NOVOSAĐANI: Autor dokumentarca koji slavi roditeljsku ljubav

NOVOSAĐANI: Autor dokumentarca koji slavi roditeljsku ljubav

Želja za dobrim obrazovanjem dovela ga je u Novi Sad. Posvetio se umetnosti i često se u svojim delima bavi marginalnim društvenim grupama.

Nikola Spasić rodom je iz sela Karavukovo pored Odžaka. U Novi Sad se doselio 2005. godine gde je završio Srednju medicinsku školu i režiju na Akademiji umetnosti. Njegov debitantski dugometražni dokumentarni film "Zašto je Dragan napravio orkestar" selektovan je za jedanaesti po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma Miradas Doc u Španiji, na Tenerifima, koji je održan početkom ove godine. Jedan je od osnivača Rezon produkcije.

- Interesovale su me medicina i defektologija, a pisanje scenarija i snimanje su mi bili hobi. Dogodilo se da sam sa 16 godina bio povređen u saobraćajnoj nesreći i godinu dana sam proveo u gipsu. Imao sam tada dosta vremena za razmišljanje i odlučio sam da želim da mi hobi bude posao. Počeo sam da se pripremam za akademiju i bio sam prvi na prijemnom ispitu sa maksimalnim bodovima – priseća se Nikola i nastavlja:

- Za vreme studija pravio sam kratkometražne igrane filmove. Jednom, dok sam pretraživao internet, naišao sam na snimak o romskoj porodici koja svira pesmu "Lažem sebe da mogu bez tebe". Dok su tako lepo obučeni pevali, delovali su mi istovremeno i simpatično, ali i tužno. Ispričao sam to saradnicima i ubrzo smo tu porodicu locirali u Beški i saznali da se radi o samohranom ocu koji sam podiže svoje troje dece. Dok sam završavao osnovne studije počeli smo sa snimanjem  dokumentarca o njima – kaže naš sagovornik.


Projekat je počeo 2014. i trajao je tri godine. Ekipa je na osnovu scenarija, istraživačkog materijala, trejlera i dela snimljenog materijala učestvovala na nekoliko festivala dokumentarnog filma, kao što su Zagrebdox Pro, BDC Discoveries, DOK Leipzig Co-Production Meetings i Last Stop Trieste. Ova učešća su im, pored žestoke konkurencije, donela nekoliko  nagrada i finansijska sredstva da završe dokumentarni film. Ubrzo je stigla pomoć i od Hrvatskog audiovizuelnog centra za manjinske koprodukcije i od Filmskog Centra Srbije.

- Skupili smo sredstva za budžet i nastavili smo da radimo. Pratili smo  i dalje dešavanja u životu te romske porodice. Jer je Dragan Petrović sa svoja tri maloletna sina napravio orkestar, pre svega, da bi porodicu držao na okupu. To je jedna slika o Romima koja je drugačija od one na koju smo navikli. A i sama tema o samohranim očevima nije toliko vidljiva u našem društvu. Snimali smo, pa montirali i tako naizmenično, dok nismo završili. Ove godine smo učestvovali na jedanaestom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Miradas Doc u Španiji, na Tenerifima. To je bilo prvo javno puštanje dokumentarca "Zašto je Dragan napravio orkestar". Ušli smo u konkurenciju Prvih filmova  debitantskih autora, sa još jedanaest filmova iz celog sveta. Iako nismo osvojili nagradu, pobrali smo simpatije publike – kaže Spasić.


Učešća na međunarodnim festivalima sagovorniku portala mojnovisad.com obezbedila su nove kontakte i otvorila prozor u svet. Film će u aprilu biti prikazan i na Velškom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Blekvudu.

- Zbog prirode posla sada dosta putujem i to mi pruža zadovoljstvo. Rodio sam se u vreme tranzicije koja se još uvek nije završila i u detinjstvu nisam imao prilike da vidim inostranstvo. Roditelji su me poslali u Novi Sad da bih stekao dobro obrazovanje i veće mogućnosti za zaposlenje – priča Nikola.

Ovaj mladi čovek je ubrzo zavoleo ovaj grad, jer, kako kaže, taman je po njegovoj meri, ali i zbog Dunava koji protiče pored njega.

- Sve što se dešavalo u našem društvu od početka devedesetih do danas, sigurno je uticalo na to da snimim ovaj film i to na način na koji jesam. Jer ovaj dokumentarac slavi svakodnevnu borbu i roditeljsku ljubav Dragana Petrovića. On želi da njegovi sinovi budu obrazovani kako bi imali bolji život od njega – objašnjava Nikola.


Iako je dokumentarni film “Zašto je Dragan napravio orkestar” prikazan širom sveta, domaća publika još uvek nije imala priliku da ga vidi. U međuvremenu, Nikola sa svojim saradnicima u Rezon produkciji aktivno radi na novim projektima. Pripremaju film o demenciji i animirane basne za decu sa oštećenim sluhom i planiraju radionice sa srednjoškolcima.

- U Srbiji možda nemamo novca, ali imamo vremena. Zbog profesionalnog razvoja voleo bih jedan deo svog školovanja da nastavim u inostranstvu, ali voleo bih i da se vratim. Situacija je kod nas loša, ali borim se da ostanem – završava svoju priču Nikola Spasić.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
19
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

porodilište RHMZ raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad bez vode almaško groblje Miloš Vučević servisne informacije novosadsko porodilište elektrovojvodina EPS isključenja struje gradonačelnik Miloš Vučević Novosadska toplana raspored sahrana novi sad horoskopski znaci telep radosne vesti betanija dunav horoskop havarija na vodovodu bez struje jkp novosadska toplana bebe novorođenčad gradsko groblje sahrane jkp lisje matična knjiga rođenih