Novosađani imaju priliku da omirišu, dotaknu i dožive kinesku kulturu

Novosađani imaju priliku da omirišu, dotaknu i dožive kinesku kulturu

U studentskom gradu i na Filozofskom fakultetu nizom programa obeležava se godinu dana od osnivanja novosadskog Konfucije instituta.

Povodom godinu dana od osnivanja Konfucije instituta sa sedištem u Novom Sadu priređen je javni čas drevne borilačke veštine Taji Či, koja je veoma popularna i kao način relaksacije i poboljšanja celokupnog zdravstvenog stanja. Javni trening držao je instruktor ove veštine iz kluba Wushu Laohu, Ivan Peršej.

- Danas smo se okupili da  javnim časom Taj Čija podržimo akciju Filozofskog Fakulteta u Novom Sadu i Konfučije Instituta koji danas obeležava godinu dana rada. Ovom prezentacijom želimo da upoznamo sve zainteresovane sa ovom drevnom veštinom i omogućimo im da vežbaju sa nama, izjavio je za naš portal Ivan Peršej i dodao da je vrednost taj čija u tome što može da ga vežba svako, bez obzira na godine i fizičku spremnost i na bilo kom mestu.

Konfucijev institut u saradnji sa Filozofskim fakultetom je u toku maja organizovao niz aktivnosti usmerenih na promociju kineskog jezika i kulture gde su Novosađani imali priliku da se bliže upoznaju sa mnogim aspektima kineske kulture - od umetnosti kineske kaligrafije do upotrebe kineskih štapića.

- Način na koji mi pokušavamo da predstavimo kinesku kulturu je da omogućimo zaniteresovanima da je „omirišu, dotaknu i dožive“, organizujemo projekcije kineskih filmova, puštamo kinesku muziku i promovišemo kulturu čaja  bez koje je nezamislovo upoznati se sa ovom drevnom kulturom, rekla je Isidora  Gorić, šef kabineta dekana.

Narednih dana očekuje nas još sadržaja koje su organizovane u sklopu obeležavanja prve godišnjice Konfucije instituta. Sutra 21. maja u 12 sati u Svečanoj Sali filozofskog fakluteta biće održano predavanje sinologa Nataše Peršić pod naslovom „Priča o Ženi u kineskoj kulturi“, takođe u centralnom holu Filozofskog fakulteta moguće je pogledati izložbu kaligrafija i slika „Kineski ples na papiru“ kaligrafa Lu Šuiminga i slikarke Džou Veijang, a 27. maja u kino-sali filozofskog fakulteta sa početkom u  12 sati je završna svečanost obeležavanja prve godišnjice Konfucijevog instituta. Sve aktivnosti su besplate i otvorene za javnost.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan