NOVOSAĐANI: Čipkanim nakitom od konca Bojana daje originalnost ličnom stilu sugrađanki

NOVOSAĐANI: Čipkanim nakitom od konca Bojana daje originalnost ličnom stilu sugrađanki

Ako vas nekom od gradskih bazara budu opčinile prefinjene minđuše i ogrlice, kao i prstenje, za koje na prvi pogled nećete znati od čega je napravljeno, obratite pažnju da li na tabli piše "Iglica store". Naša sugrađanka ih kreira starom tehnikom izrade čipke, a za to koristi samo – iglu i konac.

Bojana Krnić Škiljo rođena je 1980. godine u Vukovaru, a 1998. je došla u Novi Sad, na studije biologije na PMF-u. Nakon toga je i ostala u našem gradu, udala se i postala majka sada petogodišnje devojčice Petre. Kao profesorka biologije i, kasnije, ekolog, nije se pronašla u struci, iako se trudi da njena porodica učestvuje u ekološkim aktivnostima, poput recikliranja ili štednje vode. Radila je razne poslove, a završila je i kurs iz IT oblasti, ali ništa od toga nije bilo ono što je istinski želela. Kada je, kao osoba koja je oduvek volela ručne radove i stare zanate, 2020. godine na Pinterestu ugledala originalan nakit od konca, poželela je da sazna više o tome i nauči da ga pravi.


Odrasla sam u velikoj familiji, u kojoj je bilo uobičajeno da se rade ručni radovi. Moja baba je plela i heklala i tome je naučila i mene. Moja majka šije, pa sam i ja svašta šila za lutkice. Sa 11 godina sam napravila svoj prvi goblen, čime sam bila opčinjena. Meni je sve to jako opuštajuće, a što je izazov veći, imam jaču motivaciju da naučim. Zato i volim da istražujem i saznam za nešto što još nisam savladala i tako sam naišla i na ovo što sad radim. Došla sam do informacije da je to jedna stara tehnika izrade čipke – objašnjava Bojana za portal Moj Novi Sad.


Nakit kakav pravi je na zapadu jako popularan, ali na našem tržištu je još uvek nepoznanica, iz prostog razloga – jer ga nema. Ona ga pravi od konca, a što je konac tanji, to je rad finiji. Za izradu koristi iglu i čunčiće i kaže da to ume da bude vrlo naporno i da je potrebno strpljenje i ogromna želja da se time baviš.


Izrada ovakvog nakita podrazumeva puno sedenja. Recimo, za jednu narukvicu je potrebno oko četiri sata bez pauze, a za neke radove i po nekoliko dana. Izazov je u tome što, dok ne završiš rad, ne znaš da li će biti dobro, jer samo jedan propušteni čvorić može sve da pokvari. Takođe, potrebno je da sve vreme dok radim brojim. Dugo je trajalo i savladavanje ovog rada, a učila sam sama, preko interneta – naglašava naša sugrađanka, dodajući da je, pre prodaje, jako puno vežbala.

Prve napravljene komade poklonila je prijateljicama, koje su bile oduševljene i, pošto je perfekcionista, na osnovu njihovih povratnih informacija, vremenom poboljšavala svoj rad. Čak je probala i da opere nakit i bila zadovoljna efektom. Potom je na Fejsbuku i Instagramu otvorila stranice "Iglica store" i krenule su prve porudžbine.


Svi koji su kupili od mene bili su zadovoljni kvalitetom, i kroz duže vreme. Najveća satisfakcija mi je što oni koji jednom kupe uglavnom ponovo naruče još nakita, u nekoj drugoj boji. Pored onlajn prodaje, izlažem i na manifestacijama kao što su Noćni ili Gradski bazar, ali i na raznim humanitarnim događajima – ističe Krnić Škiljo.


U Bojaninom ručnom radu dominiraju elegantniji komadi nakita, toliko sofisticirani da se savršeno uklapaju uz svečane haljine ili druge odevne kombinacije za posebne prilike.

Međutim, određeni modeli mogu dati onu dozu posebnosti i svakodnevnoj odeći jer, recimo, jedna dobra ogrlica ili narukvica upotpuniće običnu crnu majicu ili belu košulju na originalan način, a dami koja ih nosi dati dašak autentičnog stila.


Moji kupci su i 10-godišnje devojčice (jer pravim i manje, dečije modele) a i žene od 65 godina, ali pretežno su to žene između 35 i 50 godina koje vole da budu doterane i često koriste ovaj nakit za poslovne prilike – primećuje ona.

U šali kaže da test izdržljivosti nakita pravi tako što, kad uradi probni model, dâ svojoj ćerki da se poigra. Ukoliko posle njenih ručica ostane nepromenjenog izgleda, zna da taj model može da uvrsti u prodaju, jer se neće raspasti.


S obzirom na to da nema konkurenciju u Novom Sadu niti šire, Bojana se suočava sa velikim izazovima, koji uvek prate onog ko je pionir u nečemu. Neprestano uči o marketingu i fotografiji, jer svoje proizvode treba da predstavi na pravi način i onima koji ga ne vide uživo.


Vrednost onoga što njene vredne ruke naprave vrlo brzo su prepoznale one devojke i žene koje svojoj svakodnevici žele da dodaju lični pečat, nešto po čemu će se razlikovati od većine, a čipkani nakit upravo tome doprinosi – da budu drugačije, a ostanu svoje.

Oceni vest:
30
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Veliko bravo!

  pre 298 dana i 2 sata

  Zaista lep, prirodan i produhovljen nakit, svedok jednog vremena.

  Oceni komentar:
  0
  16