NOVOSAĐANI: Građevinski radovi su Ivanina antistres terapija (FOTO)

NOVOSAĐANI: Građevinski radovi su Ivanina antistres terapija (FOTO)

Njoj nije strano da se lati čekića, stane za mešalicu ili dohvati bušilicu. Zidanje, betoniranje, lepljenje pločica, bušenje, šmirglanje, lakiranje i slične radove drži u malom prstu, a način na koji sređuje svoju kuću i dvorište izaziva nevericu okoline.

Ivana Agbaba je rođena Novosađanka, od prošle godine stanovnica Rumenke, supruga i majka troje dece. Po obrazovanju je proizvođač prehrambenih proizvoda, pa je jedno vreme radila u mlekari, a osim toga, po pekarama, štamparijama, trgovinama, benzinskim pumpama, njivama... Rad joj nikad nije bio stran, toliko je vredna da je radila i pre nego što je završila školovanje.

Još dok se zabavljala sa svojim sadašnjim suprugom Strahinjom, koji je tada radio na gradilištu, počela je da kupi neke majstorske cake od njega. Kasnije su počeli da žive u jednoj kući u Veterniku, koja nije imala struju, vodu niti beton.

Tada sam već imala prvu ćerku, koja je, kao mala, bila teško bolesna. Dete težak astmatičar, a mi živimo u kući bez osnovnih uslova. Ni mene ni muža nije mazio život, nismo imali mnogo podršku. Pozajmili smo nešto novca od jednog druga i sami krenuli sa radovima. Prvo smo napravili kupatilo, pa posle sređivali sve ostalo – sa suzama u očima se priseća Ivana.Potpuno samostalno su uveli struju i vodu, a mlada žena je nastavila da "krade zanat" posmatrajući supruga i asistirajući mu. Neverovatnom brzinom je savladala konkretne poslove iz oblasti građevine i, čim bi stigla sa posla iz štamparije, odmah bi se latila alata i nešto radila.

Vezivanje armature mi je bilo prvo što sam uradila sama. I tada se komšiluk okupljao ispred da gleda kako radim, a to se dešava i sada, u Rumenki. Jedan od tadašnjih komšija, koji je bio direktor osnovne škole u Veterniku, jednom prilikom me je pitao gde mi je muž kad ja to sama radim, a ja sam odgovorila da hoću da ga iznenadim, jer je on radio do kasno uveče. Ni sama ne znam kako sam uspela tako dobro da uradim – prepričava sagovornica portala Moj Novi Sad kako je to bilo u početku.Nakon toga su zajedničkim snagama lili beton, pa zidali, te je ubrzo savladala i ostale poslove. Ivana je tada počela izuzetno da ceni građevinske radnike, shvatajući koliko je taj posao težak. Korak po korak, uspeli su da preguraju nimalo lak period života. Usput je pomagala i komšijama, pa je čak i jednu komšinicu naučila nekim radovima.

Sada veruje da zna bar 70% radova od početka do završetka gradnje jedne kuće, pa svoje znanje i upotrebljava u sređivanju kuće u kojoj su sad. U tandemu sa suprugom je polepila pločice za nedelju dana, a kompletnu kuhinju je uradila sama.


S obzirom na to da Strahinja sada radi kao vozač, periode kada je sama sa decom koristi za gradnju i uređivanje kuće i dvorišta.

Uradila sam dobar deo behatona, kanalizaciju, vodu, a u planu su mi česma i betonska staza. Želim da iskoristim materijal koji imam, a koji je već korišten, da se ništa ne baci. Imam čak i deo betonskih kockica iz Dunavske ulice, koje su vadili kad su je sređivali i one će završiti u našem dvorištu, kao ukras na česmi, a možda ću ih kombinovati sa biber crepom – opisuje ova vredna žena.

Kaže da, kada je uhvati loše raspoloženje, dograbi čekić, nešto radi i tako se smiri, napuni baterije i ide dalje, pa bismo mogli reći da su građevinski radovi Ivanin izduvni ventil i antistres terapija. Pored čekića, koji joj je osnovni alat, ima i bušilicu, veliku i malu mešalicu, hilti, žiraficu za šmirglanje, razne šrafilice, ubodnu testeru, glodalicu...


Dobila sam i specijalnu, žensku mešalicu, kojom može da se zameša mala količina, na primer, kanta "Jupola", a koju mi je poslao suprugov stric iz Francuske. Toliko je minijaturna i originalna, da sam prvo pomislila da je igračka – kroz smeh priča sagovornica portala Moj Novi Sad.

Nisu joj strani ni gipsani radovi, pa je pravila i spuštene plafone, gde se uhvatila u koštac sa svojim strahom od visine. Jedino sa čim nije imala dodira je krov, a kako kaže, ni ne želi.

Pošto sam žensko, svi su imali predrasude i sumnje da ja mogu to da radim, smatrali su da nisam sposobna, pa su svi iznenađeni kad vide da to nema nikakve veze. Dobijam zaista puno komplimenata za svoje radove, ljudi su u neverici da je to sve mojih ruku delo. Komšija, inače bivši građevinac, redovno dolazi da vidi kako teku radovi. Juče je stao ispred kapije i video kako radim, a deca vuku alat po dvorištu. Rekao je kako i dalje ne može da veruje šta ja sve napravim – primećuje ona i dodaje da nikad ne dobija lepe komentare od drugih žena.Ivanine ćerke Sanja i Maja, a polako i maleni sin Stefan, neretko pomažu mami oko radova i odlično barataju čekićem.

Ja građevinske radove poredim sa kućnim poslovima. Kad smo radili podno grejanje, bili su majstori da rade košuljicu, a ja sam rekla da bih i to znala, jer je to kao da usisavaš. Zato i verujem da bi mnoge žene to umele – uverena je Agbaba.


Iako je trenutno nezaposlena, Ivana tvrdi da je ušteda koju ostvaruje kroz radove koje sama obavlja umesto da plaća majstore vredna kao mesečna plata. Na pitanje šta će raditi kad pozavršava sve u kući i dvorištu, kaže da se na tu temu suprug često šali sa njom i kaže da će morati da kupe drugu kuću.

Oceni vest:
35
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • sugradjanin

  pre 430 dana i 19 sati

  zena zmaj!

  Oceni komentar:
  0
  38
 • Jasmina

  pre 430 dana i 19 sati

  Bravo

  Oceni komentar:
  0
  35
 • Misir bazaar

  pre 430 dana i 17 sati

  Svaka čast! Više ovakvih priča, ovo su pravi heroji a ne usr*** političari koji nisu nikad zasukali rukave.

  Oceni komentar:
  0
  37