"NOVONASELJSKO PROLEĆE": U nedelju završno potpisivanje peticije za očuvanje zelenila

"NOVONASELJSKO PROLEĆE": U nedelju završno potpisivanje peticije za očuvanje zelenila

Grupa građana "Za zeleno Novo naselje" poziva sugrađane na završno, svečano potpisivanje peticije za očuvanje zelenila i humanih uslova stanovanja koje će se održati u nedelju, 25. aprila, od 16 do 19 sati na mestu obećanog parka između Bulevara Evrope i Ulice Raše Radujkova.

Akcijom "Novonaseljsko proleće" ponovo tražimo da urbanisti planiraju odgovorno, u skladu sa savremenim potrebama čoveka i u interesu svih Novosađana kako bi se obezbedila ravnoteža između stanova, parking mesta i zelenih površina – navodi se u saopštenju.

Najmlađi sugrađani će tokom akcije moći da se zabave uz ekološku predstavu i animatore.

Potpisnici peticije se zalažu za očuvanje zelenih i parkovskih površina uz Bulevar Evrope i prema Veterniku, uz protivljenje izgradnji naplativih, koncesionih garaža na već opredeljenom, javnom prostoru, a koje su bile motiv organizovanja građana i okupljanja u neformalnoj inicijativi na Fejsbuk grupi "Za zeleno Novo naselje".

Građani će u nedelju moći da potpišu i peticiju za očuvanje prirode uz Dunav – Šodroš, Dunavac, Ribarac i Kameničku adu jer, kako kažu aktivisti, "smo svi na istom zadatku u gradu koji volimo – odbrani dostojanstvenih uslova življenja i urbane sredine po meri njegovih građana".


Neformalna grupa građana "Za zeleno Novo naselje" nastala kao reakcija na Nacrt plana detaljne regulacije ovog dela grada koji je predvideo više naplativih garaža u stambenim blokovima, kao i izgradnju višeetažnih na mestima postojećih, neopterećenih parkinga bogatog drvećem.

Građani i stambene zajednice su uložili oko 400 primedbi na Nacrt plana jer smatraju da ponuđena rešenja ne rešavaju problem nedostajućeg parkinga, već ga samo naplaćuju i otimaju preostali javni i zeleni prostor. Primedbe su uglavnom odbijene na javnoj sednici Komisije za planove 18. februara ove godine, nakon čega je održana akcija pod nazivom "Novonaseljska čajanka" kojoj se odazvalo više od 1.000 sugrađana.

Peticija izražava potrebu građana da jedinstveno kažu "NE" betonskom nasilju u retkim preostalim humanim delovima grada kao što je Novo naselje, a kako bi se sačuvale preostale oaze porodičnog stanovanja.

Komisija za planove Skupštine grada nije obelodanila svoju odluku ni nakon više od dva meseca od javne sednice na kojoj su građani i nadležni urbanisti iznosili i branili svoje primedbe i argumente.

U međuvremenu smo saznali od nadležnih institucija da predlagač poluukopanih, naplativih, garaža, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije ne poseduje tražene studije na osnovu kojih je predložila data rešenja. Obrađivač planova, JP Urbanizam, je uputio na studije koje smo tražili, ali se ispostavilo da su one zastarele i da ponuđeni plan ne rešava urbanističke probleme u novoizgrađenom delu Novog naselja – napominju aktivisti i dodaju: 

– Ovom prilikom podsećamo da smo se obratili svim instancama i iskoristili sve poznate zakonske mogućnosti kako bismo se izjasnili o svom neposrednom životnom okruženju. Inicirali smo zbor građana u Mesnoj zajednici Gavrilo Princip pre godinu i po dana, ali on nije sazvan uprkos zakonu koji ga predviđa.

Grupa građana "Za zeleno Novo naselje" moli sve učesnike "Novonaseljskog proleća" da poštuju epidemiološke mere.

Akciju su do sada podržali Društvo arhitekata Novog Sada, Urbanistička straža, novosadske inicijative građana "Sačuvajmo Liman od betona", "Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine", "Dunavac-Šodroš", Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Udruženje rekreativnih ribolovaca Šodroš-Dunavac, Udruženje za zaštitu šuma, Pokret "Odbranimo šume Fruške gore", NVO "Svet i Dunav" i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, kao i Ekološki front Novi Sad.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan