Novosađani i Osječani zajedno napravili besplatnu aplikaciju za praćenje alergena

Novosađani i Osječani zajedno napravili besplatnu aplikaciju za praćenje alergena

U sklopu projekta prekogranične saradnje u kome su učestvovali Biosens Institut – Istraživačko razvojni institut za informacione tehnologije u biosistemima, sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Odjel za matematiku Sveučilušta J. J. Štrosmajer u Osijeku, nastala je besplatna aplikacija RealForAll za Android i IOS na kojoj oni koji pate od alergija mogu proveriti kakva je trenutna situacija vezana za pojavu alergena.

Kako je saopšteno iz EU info centra, aplikacija za detektovanje alergena je deo projekta "Merenja u realnom vremenu i prognoza za uspešnu prevenciju i život sa alergijama u prekograničnom području Hrvatska – Srbija" koji se sufinansira preko IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska.

Kako se navodi, putem ove besplatne aplikacije može se proveriti kakva je trenutna situacija vezana za pojavu alergena i prognoza za narednih nekoliko dana, tako da oni koji su skloni alergijama mogu planirati svoje aktivnosti i terapije u dogovoru sa svojim lekarom. 

EU info centar navodi da se procenjuje da oko 80 miliona odraslih Evropljana ima neku alergiju, od tog broja 30 do 40 odsto čine deca, a kako se alergije nikada u potpunosti ne mogu izlečiti, ono što je moguće je držati ih pod kontrolom, u čemu može da pomogne aplikacija.

Kako se navodi u saopštenju, to je od dodatnog značaja u vreme pandemije korona virusa, budući da alergije imaju u velikoj meri slične simptome sa infekcijom korona virusa.

Podaci u vezi pojave alergena, osim preko mobilne aplikacije, dostupni su na sajtu realforall.com.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan