NOVOSAĐANI: I skauting se može raditi s ljubavlju

NOVOSAĐANI: I skauting se može raditi s ljubavlju

Iako nije na terenu, odbojka je njegov život. A razvoj sporta uslovio je da je upravo ono čime se on bavi – statistikom – neizostavni deo priprema za svaku utakmicu, ali i za taktičko nadmudrivanje protivnika.

Dvadesetosmogodišnji Đorđe Pejić rodio se u Malom Zvorniku. Nakon završene Srednje elektrotehničke škole došao je u Novi Sad da studira. Diplomu je stekao na smeru za odbojku Fakulteta za sport i turizam. Danas je skaut (statističar) u Odbojkaškom klubu Vojvodina NS seme, a saradnik je odbojkaške reprezentacije Srbije i Makedonije.

- Počeo sam trenirati odbojku sa 14 godina kod Mirka Popovića, oca Miloša Popovića. Neko vreme sam, kao srednjoškolac, sudio na utakmicama. Na studijama sam upoznao Nedžada Osmankača, tada profesora odbojke, koji je primetio da posedujem određene predispozicije da se bavim upravo statistikom. On me je doveo u Vojvodinu gde sam naučio prve korake u skautingu u sezoni 2013/2014. da bih od druge polovine sledeće sezone počeo raditi samostalno – priča Pejić.

Nekoliko dana pred svaku utakmicu, sagovornik portala mojnovisad.com pribavlja sva dokumenta, snimke utakmice protivnika i statističke fajlove, koji se kasnije obrađuju. Mečevi se uvek snimaju kamerama i unose se podaci. Nakon utakmice, pregledaju se snimci i ispravljaju se eventualne greške pri unosu podataka.

- Set izveštaji se treneru dostavljaju između setova, a po završetku susreta dostavljaju mu se i meč izveštaji i snimci koje on kasnije analizira. Sve ovo je veoma važno, jer uvođenjem statistike počelo je da se igra taktički. Ranije niste mnogo znali o suparničkoj ekipi, a danas je situacija drugačija. Naime, pre svake utakmice znamo skoro sve o svakom igraču, ko kako igra i koje su mu sposobnosti – objašnjava Đorđe.

Đorđe Pejić i Nikola Grbić, selektor odbojkaške reprezentacije Srbije

Stručnost mladog skauta nije prošla neprimećeno. Pejić je prošle godine počeo saradnju sa makedonskom reprezentacijom, koja je napravila istorijski uspeh osvojivši srebro u Evropskoj ligi. Ove godine bio je deo tima reprezentacije Srbije, kada je prvi put u istoriji naše odbojke osvojena Svetska liga.

- Ovaj posao zahteva mnogo koncentracije. Za svaki meč moram da budem odmoran i naspavan da bih bio maksimalno usredsređen na dešavanja na terenu. Čim pažnja popusti dolazi do greške, zato se uvek odmaram i spremam pred svaku utakmicu – kaže Pejić.

Zahvaljujući odbojci, mladi skaut je proputovao svet.

- Kao statističar posetio sam Italiju, Poljsku, Kipar, Estoniju, Portugal, Tursku, Bugarsku, Makedoniju... Veliku zahvalnost dugujem Nedžadu Osmankaču, koji je u međuvremenu postao šef stručnog štaba Vojvodine. Pored njega, puno sam naučio i od bivšeg statističara Novosađana, ali sam puno i sam učio, najviše tokom utakmica. Drago mi je što sarađujem sa reprezentacijama i što često putujem, ali sve vreme sam ostao u svom klubu, Vojvodini NS seme, gde sam i počeo karijeru – završava  Đorđe Pejić.

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan