NOVOSAĐANI: Instruktor zimskog sporta u srcu ravnice

NOVOSAĐANI: Instruktor zimskog sporta u srcu ravnice

Izabrao je sport koji se ne može često upražnjavati u podneblju panonske nizije. Međutim, to ga nije sprečilo da u mladosti postigne vredne rezultate u državi. Zahvaljujući maštovitosti i spretnosti, kako svojoj, tako i svoga oca, uz pomoć tehnike i znanja, naš današnji sagovornik priprema mnoge sugrađane za uživanje u zimskim čarolijama.


Nebojša Bunjevčev
rođen je u Novom Sadu 1981. godine. Diplomirao je na Departmanu za gastronomiju Prirodno-matematičkog fakulteta. Od malih nogu je bio strastveni skijaš i u mladosti je osvajao mnoge medalje, a danas je generalni sekretar Ski kluba Vojvodina. Zimi radi kao instruktor skijanja, a leti kao turistički vodič. Sa ocem je pre pet godina konstruisao "Ski-max" mašinu za skijanje na pokretnoj traci, koja služi za obuku skijaša na suvom. Oženjen je i otac je troje dece.


- Roditelji su mi bili profesori fizičkog vaspitanja i znali su da skijaju. Mom ocu je to postala opsesija i jednom je napravio brdo od snega u dvorištu i spuštao me pedesetak puta. Imao sam dve godine tada i tek sam bio prohodao. Sledeće zime odveo me je na kej kod ulaza na Štrand, stavio na skije i pustio da siđem sa nasipa –
priseća se Nebojša i nastavlja:

- Posle smo otišli na Popovu Šapku, koja je visoka oko 2.000 metara. Tata je tada imao brkove i rekao mi je da će ih obrijati i nikada ih više neće nositi ako se spustim niz planinu. Naravno, ja sam to uradio, a on je nasred staze nožem odsekao brkove i zakopao ih ispod žičare – priča sa osmehom na licu Bunjevčev.


Sagovorniku portala mojnovisad.com skijanje je postalo strast i dugo je bio takmičar. U Ski klub Vojvodina se učlanio još kao predškolac.

- Bio sam prvak Vojvodine dva puta zaredom. U Saveznoj republici Jugoslaviji, kao kadet, bio sam četvrti i to je tada bio veliki uspeh. Novi Sad je ravnica i nema puno prilika za skijanje, a radi se i o skupom sportu, tako da su nam pripreme uvek trajale samo nedelju, ili dve – kaže Nebojša.


U međuvremenu, mladi Novosađanin je takmičarsku karijeru završio kada su mu pukli ligamenti na kolenu. Posle toga je dobrovoljno odslužio vojni rok i završio studije.

- Radio sam razne poslove. Onda sam jedne godine položio za instruktora skijanja i posle toga planirao da odem da radim nekoliko meseci na nekom skijalištu. Međutim, supruga je zatrudnela i čekali smo blizance. Odlučio sam da ostanem i budem skijaški instruktor, možda i jedini u Novom Sadu. Sa ocem smo pre pet godina došli na ideju da napravimo "Ski-max" mašinu. U pitanju je pokretna traka koja služi za obuku skijaša na suvom. Tata je našao snimak na internetu, videli smo konstrukciju mašine i nas dvojice smo je napravili – objašnjava naš sagovornik.


Mašina je slična traci za trčanje, samo je mnogo veća i šira, ali funkcioniše na identičnom principu. Postoje dva valjka, a osoba na skijama klizi dole niz nagib.

- Ukoliko previše zakoči traka ga vraća nazad. Idealno je da skija u jednoj liniji i da ima kontrolu nad onim što se dešava. Sva tehnika koja se uči na snegu uči se i ovde, samo se mnogo brže savladava. Kao instruktor prisutan sam sve vreme i niko ne može da se povredi. Jedan trening traje 45 minuta. Zavisi od individualnih sposobnosti, ali za pet časova se savladaju osnove i osoba je spremna za skijanje – kaže Nebojša.


Mašina je smeštena u jednoj garaži na Novoj Detelinari i kroz nju je do sada prošlo od 1.500 do dve hiljade Novosađana. Najmlađi učenik je imao tri, a najstariji preko sedamdeset godina. Fejsbuk stranica "Skijanje na pokretnoj traci" postala je izuzetno popularna, jer su se budući skijaši počeli preko nje interesovati za ovaj sport. Na jednom od snimaka, koji su postavljeni na ovoj stranici, vidi se i Dejan Ćirjaković, čuveni Boškić iz serije "Državni posao", kako uči da skija.

- Jedna porodica mi je posebno ostala u sećanju. Žena i deca su znali da skijaju, ali pedesetpetogodišnji suprug nije. Kad god bi otišli zajedno na zimovanje on bi sedeo u restoranu dok su ostali bili na snegu. Posle završene obuke otišli su na Kopaonik odakle mi je slao fotografije. Kada se vratio doneo mi je rakiju i zahvalio mi se, jer sam mu omogućio da uživa sa svojom porodicom – priseća se instruktor.


U međuvremenu, Nebojša je postao generalni sekretar Ski kluba Vojvodina i radi na proširenju skijaške zajednice Novog Sada.

- Klub postoji skoro pola veka, nažalost poslednjih osamnaest godina nije se puno toga dešavalo. Želimo da ga preporodimo, da organizujemo takmičarsku sekciju i da uđemo u Skijaški savez Srbije. Cilj nam je da sve što je vezano za skijanje obezbedimo na jednom mestu. Od škole do iznajmljivanja opreme i do zajedničkih odlazaka na skijališta. Oni koji završe obuku ostaju u kontaktu sa nama, zovu nas za savete i međusobno se pomažemo. Koliko je skijanje postalo popularno u Novom Sadu govori i činjenica da radimo na konstrukciji nove "Ski-max mašine" – kaže nam na kraju razgovora Novosađanin Nebojša Bunjevčev.


Tekst i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
21
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Double d

  pre 902 dana i 5 sati

  Šeboja kralj, uvek pozitivan bio i ostao!

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Dusan

  pre 808 dana i 8 sati

  Teca legenda!!!

  Oceni komentar:
  0
  1