NOVOSAĐANI: Istraživačko znanje u funkciji unapređenja prehrambene industrije

NOVOSAĐANI: Istraživačko znanje u funkciji unapređenja prehrambene industrije

Pred manifestaciju "Noć istraživača", koja će se u našem gradu održati 29. septembra, u rubrici "Novosađani" ćemo vam tokom ovog i narednog meseca predstaviti devet istraživačkih timova koje sačinjavaju naši sugrađani – vredni naučnici koji se bave temama i problemima od značaja za širu javnost.

FOODstars grupu čine istraživači Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) koji je deo Novosadskog Univerziteta. Pre više od godinu dana  EU je putem projekta uložila milion evra u FINS sa ciljem usavršavanja i prenošenja znanja u srpsku privredu. Projektom "Inovativni ciklus razvoja prehrambenih proizvoda: Okvir za unapređenje istraživačke izvrsnosti – FOODstars", rukovodi dr Milica Pojić, naučni savetnik FINS-a.

U razgovoru za portal mojnovisad.com ona objašnjava da je ideja da se kroz projekat stvore uslovi za inovacije, prenos znanja i bolju saradnju nauke i privrede pokazala vrednom finansiranja.

Dr Milica Pojić, naučni savetnik, rukovodilac projekta FOODstars 


- Cilj projekta je da se ojačaju istraživački potencijali i inovacioni kapacitet Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS). U saradnji sa renomiranim istraživačkim institucijama iz EU, irskim razvojnim institutom u oblasti hrane i poljoprivrede (Teagasc – Agriculture and Food Development Authority) i Univerzitetom u Bolonji iz Italije, stečeno istraživačko znanje će se staviti u funkciju unapređenja prehrambene industrije Srbije. Takođe, podrazumeva se i edukacija javnosti u okviru radionica i tematskih večeri. Razvoj novih proizvoda je prepoznat kao ključna aktivnost za jačanje globalne prehrambene industrije i obuhvata kompletan proces od ideje do pojavljivanja proizvoda na tržištu. Danas postoji svest da se zahtevi potrošača konstantno menjaju. Nova naučna saznanja u sinergiji sa potrošačima imaju potencijal da značajno povećaju stopu inovacija u prehrambenoj industriji, a time i uspeh na tržištu – objašnjava Pojić.

MSc Jovana Kojić (desno) sa kolegama u pilot-postrojenju kreira novi funkcionalni flips proizvod


Na pitanje zašto baš istraživačka karijera i konkretne teme istraživanja, sagovornica našeg portala je rekla da je želja bila da se otvore novi vidici domaćoj industriji.

- Pored toga, hoćemo da naučimo naše đake i studente o svim aspektima kvaliteta hrane, kao i da o svemu informišemo potrošače i zakonodavce. Svi oni čine bitne aktere, neizostavne karike u lancu ’’Inovativni ciklus razvoja prehrambenih proizvoda’’, koji ima za krajnji cilj revitalizaciju prehrambene industrije u Srbiji – kaže Milica Pojić.

Kroz FOODstars projekat naši istraživači imali su priliku da unaprede postojeća znanja kroz studijske boravke u istraživačkim institucijama u Irskoj i Italiji. U okviru osam jednomesečnih poseta 21 istraživač ovog instituta imao je priliku da unapredi svoje znanje iz oblasti novih procesnih tehnologija, nauke o potrošačima, savremenih instrumentalnih tehnika za analizu kvaliteta, kao i potencijala aktivnih komponenti biljnih sirovina u kreiranju funkcionalnih prehrambenih proizvoda. Osim navedenog, putem sedam škola i tematskih radionica, koje su bile organizovane u Novom Sadu, šira akademska zajednica Srbije imala je priliku da se upozna sa najnovijim trendovima u oblasti nauke o hrani.

Jovana Kos drži predavanje "Mikotoksini kao opasnost po bezbednost hrane" u okviru FOODstars okruglog stola


- Kroz FOODstars projekat se unapređuju postojeća znanja koja se tiču svih aspekata razvoja prehrambenog proizvoda: od izbora sirovina i ispitivanja njihovog uticaja na zdravlje potrošača, preko formulisanja prehrambenog proizvoda, primene novih procesnih tehnologija do ocene njegove prihvatljivosti od strane potrošača. Stečeno znanje će se prenositi ne samo akademskoj javnosti, već i stručnjacima iz privrede, školskoj omladini i potrošačima. Organizacijom okruglog stola ''Aktuelni problemi malih i srednjih preduzeća u proizvodnji hrane - i načini njihovog prevazilaženja" ukazano je na aktuelne probleme sa kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća u trci za ostvarivanjem konkurentnosti u ekonomiji zasnovanoj na znanju, značaju inovacija i intelektualne svojine, ali i unapređenju istraživanja i razvoja. Edukacija potrošača će se odvijati kroz neformalne informacione večeri ’’Sve što što želite da znate o kvalitetu hrane, a nemate koga da pitate’’ u okviru kojih će se dati odgovori na sve nedoumice koje potrošači imaju kada je u pitanju kvalitet hrane koji konzumiraju. Organizacijom demonstracionih radionica objasniće se i promovisati nauka o hrani na način koji je zabavan i blizak školskoj deci i omladini. O tačnim terminima održavanja ovih aktivnosti javnost će se na vreme obaveštavati – rekla je Milica Pojić.

Učesnici FOODstars škole


Naučni savetnik FINS-a smatra da u korenu svakog naučno istraživačkog rada je ideja, a pravi izazov je njeno sporovođenje u delo.

- Moja poruka budućim istraživačina je da su radoznalost, kreativnost, marljivost i predanost odlike koje treba da ih krase i da u timskom radu sa sebi sličnima treba sa stvore novu vrednost. Jedino u takvoj atmosferi nastaju inovacije koje pokreću ne samo nas kao pojedince, već i čitavo društvo, ostavljajući njihove kreatore motivisanim za rađanje i realizaciju novih ideja – kaže Milica Pojić.

MSc Jelena Krulj sa istraživačima u laboratoriji tokom FOODstars radionice


U "Noći istraživača" grupu će predstaviti MSc Jovana Kojić, dr Jovana Kos i MSc Jelena Krulj

Tekst: mojnovisad.com
Foto: Privatna arhiva

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan