NOVOSAĐANI: Čuvari viteške tradicije

NOVOSAĐANI: Čuvari viteške tradicije

Snove iz detinjstva pretvorio je u stvarnost. Uz pomoć interneta i društvenih mreža, sa svojim prijateljima je oživeo junake iz svojih omiljenih knjiga i crtanih filmova. Danas od zaborava čuva srednjovekovni poziv časti i poštenja i zahvaljujući njemu stiče nova neraskidiva poznanstva.

Dvadesetdvogodišnji Nemanja Banović iz Novog Sada studira fotografiju na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija. Honorarno radi kao novinar. Predsednik je Udruženja za negovanje srednjovekovne kulture i tradicije "Crveni gavranovi", koje se bavi trenažnim mačevanjem i promovisanjem viteške tradicije. Sa svojim vitezovima učestvuje na brojnim manifestacijama u glavnom gradu Vojvodine, ali i u ostatku Srbije.

- Interesovanje i ljubav prema vitezovima datiraju iz detinjstva, jer tada smo svi sanjali o borbi mačevima i igrali se toga. Odrastao sam u svetu Tolkina i njegove epske fantastike. Međutim, najveća inspiracija mi nisu bili junaci iz srednjeg veka, već crtani heroji iz serijala "Nindža kornjače" i "Moćni rendžeri". Tada sam i dobio prvu inspiraciju za mačevanje. Danas smo uz pomoć Fejsbuka i Jutjuba došli do informacija kako da kreiramo nešto slično i da to pretočimo u stvarnost – počinje svoju priču Nemanja.Pre četiri godine, ovaj kreativni Novosađanin zajedno sa prijateljima, odlučio je da se organizuje i pokrene nešto novo što bi privuklo mlade ljude. Ono što je počelo kao druženje petorice drugara, izraslo je u udruženje koje trenutno broji trideset i pet članova.

- Preko zime vežbamo u sportskoj sali Ekonomske škole, a tokom leta i proleća u Futoškom parku svake subote i nedelje od jedanaest do trinaest sati. Bavimo se treniranjem evropskog mačevanja sa trenažnim i pravim oružjem. Želimo da predstavimo način borbe i oklope koji su se koristili u tom periodu. Trudimo se da što bolje naučimo tehnike iz tog doba, da povežemo sve te pokrete i napravimo jednu celinu – kaže Banović.


Sve to ne bi bilo moguće bez adekvatnog naoružanja. Trenažni mačevi su sunđerastog oblika i napravljeni su od izolacije i plastike, a štitovi su tapacirani. Ali, najveću pažnju izaziva pravo oružje.

- Imamo radionicu u kojoj nakon zagrevanja, oblikujemo metal kovanjem i pravimo delove koji su nam potrebni. Dodatkom drveta i kože sve upakujemo da deluje autentično. Većinu opreme sami pravimo, ali ono što ne možemo, jer nemamo iskustva, ili alata, naručimo kod kolega iz drugih udruženja. Trenutno prelazimo na realne borbe i gledamo da učestvujemo na što više različitih manifestacija i da time privučemo ljude, jer ovo je nešto što kod nas ima tradiciju – objašnjava Nemanja.

 
A da simulacija viteških borbi nije uopšte naivan sport, govori i činjenica da kompletna viteška oprema kada se obuče, teži čak dvadeset i pet kilograma.

- Teško je trenirati pod tolikim opterećenjem, ali mi to volimo i uživamo u tome. Samo verižna košulja, koja je sastavljena od sitnih prstenčića, ima osam kilograma, a preko toga još ide i oklop. Tu je i različito oružje kao što je saksonski nož, buzdovan, jednoiporučni mač, ali i ostalo naoružanje – objašnjava Nemanja sa osmehom na licu.


Sagovornik portala mojnovisad.com i njegovi saborci nisu usamljeni u svom hobiju, jer u Srbiji postoji više sličnih udruženja, koji čine jednu veliku kolegijalnu zajednicu.

- Imamo drugare iz Bugarske, Rumunije, Grčke i naravno kod kuće. Širimo se sa kontaktima i druženjem i učimo jedni od drugih. Kada treniramo u parku prolaznici uživaju u našoj opremi i veštinama. Mnogi žele i sami da se oprobaju, jer im je to nešto interesantno na šta nisu navikli, a opet vuče korene iz našeg srednjeg veka – kaže Banović.


Iako je porodica njegove početne napore gledala kroz šalu, danas ga shvataju ozbiljno i pružaju mu ogromnu podršku.

 - Redovno učestvujemo na Danima fantazije, ali i na brojnim drugim manifestacijama, između ostalog i na Zmajevim dečjim igrama. Imam brata koji je mlađi od mene deset godina i uživa u ovome čime se bavim. Od septembra planiramo da pokrenemo školu mačevanja za decu od sedam do trinaest godina, kako bi stvorili buduću generaciju vitezova – završava svoju priču Nemanja Banović.


Tekst i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
13
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 2244 dana i 19 sati

  gde nalazite ove frikove?

  Oceni komentar:
  10
  6