NOVOSAĐANI: Cikloturizam postaje sve popularniji

NOVOSAĐANI: Cikloturizam postaje sve popularniji

Decu je tokom odrastanja usmeravala na to da što češće koriste bicikl, a danas aktivno radi na tome da što više građana stekne kulturu korišćenja dvotočkaša.

Jadranka Bjelica rođena je u Erdeviku 1955. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Herceg Novom, a Višu ekonomsku pohađala je u Beogradu. U glavni grad Vojvodine doselila se 1976. godine. Zbog sinova se pre dvadeset godina posvetila biciklizmu. Godinama je sekretar Biciklističkog saveza Vojvodine i rukovodi Biciklističkim klubom “Dubl”.

- Prošlo je četrdeset godina otkako sam se doselila u Novi Sad. Jedno vreme sam radila u administraciji Matice srpske, nakon toga u pošti, a posle sam desetak godina imala svoju trgovinu. Kao samohrana majka sa tri sina uvek sam vodila računa da što više vremena provodimo zajedno, kao porodica. Često sam ih vodila na izlete van grada i najčešće smo koristili bicikl. Išli smo k’o pačići, bili smo opremljeni rančevima i uvek smo pekli roštilj – priseća se Bjelica.


Posle promocije sportskog biciklizma u školi, Jadrankina deca su počela i da se takmiče. Iako nisu ostvarili neke značajne rezultate, sagovornica portala mojnovisad.com ubrzo se aktivnije uključila u ovaj sport.

- Najstariji sin, Nikola, nakon završene srednje škole, ostao je u sportu i završio je školovanje za biciklističkog sudiju i trenera, dok se Marko i Miroslav danas biciklizmom bave samo rekreativno. Ja sam pet godina volontirala u Biciklističkom savezu Vojvodine, da bih se 2005. zaposlila, a kasnije postala i generalni sekretar saveza – priča Jadranka.

Prošle godine Bjelica je otišla u penziju, ali nastavila je volonterski da obavlja funkciju u savezu. Takođe, predsednica je Biciklističkog kluba “Dubl”.

- Klub je ujedno i biciklistički informativni centar, sastoji se od takmičarskog dela i dela koji se bavi cikloturizmom. Ostvarujemo uspehe, naša Maja Savić je prva u drumskom biciklizmu u Kupu Srbije. Takođe, organizujemo promotivne biciklističke ture kako bismo edukovali sugrađane da aktivno provode godišnji odmor. Ova vrsta turizma tek poslednjih godina dobija na značaju kod nas, a naša Fejsbuk grupa Biciklizam – cikloturizam postaje sve popularnija. Imamo nešto za svačiji ukus, od tura po Bačkoj do Konstance u Rumuniji, a uskoro planiramo i obilazak banja na severu Vojvodine i u Mađarskoj – objašnjava Jadranka.

Učesnici se zbliže tokom putovanja i često nastanu trajna prijateljstva. Tokom vožnje na dvotočkašima ljudi uživaju u predelima koja često i ne primete dok se voze automobilima.

- Učestvujem sa saradnicima u planiranju maršute, a kada tura počne uvek pratimo učesnike sa tri automobila. U kombiju se prenosi njihov prtljag da ne budu time opterećeni, drugo vozilo je tehničko i opremljeno je za popravku bicikla, a u trećem su organizatori i lekar. Moja je obaveza da u vozilu organizatora idem napred i dočekujem cikloturiste na mestima gde će se zaustaviti zbog ručka, obilaska neke destinacije, ili noćenja – priča Jadranka Bjelica.

Kad nije zaokupljena obavezama u savezu i u klubu, ova Novosađanka uživa u trenucima koje provodi sa unucima sina Marka.

- Uroš ima šest godina i već je osvojio medalju u školskom takmičenju u biciklizmu. Mala Mia, koja je napunila tri godine, rekla mi je da će sledeće godine i ona učestvovati na takmičenju – završava Jadranka sa osmehom na licu.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan