NOVOSAĐANI: Izabrao slikarstvo umesto fudbala

NOVOSAĐANI: Izabrao slikarstvo umesto fudbala

Uspeo je da u životu spoji umetnost, muziku i dobre ljude s kojima se druži. Pošto je život prolazan, ali umetnost večna, njegova dela govore umesto njega.

Branislav Bošković rođen je u Dimitrovgradu 1972. godine. Nakon završene Srednje umetničke škole u Nišu, diplomu je stekao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Zaposlen je u Srpskom narodnom pozorištu kao slikar izvođač. Iza sebe ima preko sto scenografija, učesnik je mnogih likovnih kolonija i dobitnik je više nagrada za slikarstvo. Oženjen je Tamarom, s kojom ima osmogodišnjeg sina Ognjena.


- Ljubav prema umetnosti potiče iz porodice. Mama je radila kao modelar u jednoj firmi, pa sam taj dar verovatno nasledio od nje. Tata se amaterski bavio fotografijom i igrao fudbal, tako da nisam ostao uskraćen ni za talenat prema sportu, jer sam igrao fudbal u nekoliko klubova. Na kraju mi je profesor rekao da biram između umetnosti i lopte. Izabrao sam ovo prvo i nisam pogrešio – počinje svoju priču Bošković i nastavlja:

- Vratio sam se u rodni kraj nakon diplomiranja i počeo sam raditi kao profesor u srednjoj školi. To je bio gospodski posao. Ali, nisam bio zadovoljan, jer sam želeo više. Vratio sam se u Novi Sad 2003. godine i zaposlio sam se u Srpskom narodnom pozorištu gde i danas radim – priča Branislav.

Sagovornik portala mojnovisad.com kaže da većina ljudi koji odgledaju neku predstavu ni ne znaju da iza izrade scenografije stoji čitav tim. Majstori izrađuju idejno rešenje scenografa, a slikari ga oslikavaju.

- To su kolege iza kulisa, ne vide se, ali su prisutni. Bravari, stolari, tapetari i vajari. A slikari u slikarnici oslikavaju glavne materijale koji se koriste za izradu. Naš posao je da ideje reditelja i scenografa sprovedemo u delo. Pripreme za jednu predstavu mogu trajati od deset dana, do tri meseca. To je kreativan posao koji nikad nije dosadan. Uvek radite nešto novo, a atmosfera je stalno pozitivna i to je važno za početak svakog radnog dana – objašnjava Bošković sa osmehom na licu.


Rad u pozorištu je sagovorniku portala mojnovisad.com otvorio vrata jednom novom svetu i omogućio mu da upozna mnoge poznate osobe, koje su ostavili veliki trag na njegovo buduće stvaralaštvo.

- Upoznao sam Balaševića, Šerbedžiju, Ejdusa, Brajovića i još mnoge druge poznate umetnike i na tome sam zahvalan. Posebno mi je drago što sam pre dve godine, preko udruženja "Sveti Sava", bio na Hilandaru sa čuvenim slikarom Ljubom Popovićem (slika dole). Moj menadžer Snežana Milošević u Požarevcu organizuje likovne kolonije "Balkane moj" i "Ljubav i razumevanje", i tu se družimo sa slikarima s prostora bivše Jugoslavije, Rusije, Belorusije i Izraela. Na zidu svog ateljea pišem vodilje koje su citati raznih pevača i pesnika, i one mi služe kao inspiracija – kaže Branislav.


Tu se nalaze, između ostalog, stihovi grupe Time, s njihovog  prvog albuma: "Za koji život treba da se rodim. Za koji sudnji dan treba da živim. I kojem bogu treba da se molim. I koju ženu treba da volim ja".

- Na mojim slikama dominiraju ženski portreti i katanci. Često me pitaju zašto zaključavam i kada ću otključati. Uvek objašnjavam da niko nije zaključan, nego se radi o poštovanju prema ženskom rodu. Žena je nešto najlepše na svetu. Ona je simbol plodnosti i inspiracija mnogih slikara i književnika. Tu treba spomenuti i majke koje su ostavile trag na mnogim slikama i pesmama. Takođe, u poslednje vreme su murali veoma popularni. Ne predstavlja mi problem da ih naslikam, jer sam u tehnološkom smislu potkovan za to, a volim i da eksperimentišem – rekao je Bošković.


Ovaj talentovani slikar je i kolekcionar –  vlasnik je preko hiljadu LP ploča i isto toliko CD-ova. Neke od njih krase i autogrami poznatih izvođača, kao što su Vlatko Stefanovski, Josipa Lisac i Đule Van Gog.

- Volim bluz, džez, progresivnu muziku, ali i klasiku. Moj posao je nešto najlepše na svetu. Uz muziku koju slušam, svoje emocije ispoljavam na platnu. Drago mi je kada neka osoba, koja poseduje moju sliku, ujutru ustane i ugleda moje delo i ono u njoj izazove sreću. To je za mene nešto najlepše i ogromna satisfakcija. Isto kao i kada gledaju predstavu u pozorištu i uživaju u scenografiji koju sam sa kolegama napravio – završava Branislav.

Tekst: Aleksandar Jovanović
Fotografije: Privatna arhiva

Oceni vest:
39
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

almaško groblje Elektrodistribucija Novi Sad novosadski sajam elektrovojvodina bez struje bez vode isključenje vode isključenja struje groblje zodijak raspored sahrana novi sad OK Vojvodina gradsko groblje jkp lisje Voša Spens servisne informacije novi sad betanija Republički hidrometeorološki zavod Miloš Vučević memorijal velikana vremenska prognoza novi sad horoskop lisje odbojka JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad havarija na vodovodu vreme danas servisne informacije