NOVOSAĐANI: Aktivizam kao način života

NOVOSAĐANI: Aktivizam kao način života

Pred manifetaciju "Noć istraživača", koja će se ove godine održati 30. septembra, u rubrici “Novosađani” predstavićemo vam desetoro naših sugrađana – cool naučnika i naučnica, koji će nam pomoći da razbijemo stereotip da se naukom bave samo "dosadni štreberi", čiji se ceo život svodi na rad u laboratoriji, obavezno nose naočare s velikom dipotrijom i hodaju pogrbljeno. Ali istina je, uglavnom, potpuno drugačija…

Dragana Ćorić rođena je 1976. godine u Leskovcu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu, nakon koga je kratko radila kao advokatski pripravnik, da bi potom postala asistent na teorijsko pravnoj katedri, a potom i docent Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Učestvovala je na brojnim konferencijama, seminarima i projektima, a angažovana je i u okviru Pravne klinike za zaštitu životne sredine na fakultetu. Učestvovala je, zajedno s grupom studenata, na kreiranju tzv. "Aleksinog zakona".

Sve svoje slobodno vreme koristi da poboljša stvari – što na lokalu, što u državi – neumoran je borac za pravdu i učestvuje u nizu humanitarnih akcija. Maksimalno je posvećena majka, uvek dostupna za studente.

Šta je cool?

- Cool je raditi ono što voliš i tako, zapravo, ne raditi nijednog dana, nego živeti život. Cool je voleti jednu osobu celog života. Cool je čitati knjige u papirnatoj verziji.

Nauka kojojm se bavim...

- Uvod u pravo je uvodna i teorijska nauka. Anatomija prava, uz Rimsko pravo. Kao kada učite jezik, pa učite gramatička pravila i morate imati solidan fond reči. Drugi predmet koji predajem je Filozofija prava, koji nas uči suštini prava i vrednostima.

Hobi kojim se bavim....

- Aktivizam je isprva bio hobi, nešto čime se može kvalitetno ispuniti vreme. Nakon određenog vremena, postalo je to još jedno radno mesto i način života.

Spoj nauke i hobija...

- Primena teorije u praksi. Najveći domet je upravo u nomotehnici, tj.stvaranju zakona na pravi način. I, naravno, pravda, o kojoj toliko govorim u oba predmeta, češće pobeđuje primenom nauke na dosledan način

Postoji li žvot i izvan laboratorije/učionice/knjiga?

- Odgovorno tvrdim da i mi društvenjaci povremeno provirimo iz naših knjiga i biblioteka. Van toga, pišem pesme i motivacione govore, pevam sa ćerkom "Podmoskovske veČeri", i gledamo "Gospodara prstenova" po dvanaesti put. I pričam, puno pričam, o emocijama.

Poruka pred "Noć Istraživača"...

- Sve što treba da uradimo jeste da odlučimo šta ćemo uraditi sa vremenom koje nam je dato, reče Gandalf u "Lord of The Rings". Nadam se da će vaša odluka dovesti još nekoga od vas u divni svet nauke, života i ljubavi u kome smo svi mi.

SEDMA "NOĆ ISTRAŽIVAČA" U NOVOM SADU održaće se u petak, 30. septembra, u Tržnom centru BIG, od 15 do 22 sata, kao i u klubu "Kvoter" (The Quarter), od 20 do 24 časa.
U Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Inđiji, Šapcu i Pančevu, kroz COOL nauku – nauku niskih temperatura – posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne COOL eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu koliko je nauka COOL. Na istom mestu moći će da popričaju na COOL teme sa našim COOL naučnicima, uz COOL poslasticu – naučni sladoled.
Nakon izbora za COOL NAUČNIKA, pred vama je 10 finalista, Novosađana koji pričaju o nauci kojom se bave i hobijima u kojima uživaju.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan