Novosađani kumovali da Morava i Vlasina postanu nebeska tela

Novosađani kumovali da Morava i Vlasina postanu nebeska tela

Povodom stogodišnjice osnivanja Međunarodne astronomske unije (IAU) sve zemlje članice imale su jedinstvenu priliku da daju ime jednoj od novootkrivenih planeta van Sunčevog sistema.

Imenovanje egzoplanete i njene matične zvezde odigralo se u okviru konkursa NameExoWorlds koji je sproveden tokom 2019. godine. Srbija je dobila zadatak da predloži i izglasa novo ime za zvezdu WASP-60 i njenu planetu WASP-60b, prenosi "Dnevnik". Pobednička imena su danas objavljena u Parizu gde je zvanično proglašeno da je novo ime zvezde WASP-60 Morava, dok je novi naziv njene planete WASP-60b Vlasina, na predlog Srbije. Planetski sistem WASP-60 je otkriven 2012. godine i nalazi se u pravcu sazvežđa Pegaz, a udaljen je 1.304 svetlosne godine od Zemlje.Zvezda Morava je žuta nalik Suncu, dok je njen pratilac Vlasina gasovita planeta nalik Jupiteru, ali sa upola manjom masom. Vlasina se okreće oko svoje matične zvezde i napravi krug oko Morave za nešto više od četiri zemaljska dana. Konkurs je bio otvoren do 1. juna za sve škole, astronomska udruženja i stručne institucije širom Srbije, a oni predlozi koji su bili u skladu s propisanim pravilima IAU našli su se na glasanju i to 27. septembra, u Noći istraživača, piše "Dnevnik".

Vlasina i Morava su dobili najviše glasova, a  predložilo ih je Astronomsko društvo "Novi Sad". Ova imena inspirisana su jednim od najvećih rečnih sistema u Srbiji. Velikom Moravom koja nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave i Vlasinom kao jednom od najvećih pritoka Južne Morave, a koja celom svojom dužinom protiče kroz Srbiju.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan