NOVOSAĐANI: Jugoslavija u malom sačuvana ispod Limana

NOVOSAĐANI: Jugoslavija u malom sačuvana ispod Limana

Rodio se i odrastao je u državi koja je vodila brigu o malom čoveku. Da bi sačuvao uspomene na stara lepa vremena i na zemlju koja više ne postoji, odlučio je da napravi nesvakidašnji muzej, na još neobičnijoj lokaciji.

Zoran Janković je rođen u Novom Sadu 1971. godine. Po zanimanju je diplomirani ekonomista i zaposlen je u bankarskom sektoru preko dvadeset godina. Strastveni je kolekcionar i osnivač udruženja Istorijski muzej Jugoslavije. U podzemnoj garaži od 25 kvadratnih metara u Ulici Alekse Šantića na Limanu, izložio je hiljadu predmeta, koji su samo trećina cele kolekcije, a koji obeležavaju period nekadašnje zajedničke države. Oženjen je i otac dvoje dece.- Tu ljubav sam nasledio od oca i majke koji su skupljali arhivska vina, a ja sam to nastavio da radim i danas posedujem trista pedeset boca. Tokom godina sam zbog nostalgije za bivšom zemljom, u kojoj sam pristojno živeo i koju još uvek volim, odlučio da se posvetim predmetima iz perioda  prve i druge Jugoslavije. Najviše eksponata je iz ove poslednje države, jer ona mi je i najbliža – počinje svoju priču Zoran.

Prvo je nabavio belog fiću iz ’75, a nakon toga aparat za točenje goriva (Meba) iz ’63. godine.Ipak u malom prostoru dominiraju ambalaže, koje su sagovornika portala Mojnovisad.com oduvek fascinirale i koje je redovno sakupljao.

- Pomogla su mi i internet poznanstva. Malo po malo, stigao sam do toga da posedujem 500 primeraka. Imam i punu flašu koka-kole iz 1982. godine, pa pakovanja praškova za pranje veša i posuđa koji su takođe puni i netaknuti. Interesantne su i ambalaže vezane za automobilizam, kao što je kantica motornog ulja Šel koje je proizvedeno po licenci tokom šezdesetih, kao i GTX kastrol sa početka sedamdesetih – kaže Janković.


Na prepunim policama se mogu videti različite kutije za kafu i slatkiše na kojima piše Ruuf Subotica, Union, Danubius, Frankova, bomboni Pionir, Kafa C, Eurocrem Takovo, a prisutna je i neizostavna šolja Kinder lade. Boce Radenska, Rogaška, Frutek, Šveps, ali i mnoge druge koje podsećaju na davno prošla vremena.

- Oduševljava me socijalistički modernizam. Iskrin viseći sat mi je fascinantan, a tu je i časovnik Gorenja sa svojim vanvremenskim izgledom koji sam spasio od bacanja. Neki od ovih satova bi i danas mogli stajati na javnom mestu ravnopravno sa savremenim modelima. Takođe, imam i ventilatore marke Jugodent koji su još uvek u funkciji. Model iz sedamdesetih ima propeler od gume i ne postoji opasnost od povređivanja, za razliku od tipa iz šezdesetih koji je sa aluminijumskim propelerima – objašnjava Zoran.Gde god se okrenuli u maloj garaži svuda vidite staru Jugoslaviju. Tu su i nezaobilazni telefoni na kojima piše Iskra. Na nekim modelima se vide brojevi policije, vatrogasaca, hitne pomoći, obaveštenja za tačno vreme, ili službe PTT-a od koje su se mogle  dobiti informacija o broju fiksnog telefona neke osobe. Tu je i crni telefon, popularni udbaš, koju su koristili službenici istoimene ustanove.- Posedujem i veliku svetleću reklamu Invest banke, ali i razne štedne knjižice. Mnogima privlači pažnju  kursna lista na kojoj se brojevi i slova ubadaju na podlogu. Na njoj se vidi odnos domaće i strane valute na dan 21.05.1986. godine – kaže Janković.

U jednom ćošku je i velika crno-bela fotografija Josipa Broza Tita koju je novosadski kolekcionar u poslednjem trenutku spasio sa đubrišta u Zrenjaninu, a iznad nje i grb Jugoslavije, ali i predmeti sa broda Galeb. Na zidovima se mogu naći ulične table i oznake naselja, registarske table sa petokrakom i skraćenicom JNA.


Pogled na kasu iz ’77. marke Unis sarajevskog proizvođača starijima će probuditi uspomenu na prodavnice Centroslavije, kao i velika vaga za merenje konditorskih proizvoda.Stari televizori bez daljinskih upravljača i radio aparati podsećaju na eru pre savremenih elektronskih uređaja.

Nisu zaobiđeni ni mediji, pa je tako plafon celog prostora oblepljen starim novinama. Ako se neko zagleda gore videće primerke "TV novosti", "Praktične žene", "NIN-a", "Novosti 8", ili "Dnevnika" iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Zoran kaže da je njegova porodica u početku bila ravnodušna prema njegovoj strasti za sakupljanjem, ali su vremenom kako je kolekcija rasla i sami pokazali interesovanje.

- U potpunosti me podržavaju i pomažu u svemu i supruga i deca. Pre dve godine smo osnovali i udruženje Istorijski muzej Jugoslavije i od tada učestvujemo u manifestaciji Noć muzeja. Aktivni smo i na društvenim mrežama i imamo FejsbukInstagram profil – objašnjava naš današnji sagovornik.

Lokaciju na Limanu do sada su posetili mnogi. Bili su i stranci iz celog sveta, ali izloženi predmeti posebna osećanja izazovu kod gostiju sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Dolazili su gosti iz skoro svih bivših republika i svi reaguju divno. Ljudi se razneže, a bilo je i veoma emotivnih trenutaka i suza.Kada želi da predahne od svakodnevnih problema ovaj Novosađanin često sam, ili u društvu prijatelja ode u malu garažu i okružen svojom kolekcijom popije piće i druži se.

- Malo se odmorim, jer se setim starih vremena i odem odavde osvežen. Ne živim u prošlosti, jer bi to bio izvor večne patnje, ali je se rado sećam, jer me za nju vežu divne uspomene. Ovi eksponati bude lepa sećanja i to je njihov smisao – završava svoju priču Zoran Janković.

Oceni vest:
92
5

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Добросав воли Тита (?)

  pre 926 dana i 55 minuta

  Лијепо је ово и носталгично, посебно нама старијима, једино је Титину слику требао оставит тамо гдје јој је и мјесто – на ђубришту. Бечкеречком.

  Oceni komentar:
  58
  21
 • Zoran Novi Sad

  pre 925 dana i 9 sati

  Улица Алексе Шантића је на Грбавици...

  Oceni komentar:
  4
  37
 • Mihajlo

  pre 925 dana i 8 sati

  Uh onaj autic na pedale sam kao mali sanjao da ga imam :)

  Oceni komentar:
  0
  19
 • Dragan

  pre 679 dana i 28 minuta

  GRBAVICA !!!!!

  Oceni komentar:
  1
  1