NOVOSAĐANI: Aktivizam kao način života

NOVOSAĐANI: Aktivizam kao način života

Pred manifetaciju "Noć istraživača", koja će se ove godine održati 30. septembra, u rubrici “Novosađani” predstavićemo vam desetoro naših sugrađana – cool naučnika i naučnica, koji će nam pomoći da razbijemo stereotip da se naukom bave samo "dosadni štreberi", čiji se ceo život svodi na rad u laboratoriji, obavezno nose naočare s velikom dipotrijom i hodaju pogrbljeno. Ali istina je, uglavnom, potpuno drugačija…

Dragana Ćorić rođena je 1976. godine u Leskovcu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu, nakon koga je kratko radila kao advokatski pripravnik, da bi potom postala asistent na teorijsko pravnoj katedri, a potom i docent Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Učestvovala je na brojnim konferencijama, seminarima i projektima, a angažovana je i u okviru Pravne klinike za zaštitu životne sredine na fakultetu. Učestvovala je, zajedno s grupom studenata, na kreiranju tzv. "Aleksinog zakona".

Sve svoje slobodno vreme koristi da poboljša stvari – što na lokalu, što u državi – neumoran je borac za pravdu i učestvuje u nizu humanitarnih akcija. Maksimalno je posvećena majka, uvek dostupna za studente.

Šta je cool?

- Cool je raditi ono što voliš i tako, zapravo, ne raditi nijednog dana, nego živeti život. Cool je voleti jednu osobu celog života. Cool je čitati knjige u papirnatoj verziji.

Nauka kojojm se bavim...

- Uvod u pravo je uvodna i teorijska nauka. Anatomija prava, uz Rimsko pravo. Kao kada učite jezik, pa učite gramatička pravila i morate imati solidan fond reči. Drugi predmet koji predajem je Filozofija prava, koji nas uči suštini prava i vrednostima.

Hobi kojim se bavim....

- Aktivizam je isprva bio hobi, nešto čime se može kvalitetno ispuniti vreme. Nakon određenog vremena, postalo je to još jedno radno mesto i način života.

Spoj nauke i hobija...

- Primena teorije u praksi. Najveći domet je upravo u nomotehnici, tj.stvaranju zakona na pravi način. I, naravno, pravda, o kojoj toliko govorim u oba predmeta, češće pobeđuje primenom nauke na dosledan način

Postoji li žvot i izvan laboratorije/učionice/knjiga?

- Odgovorno tvrdim da i mi društvenjaci povremeno provirimo iz naših knjiga i biblioteka. Van toga, pišem pesme i motivacione govore, pevam sa ćerkom "Podmoskovske veČeri", i gledamo "Gospodara prstenova" po dvanaesti put. I pričam, puno pričam, o emocijama.

Poruka pred "Noć Istraživača"...

- Sve što treba da uradimo jeste da odlučimo šta ćemo uraditi sa vremenom koje nam je dato, reče Gandalf u "Lord of The Rings". Nadam se da će vaša odluka dovesti još nekoga od vas u divni svet nauke, života i ljubavi u kome smo svi mi.

SEDMA "NOĆ ISTRAŽIVAČA" U NOVOM SADU održaće se u petak, 30. septembra, u Tržnom centru BIG, od 15 do 22 sata, kao i u klubu "Kvoter" (The Quarter), od 20 do 24 časa.
U Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Inđiji, Šapcu i Pančevu, kroz COOL nauku – nauku niskih temperatura – posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne COOL eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu koliko je nauka COOL. Na istom mestu moći će da popričaju na COOL teme sa našim COOL naučnicima, uz COOL poslasticu – naučni sladoled.
Nakon izbora za COOL NAUČNIKA, pred vama je 10 finalista, Novosađana koji pričaju o nauci kojom se bave i hobijima u kojima uživaju.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

humanitarna akcija bez vode raspored sahrana novi sad memorijal velikana Daško i Mlađa groblje havarija na vodovodu servisne informacije novi sad sahrane novi sad almaško groblje isključenja struje odbojka lisje vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište bez struje servisne informacije Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina vreme danas jkp lisje Voša bebe Spens vodovod betanija Isključenje struje gradsko groblje JKP Vodovod i kanalizacija OK Vojvodina