NOVOSAĐANI: Ešarpe za koje je potrebna hrabrost

NOVOSAĐANI: Ešarpe za koje je potrebna hrabrost

U mladosti je imala potrebu da se takmiči s drugima, a danas se takmiči sama sa sobom. Kaže da inspiraciju za svoja umetnička dela pronalazi svuda oko sebe.

Novosađanka Tamara Vasiljević (rođena Terzić) srednju školu završila je u rodnom gradu, a umetničku akademiju (smer za tekstilni dizajn) u Firenci. Živi i radi u glavnom gradu Vojvodine, a mnogim našim sugrađanima poznata je po ešarpama koje ukrašava starom indonežanskom tehnikom bojenja. Iza sebe ima 15 samostalnih i više kolektivnih izložbi. Majka je petogodišnjeg Gregora.

- Kao osnovac jedino sam volela matematiku i likovno. Planirala sam upisati prirodnomatematički smer gimnazije, ili umetničku školu. Iako mi je tata trgovac, a mama ekonomista, u meni je ipak preovladavala umetnost. Otac je bio taj koji me je uvek podržavao u svemu – priča Tamara.


- Nakon diplomiranja, da bih naučila jezik, otišla sam u Firencu na mesec dana. Tamo sam upisala jednu privatnu umetničku akademiju i ostala da živim pet godina. Ispostavilo se da sam imala bolje predznanje od svih ostalih studenata. To me je iznenadilo, jer sam kod kuće, iako sam imala dobre ocene, uvek bežala sa časova – dodaje naša sagovornica sa osmehom na licu..

U Italiji, na specijalizaciji, učila je o sito štampi na tekstilu i o batik indonežanskoj tehnici bojenja.

- Kod batik tehnike nanosi se vosak na tkaninu (uglavnom svila), a na delovima gde nema voska nanosi se boja. Posle se ceo materijal u potpunosti pokrije voskom i nakon toga se lomi. Lomljenjem voska se postižu efekti na koje ne možemo uticati. Zato je završetak uvek iznenađenje. Radi se o veoma zahtevnoj tehnici – objašnjava Vasiljević.

Nakon što je završila studije, mlada umetnica se 2001. godine vratila u Srbiju s puno entuzijazma, uverena da je njena država tada bila na prekretnici.

- Htela sam da radim sa arhitektama na unutrašnjem enterijeru. Međutim, moji snovi se baš i nisu ostvarili. Nisam se dala obeshrabriti. Jednu sobu u stanu sam opremila kao atelje da bih mogla slikati na svili. Ali, navukla sam se na batik tehniku. Prvih šest, sedam godina ešarpe su se dobro prodavale. Klijenti su mi bili kompanije i fizička lica. Kasnije je, pretpostavljam, došlo do zasičenja pa je interesovanje opalo, ali su i dalje popularne. Na svakoj marami koju napravim potpišem se kao Aramat, što je zapravo moje ime, ali obrnuto napisano. Takođe, radim i prekrivače i jastučnice, ali su ešarpe i dalje najtraženije. Imam i Fejsbuk stranicu koja se zove Aramatart i na kojoj mogu da se pogledaju moji radovi – priča Tamara.

Sagovornica portala mojnovisad.com kaže da ne voli da se eksponira kao umetnik, jer misli da njena dela govore umesto nje. Ona kaže da žene koje imaju smisla i hrabrosti da nose njene marame ni ne pitaju za cenu.
 
- Teško je u Srbiji živeti samo od umetnosti, tako da radim i kao tehnički sekretar u Savezu zdravstvenih radnika Vojvodine. Prvi deo dana provedem na poslu, a uveče, kada sin ode na spavanje, ulazim u svoj atelje da stvaram. Sarađujem s prijateljicom Natašom Gegić Raletić, koja slika akrilima na čarapama. Uskoro ćemo imati zajedničku izložbu – kaže ova umetnica.

Sve što Tamara radi, aktivno prati i njen mali sin Gregor.

- Idem sa njim na izložbe i gledamo sve detaljno, jer je zainteresovan. Mnogo putujemo zajedno i uživamo u životu. Inspiraciju za svoje stvaralaštvo pronalazim svuda oko sebe, jedino mi ponekad nedostaje vremena za san – završava Tamara Vasiljević.

OTVARANJE zajedničke prodajne izložbe Tamare Vasiljević i Nataše Gegić Raletić biće održano 16. decembra, u 19 sati, u galeriji "Grafiti" u Kosovskoj ulici 21a. Izložba će trajati šest dana. Tokom vikenda, na istom mestu biće organizovane i radionice za decu – u subotu od 17 do 19 sati, a u nedelju od 11 do 13 sati.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
24
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan