NOVOSAĐANI: Čarobne lampe od tikve Nikole Dovata (FOTO)

NOVOSAĐANI: Čarobne lampe od tikve Nikole Dovata (FOTO)

Saznajte na čijim zidovima plešu senke koje bacaju čarobne lampe iskričavih utroba, gde je karijes bezbedan od popravke čak i u prisustvu zubarske stolice i bušilice, u kom kutku stanuju odbegli kineski štapići i šta radi morska trava sred Panonske ravnice.

U Ulici Maksima Gorkog, iza jedne zgrade sa dvorišne strane do krova obrasle puzavicom, krije se radionica u kojoj nastaju čarobne lampe Nikole Dovata. Po profesiji mašinac, u duši umetnik i kreativac, kaže da se izradom lampi bavi već preko deset godina. Ideja za tako nešto došla je sasvim spontano. Listajući italijanski broj časopisa "Casa", dopala mu se jedna lampa od kokosa toliko da je poželeo da i sam nešto slično napravi. To što mu je pri ruci u tom trenutku umesto kokosa bila samo tikva, obeležilo je njegov dalji rad.

– Danas mogu da napravim šta god poželim – smeškajući se saopštio nam je Nikola, zavaljen u zubarsku stolicu koja zauzima istaknuto mesto u radionici, odakle počinje sva magija.

Stvara u prijatnom okruženju gde ima svega i svačega: od igle do lokomotive. Nikad se ne zna šta može da posluži kao inspiracija za neku lampu. Tu su radio koji je njegov otac kupio od prve svoje plate, bušilica njegovog dede, dimilica za pčele, modelarski i zubarski alat. Iz ugla vire ramovi za slike koje je pravio onako usput, a po stolovima se mogu videti komadi nakita, čijom se izradom nekada bavio.

Lampe izrađuje isključivo od prirodnih materijala. Polazna tačka za rad su tikve, za koje majstor kaže da mu je iz godine u godinu sve teže da ih nabavi. Osim tikvi, koristi i morsku travu koja u slapovima pada sa plafona radionice, potom kineske štapiće, bambus, konopac. Jedno nojevo jaje takođe čeka da bude pretočeno u lampu.

Radi direktno iz glave. Retko kad nešto prvo iscrta pre nego što pristupi bušenju rupica na tikvama. Do samog kraja, dok lampa po prvi put svojom svetlošću ne zapara tminu, ne zna se kako će tačno izgledati projekcija njene šare na zidovima prostorije.

Svaka lampa je priča za sebe. U zavisnosti od raspoloženja traje i proces izrade. Neke je uspeo da uradi jako brzo, za svega petnaestak sati. To mu ne predstavlja nikakvu teškoću, ako ima sve spremljeno. Za neke mu treba i više od pet dana. Kaže da mu najveći izazov predstavljaju tikve nepravilnih, zanimljivih oblika, koje može da pretvori u skulpture.

Na pitanje koja mu je omiljena lampa koju je ikad napravio, obaveštava nas da je to upravo ona koja je svoje mesto našla u privatnom muzeju primenjenih umetnosti u Amsterdamu, a koja je rađena kao paukova mreža.

Lepotu njegovih lampi spoznali su i Novosađani. Mogu se naći svuda po gradu. Ima ih u "Gusanu", "Mamutu", "Dablinu", a odličnu atmosferu prave i na okolnim salašima. U "Mamutu" čak dvadeset unikatnih lampiona ulepšava prolaz, ne ostavljajući nijednog prolaznika ravnodušnim.

Pogledajte ostale fotografije!

 

Oceni vest:
18
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan