NOVOSAĐANI: Kroz život sa osmehom na licu

NOVOSAĐANI: Kroz život sa osmehom na licu

Pripada izgubljenim generacijama koje su stasale za vreme diktature, ratova, sankcija i opšteg siromaštva devedesetih. U nadi za bolje sutra, borio se za demokratske promene pre šesnaest godina. Danas donekle razočaran, utehu nalazi u verenici, budućoj porodici i profesionalnim ambicijama od kojih ne odustaje.

Slaviša Nedeljković rodio se u Pančevu, od četvrte godine s porodicom je živeo u Šapcu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Studirao je žurnalistiku u Beogradu na Fakultetu političkih nauka, a pre dvanaest godina doselio se u Novi Sad.

- Oduvek sam bio zainteresovan za pisanje i tako sam se odlučio za taj fakultet. Krajem treće godine studija vratio sam se kući i počeo da radim na radiju Šamar (Šabačka asocijacija medijski alternativnih rešenja) plus. Tamo sam bio i novinar, urednik i spiker. Bilo nas je sedmoro u redakciji – priseća se Slaviša i nastavlja: - Imao sam autorsku emisiju koja se zvala “Radioaktivna dekontaminacija”. Plate su nam tada varirale, bilo je vremena kada su bile odlične, a ponekad jedva da smo nešto dobili, sve je zavisilo od sponzora. Tu sam proveo dve godine – priča Nedeljković.

Tokom povratka s jednog seminara u Pragu, sagovornik portala mojnovisad.com, sišao je s voza u Novom Sadu kako bi se sreo sa starim prijateljima.

- To je bila moja druga poseta ovom gradu. Sjajno smo se družili, proveo sam noć ovde i posle toga nastavio put za Šabac. Nakon nedelju dana, pošto sam dao otkaz na poslu, doselio sam se u Novi Sad. To je bilo 2004. godine – kaže Slaviša.

Slaviša s budućom suprugom Livijom

Ali, život u glavnom gradu Vojvodine, za mladića koji je bio podstanar, nije bio nimalo lak. Zbog bednih plata na lokalnim radio stanicama, novopečeni Novosađanin nije birao poslove.

- Prvo sam radio na stovarištu za dnevnicu od deset evra, posle sam bio kolporter, pa konobar i šanker. Ubrzo sam položio vozački i sa samo sedam meseci iskustva za volanom postao sam taksista. Nakon dve godine taksiranja vratio sam automobil firmi sa pređenih 220.000 kilometara – priča Slaviša.

Tokom raznovrsnih poslova koje je radio nikad nije doživeo neku neprijatnost, što pripisuje svom visokom pragu tolerancije. Smatra da je bolje kroz život ići sa osmehom na licu.

- Konkurisao sam za posao u kompaniji koja se pored prodaje u buticima bavi i onlajn prodajom robe. Njihova komisija, koja me je intervjuisala, pitala me je šta mogu ponuditi njihovoj firmi. Odgovorio sam da očekujem da oni meni ponude dobar posao i zaradu, jer sam velika lenčuga koja želi da zaradi više, a da ne radi puno. To što sam rekao dopalo se jednom članu komisije koji se založio da me zaposle. Bio sam iskren i isplatilo mi se. Dve godine sam radio kao telefonski operater, a poslednjih šest kao trgovac u prodavnici. Još uvek sam tamo – prepričava Nedeljković sa osmehom na licu.

Slaviša i pas Floki na Kritičnoj masi

Kod Slaviše je oduvek bio izražen društveni aktivizam. Pre 17 godina se učlanio u studentski pokret Otpor da bio učestvovao u nenasilnoj borbi protiv diktature Slobodana Miloševića. Kao suvenir na petooktobarske demonstracije u Beogradu, ostala mu je policijska palica koju je uspeo da otme od policajca koji je hteo da ga udari istom.

- Tada sam se osećao sjajno, sve sam radio iz ubeđenja, a svi smo mnogo očekivali. Međutim, ubistvo premijera Đinđića sve je promenilo i izgubio sam svaku nadu. Tog trenutka sam shvatio da ako tada ne odem za inostranstvo – nikad neću otići. Od 1997. godine bio sam i član Demokratske stranke, ali posle demokratskih promena postao sam pasivan u partiji sve dok se 2010. nisam i iščlanio. Nažalost, ni danas nije bolja situacija i ne očekujem svetliju budućnost za državu. Značajan deo današnje omladine ima mnogo konzervativniji pogled na svet od nas starijih. To je naša odgovornost i to je poražavajuće. Sadašnji protesti stagniraju, i ne vidim neku političku opciju koja može da preokrene situaciju – iskren je Slaviša.

Flokijev profil na Fejsbuku

Nedeljković je danas redovni učesnik Novosadske kritične mase u kojoj učestvuje sa verenicom Livijom i psom Flokijem. Mnogi Novosađani ga prepoznaju kada na biciklu, često i sa šeširom na glavi, prolazi ulicama grada, dok pored njega verno trči dvogodišnji jazavičar.

- Popularni smo na ulici zbog Flokija, on ima i svoj Fejsbuk profil. Treba uskoro svo troje da se preselimo u kuću u Temerinu. Planiram da se pored stalnog posla još honorarno angažujem na nekoj lokalnoj radio stanici sa svojom autorskom emisijom. A najveća želja mi je da se venčam sa svojom ljubavi i da osnujemo porodicu – završava Slaviša Nedeljković.

Oceni vest:
18
19

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Komenteor

  pre 1174 dana i 1 sat

  Hehe...sišao s voza ;D

  Oceni komentar:
  1
  3
novosadsko porodilište bez grejanja dnevni horoskop isključenja struje horoskopski znaci elektrovojvodina bez vode isključenje grejanja Hitna pomoć novosađani JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje isključenje vode horoskop servisne informacije novi sad Isključenje struje raspored sahrana novi sad bebe Dom zdravlja astrologija sahrane novi sad Republički hidrometeorološki zavod novorođenčad bez struje srpska pravoslavna crkva jkp novosadska toplana betanija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević