NOVOSAĐANI: Ako ne radite s talentovanom decom, male su šanse da će uspeti

NOVOSAĐANI: Ako ne radite s talentovanom decom, male su šanse da će uspeti

Posao joj predstavlja zadovoljstvo, jer radi sa decom. Znanjem i upornošću pokušava da oslobodi maštu najmlađih i time razvije njihov umetnički talenat. Tvrdi da ne postoji granica dečje kreativnosti, osim ako je odrasli ne postave, što smatra pogrešnim.

Dejana Nešović je rođena u Kuli 1976. godine. Nakon završetka gimnazije došla je u Novi Sad da studira na Akademiji umetnosti, na odseku za slikarstvo. Po okončanju studija ostala je u glavnom gradu Vojvodine i posvetila se životnom pozivu. Pored umetničke karijere, 2002. godine je zajedno sa koleginicom Miom Stojanović, pokrenula školu slikanja za decu i odrasle, koja od 2008. postala Udruženje građana "Studio Mano". Tokom šesnaest godina postojanja škole, kroz nju je prošlo preko hiljadu dece. Dejana je udata i majka je jednog deteta.


- Odmah posle akademije došle smo na ideju da radimo i sa decom. Tada nije bilo toliko ovakvih škola. Krenulo je nekoliko mališana, bilo im je lepo, roditelji su bili zadovoljni, pa su nas preporučili drugima i tako je počelo –
priseća se Dejana i nastavlja:

- Deca prođu sve slikarske i crtačke tehnike. Od uglja za crtanje, suvog pastela, tuševa, akrilnih boja do kombinacija svih tehnika zajedno. Radi se i kolaž, a jedan mesec u godini posvećen je vajanju. Način rada i teme su prilagođene uzrastu – objašnjava Nešović.


Sagovornica portala mojnovisad.com kaže da rade sa različitim grupama, od četvorogodišnjaka, dok gornja granica i ne postoji, jer dolaze srednjoškolci, studenti, ali ponekad i stariji.

- Najbitnije je da dete to voli i da okruženje to prepoznaje, bilo da su to roditelji, ili vaspitači. Ono ovde krene da gradi svoju kreativnost i znanje. Talenat je jedan odsto, a ostalo je rad. Ako ne radite sa talentovanom decom, male su šanse da će uspeti – kaže Dejana.


Godišnje kroz školu slikanja prođe oko 60 dece, a od početka prošlo ih je više od hiljadu.

- Ličnost dece se koriguje. Drže olovke i četke, barataju različitim materijalima i time usavršavaju motoričke sposobnosti i to im kasnije pomaže puno u redovnoj školi. Dete nađe put da se lakše izrazi kroz crtež, nego rečima. U našem društvu se slikanju i crtanju kao disciplini još ne pridaje dovoljan značaj, a deca pamte vizuelno i na taj način uče – kaže Nešović.


Pojedina deca dolaze u školu slikanja redovno dvanaest godina i predavači su ispratili njihovo detinjstvo. Oni su danas odlični crtači i njima nije problem da polože prijemni ispit za srednju umetničku školu, ili akademiju.

- Kada radite sa decom vi shvatite koliko su ona inovativna i koliko mogu da urade. Ne postoji granica kod njih, jedino ako je mi odrasli ne postavimo, a to je loše. Nedavno su na konkursu Železnica Srbije, od šesnaest nagrađenih radova dva bila naša, a pristiglo ih je pet hiljada – rekla je Dejana.


Tokom godina udruženje je dobilo brojne nagrade.

Radionice "Studija Mano" održavaju se svakog vikenda u prostorijama Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

- Na kraju godine redovno organizujemo završnu izložbu dečjih radova, koja bude tematska, ili predstavimo ono što smo preko godine stvarali – kaže Novosađanka Dejana Nešović.


ĐACI UPOZNAJU SAVREMENU UMETNOST: Od 2008. godine "Studio Mano" počeo je saradnju sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, u okviru projekta "Edukacija – program za najmlađe". Projekat se ostvaruje u dogovoru sa osnovnim školama. Đaci se vode na izložbe da bi se upoznali sa savremenom umetnošću, a nakon toga Dejana i Mia im zadaju teme koje su vezane za izložbu koju su videli. Ovaj deo rada je odvojen od redovne škole slikanja "Studia Mano".


Tekst:
Aleksandar Jovanović
Fotografije: Aleksandar Jovanović, "Studio Mano" (Dejana Nešović i Mia Stojanović)

Oceni vest:
9
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 339 dana i 21 sat

  da razjasnimo, Novosadjani su oni koji su rodjeni u Betaniji, ovo su dodjosi. sve pohvale za posao koji obavlja...

  Oceni komentar:
  6
  4
 • Kaćanka

  pre 173 dana i 20 sati

  @Miloš
  biće da si malčice pogrešio.....evo ja sam rođena u Betaniji a živim u Kaću, oduvek...znači da sam ja Kaćanka a moji su roditelji kako ti reče, dođoši....došli sa 5 godina u Kać...vidiš i oni su Kaćani mada su rođeni...ni sami ne znaju gde je to!

  Oceni komentar:
  0
  0
RHMZ novorođenčad raspored sahrana novi sad betanija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad vremenska prognoza Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje vremenska prognoza novi sad bez vode servisne informacije jkp novosadska toplana plato spensa elektrovojvodina Isključenje struje maturanti sahrane gradsko groblje bez struje novosađani JKP Vodovod i kanalizacija bebe Republički hidrometeorološki zavod vreme danas isključenje vode Spens horoskop