NOVOSAĐANI: Centar za drugačija, inovativna i unikatna istraživanja

NOVOSAĐANI: Centar za drugačija, inovativna i unikatna istraživanja

Pred manifetaciju "Noć istraživača", koja će se u našem gradu održati 29. septembra, u rubrici "Novosađani" ćemo vam tokom ovog i narednog meseca predstaviti devet istraživačkih timova koje sačinjavaju naši sugrađani – vredni naučnici koji se bave temama i problemima od značaja za širu javnost.


Centar za digitalni dizajn
osnovan je pre tri godine na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Članovi centra su dr Vesna Stojaković, dr Bojan Tepavčević, dr Ivana Bajšanski, dr Predrag Šiđanin, dr Mirko Raković, Marko Jovanović, Dejan Mitov, Marko Vučić i Jovica Tasevski.

Prema rečima profesorke Vesne Stojaković, suština istraživanja Centra za digitalni dizajn je primena novih tehnologija u arhitekturi, urbanizmu i dizajnu.

- Rapidan razvoj digitalnih tehnologija i industrijskih tehnika i alata otvaraju mogućnosti za stvaranje drugačijih arhitektonskih koncepata i oblikovanja. Cilj Centra za digitalni dizajn je usvajanje i kreiranje novih arhitektonskih rešenja u oblasti robotike u arhitekturi, arhitektonske geomerije, digitalne fabrikacije i produkcije, adaptivne arhitekture, 3D modelovanja i simulacija performansi okruženja, ili materijala i drugim oblastima – objašnjava Stojaković.

Samonosiva struktura kompletno napravljena od tanke šperploče, bez korišćenja lepka ili metalnih spojnica. Debljina ovakve ljuske je proporcionalno tanja nego kod ljuske jajeta. 


Sagovornica portala mojnovisad.com kaže da je istraživačka karijera pre svega interesantna i da je velika satisfakcija osmišljavati pristupe i raditi na način koji je drugačiji od onih uobičajenih i dobro poznatih. 

- Dosadašnji razvoj digitalnih alata nesumnjivo pokazuje neophodnost u svim profesijama, pa tako i u arhitekturi, urbanizmu i dizajnu. U vodećim svetskim centrima postoji velika ekspanzija kompleksnih pristupa oblikovanju, koje je moguće ostvariti samo putem digitalnih simulatora i alata. Takvi pristupi omogućuju velike uštede i podizanje kvaliteta u raznim oblastima kao što su fabrikacija, prilagođavanje performansama okruženja ili materijala, planiranje, održivost, reprezentativnost i drugo. Zbog toga je ova oblast veoma bogata atraktivnim temama kako za naučna istraživanja, tako i za rad u praksi i saradnju sa privredom – rekla je profesorka Stojaković.

Izložba "Kanda lampa", rezultat rada studenata master smera Digitalne tehnike, dizajn i produkcija na predmetu Digitalna fabrikacija koji vode prof. Milena Stavrić i Albert Vilče sa Tehničkog univerziteta u Gracu (fotografija: Aleksandar Fisik) 


Centar za digitalni dizajn je do sada postigao značajne rezultate iako je osnovan pre samo tri godine.

- Već sada možemo smatrati da je Centar za digitalni dizajn Fakulteta tehničkih nauka vodeći regionalni centar u ovoj oblasti. Pokrenute su specijalizovane master studije Digitalne tehnike, dizajn i produkcija u arhitekturi i urbanizmu, koje su jedan od retkih studijskih programa u svetu koji se bavi prethodno opisanim temama. Prošle godine bili smo domaćini i organizatori workshopa vodeće svetske organizacije eCAADe (Computer Aided Architectural Design and Education). Prestižna Asocijacija robota u arhitekturi je Novi Sad označila kao jedini regionalni centar iz navedene oblasti na mapi International Map of Robots in the Creative Industries. Uz niz objavljenih naučnih istraživanja i izvedenih projekata, smatram ostvarene rezultate velikim uspehom – kaže Stojaković.

Paviljon napravljen od stiropora korišćenjem industrijskog robota za "Noć istraživača" u Novom Sadu 2016. godine. Struktura je jedna od samo nekoliko u svetu koje su kreirane na ovaj način.

 

Arhitektura se u velikoj meri oslanja na tehniku, te su praćenje i primena novih tehničkih dostignuća veoma značajne. 

- Širokoj primeni novih tehnologija prethodi dosta istraživanja i eksperimentalnog rada. Zbog toga je uobičajeno da se novi pristupi oblikovanju i izvođenju prvo primenjuju na manjim strukturama, kao što su paviljoni, enterijeri, paneli i slično. I u okrivu Centra za digitalni dizajn istraživanja koja smo obavljali primenili smo na kreiranje paviljona i enterijera, koji se ne mogu izvesti bez kompleksne primene digitalnih alata, te su samim tim drugačiji, inovativni i unikatni – objašnjava Vesna Stojaković.

Paviljon koji čini čvrstu strukturu napravljen od samo elastičnih materijala. Prednost ovakvih konstrukcija je njihova veoma mala težina spram raspona koji prekrivaju. Paviljon je dizajniran u saradnji sa vodećim svetskim stručnjacima iz oblasti, a kreiran je za Festival nauke i Novom Sadu 2017. godine.


Osvrnuvši se na to šta je najteže, a šta najlepše sa čime se susreće u svom radu, profesorka smatra da je najteže uklopiti istraživanje i ostvariti kvalitetne rezultate u okviru skromnog budžeta.

- Fakultet tehničkih nauka i Departman za arhitekturu podstiču razvoj ove oblasti, ali i pored toga su istraživanja ograničena raspoloživom opremom, prostorom i dostupnim materijalima. Najlepša je velika sloboda i kreativnost u radu. Otvorenost ka praćenju vodećih istraživanja, učešće u razvoju originalnih pristupa oblikovanju prostora i na kraju prenošenje tih znanja zainteresovanim studentima je velika satisfakcija – iskrena je Stojaković. 

Parametarski oblikovana klupa napravljena u saradnji sa NVO Barabarka u kojem su učestvovala deca školskog uzrasta. Dizajn je atratkivan, ali i prilagođen optimizaciji potrošnje materijala.  


Budućih istraživača što se tiče, profesorka smatra da je najvažnije da se mladi ne plaše da prate vodeće svetske trendove.

- Imam utisak da puno mladih istraživača počinje sa pogrešnim predubeđenjem da ne mogu da pišu za vodeće časopise i konferencije, pre nego što to probaju. Naravno, potrebno je puno truda i zalaganja, što našim istraživačima ne manjka, ali važno je taj trud usmeriti na pravu stranu – poručuje Vesna Stojaković.

Tekst: mojnovisad.com
Foto: Aleksandar Fisik, privatna arhiva

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan