NOVOSAĐANI: Autor dokumentarca koji slavi roditeljsku ljubav

NOVOSAĐANI: Autor dokumentarca koji slavi roditeljsku ljubav

Želja za dobrim obrazovanjem dovela ga je u Novi Sad. Posvetio se umetnosti i često se u svojim delima bavi marginalnim društvenim grupama.

Nikola Spasić rodom je iz sela Karavukovo pored Odžaka. U Novi Sad se doselio 2005. godine gde je završio Srednju medicinsku školu i režiju na Akademiji umetnosti. Njegov debitantski dugometražni dokumentarni film "Zašto je Dragan napravio orkestar" selektovan je za jedanaesti po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma Miradas Doc u Španiji, na Tenerifima, koji je održan početkom ove godine. Jedan je od osnivača Rezon produkcije.

- Interesovale su me medicina i defektologija, a pisanje scenarija i snimanje su mi bili hobi. Dogodilo se da sam sa 16 godina bio povređen u saobraćajnoj nesreći i godinu dana sam proveo u gipsu. Imao sam tada dosta vremena za razmišljanje i odlučio sam da želim da mi hobi bude posao. Počeo sam da se pripremam za akademiju i bio sam prvi na prijemnom ispitu sa maksimalnim bodovima – priseća se Nikola i nastavlja:

- Za vreme studija pravio sam kratkometražne igrane filmove. Jednom, dok sam pretraživao internet, naišao sam na snimak o romskoj porodici koja svira pesmu "Lažem sebe da mogu bez tebe". Dok su tako lepo obučeni pevali, delovali su mi istovremeno i simpatično, ali i tužno. Ispričao sam to saradnicima i ubrzo smo tu porodicu locirali u Beški i saznali da se radi o samohranom ocu koji sam podiže svoje troje dece. Dok sam završavao osnovne studije počeli smo sa snimanjem  dokumentarca o njima – kaže naš sagovornik.


Projekat je počeo 2014. i trajao je tri godine. Ekipa je na osnovu scenarija, istraživačkog materijala, trejlera i dela snimljenog materijala učestvovala na nekoliko festivala dokumentarnog filma, kao što su Zagrebdox Pro, BDC Discoveries, DOK Leipzig Co-Production Meetings i Last Stop Trieste. Ova učešća su im, pored žestoke konkurencije, donela nekoliko  nagrada i finansijska sredstva da završe dokumentarni film. Ubrzo je stigla pomoć i od Hrvatskog audiovizuelnog centra za manjinske koprodukcije i od Filmskog Centra Srbije.

- Skupili smo sredstva za budžet i nastavili smo da radimo. Pratili smo  i dalje dešavanja u životu te romske porodice. Jer je Dragan Petrović sa svoja tri maloletna sina napravio orkestar, pre svega, da bi porodicu držao na okupu. To je jedna slika o Romima koja je drugačija od one na koju smo navikli. A i sama tema o samohranim očevima nije toliko vidljiva u našem društvu. Snimali smo, pa montirali i tako naizmenično, dok nismo završili. Ove godine smo učestvovali na jedanaestom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Miradas Doc u Španiji, na Tenerifima. To je bilo prvo javno puštanje dokumentarca "Zašto je Dragan napravio orkestar". Ušli smo u konkurenciju Prvih filmova  debitantskih autora, sa još jedanaest filmova iz celog sveta. Iako nismo osvojili nagradu, pobrali smo simpatije publike – kaže Spasić.


Učešća na međunarodnim festivalima sagovorniku portala mojnovisad.com obezbedila su nove kontakte i otvorila prozor u svet. Film će u aprilu biti prikazan i na Velškom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Blekvudu.

- Zbog prirode posla sada dosta putujem i to mi pruža zadovoljstvo. Rodio sam se u vreme tranzicije koja se još uvek nije završila i u detinjstvu nisam imao prilike da vidim inostranstvo. Roditelji su me poslali u Novi Sad da bih stekao dobro obrazovanje i veće mogućnosti za zaposlenje – priča Nikola.

Ovaj mladi čovek je ubrzo zavoleo ovaj grad, jer, kako kaže, taman je po njegovoj meri, ali i zbog Dunava koji protiče pored njega.

- Sve što se dešavalo u našem društvu od početka devedesetih do danas, sigurno je uticalo na to da snimim ovaj film i to na način na koji jesam. Jer ovaj dokumentarac slavi svakodnevnu borbu i roditeljsku ljubav Dragana Petrovića. On želi da njegovi sinovi budu obrazovani kako bi imali bolji život od njega – objašnjava Nikola.


Iako je dokumentarni film “Zašto je Dragan napravio orkestar” prikazan širom sveta, domaća publika još uvek nije imala priliku da ga vidi. U međuvremenu, Nikola sa svojim saradnicima u Rezon produkciji aktivno radi na novim projektima. Pripremaju film o demenciji i animirane basne za decu sa oštećenim sluhom i planiraju radionice sa srednjoškolcima.

- U Srbiji možda nemamo novca, ali imamo vremena. Zbog profesionalnog razvoja voleo bih jedan deo svog školovanja da nastavim u inostranstvu, ali voleo bih i da se vratim. Situacija je kod nas loša, ali borim se da ostanem – završava svoju priču Nikola Spasić.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
19
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan