NOVOSAĐANI: Ljubav i moda inspirisani okruženjem

NOVOSAĐANI: Ljubav i moda inspirisani okruženjem

Ona ima dve ljubavi koje su joj ujedno i životni pozivi. Za jednu se školovala, a za drugu se rodila. Rad sa najmlađima daje joj snagu da maštu pretoči u stvarnost i time stvori divne kreacije koje ističu lepotu žene. 

Dvadesetpetogodišnja Ivana Laketić je osnovnu školu završila u Begeču, a Srednju tehničku školu "Pavle Savić" u Novom Sadu gde trenutno živi i privodi kraju studije na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače. Nekoliko puta nedeljno volontira u Dečjem selu, ali se pored svih obaveza profesionalno bavi i modnom kreacijom. Prošle godine pokrenula je sopstveni brend pod nazivom West The Art of Dress. 

Foto: Nemanja Apić

Mama je volela Burda magazin i imala ih je brdo. Sećam se da sam najčešće gledala primerke iz '82, '83. i '84. godine. Časopis je imao i stranice sa krojevima. Prelistavala sam ih satima upijajući miris korica kojih se i sada sećam. Tada sam odlučila da ću se baviti modom – počinje svoju priču Ivana. 

Sa šesnaest godina već je sama birala materijale i u dogovoru sa krojačicama naručivala haljine za sebe, ujedno kradući zanat od njih. Jutjub kanal i Pinterest su joj pomogli da proširi znanje.

 – U srednjoj školi sam kreirala kako za sebe, tako i za drugarice. Veliku zahvalnost dugujem profesorki Zori Mate koja je prepoznala talenat u meni i koja me je usmeravala u crtanju – kaže naša današnja sagovornica. 


Međutim, ljubav prema deci je prevagnula i nastavila je školovanje za vaspitačicu, ali nije se odrekla ljubavi prema modi. Onda je usledila 2019. godina i odlazak u Italiju.

Provela sam celo leto tamo crtajući u modnom studiju kod jedne žene. Klijenti su sastanak zakazivali unapred. Vlasnica je uvek pola sata razgovarala sa njima uz kafu i kolače i procenjivala njihov karakter kako bi znala koja haljina ide uz tu osobu. Onda smo na licu mesta pravili skice u dogovoru sa mušterijama i birali materijale i boje. To je sve trajalo par sati, a sledeći put bi došli na prvu probu – objašnjava Laketić. 

Mlada Novosađanka je ubrzo stekla iskustvo u radu sa ljudima, ali je naučila i šta je minimalizam u modi i da će nešto što je fino, jednostavno, lepršavo i bez nakita, pre zapasti za oko, nego nešto što sija i šljašti.


Veoma je važno da haljina ili bilo šta što nosiš na sebi opisuje tvoj karakter. Bitno je da ti ne zavisiš od haljine već ona od tebe. Zato se uvek vraćam na Kristijana Diora koji ističe žensku figuru. Što se tiče savremenih kreatora, redovno pratim rad Holanđanke Iris Van Herpen, ali i Nataše Pejović iz Crne Gore, koja mi je uzor i ponekad mi i pomogne sa kritikama – kaže Ivana.


Sagovornica portala Mojnovisad.com inspiraciju za svoje stvaralaštvo pronalazi svuda oko sebe, u ljudima, prirodi, arhitekturi ili u kulturi. 

Šer me nadahnjuje jer je svojim modnim stilom bila ispred svog vremena, a isto tako me umetnička dela naše poznate slikarke Jelene Filipović inspirišu da stvaram što raznovrsnije – iskrena je mlada kreatorka.

Tokom vanrednog stanja, usred pandemije, Ivana je odlučila da pokrene sopstveni modni brend pod nazivom West The Art of Dress.

Svi su bili potišteni i bezvoljni. Smatrala sam da je to trenutak da pokrenem posao kako bih pokazala da nije sve tako crno. Dizajnirala sam nove haljine, a kada smo izašli iz vanrednog stanja krojačica ih je sašila. Zamolila sam poznanice da mi budu modeli i angažovala sam fotografa i frizerku. Sve kreacije mogu da se vide na mojoj zvaničnoj Instagram stranici i mogu se onlajn naručiti – objašnjava Laketić.

Foto: Nemanja Apić


Prve narudžbine su stigle iz inostranstva, a uskoro i iz Srbije. Iako se posao razvija slabo, ova mlada devojka ne odustaje od ciljeva. 

Želja mi je da jednog dana budem vlasnica studija sličnog onom u Italiji gde sam radila. Znam da se to neće dogoditi preko noći i da će biti uspona i padova, ali ne nameravam odustati. Trenutno radim na još dve haljine koje će biti deo La dolce vita kolekcije. Takođe, kreiram i kožnu cipelu u saradnji sa kreatorkom iz Beograda, a u planu je i nakit – kaže Ivana.

Paralelno sa poslom privodi kraju i studije.


Umorim se kreirajući, ali rad sa decom mi uvek povrati energiju. To su moje dve ljubavi, deca i moda. Nadam se da ću jednog dana živeti od modnog dizajna, a da ću sa mališanima volonterski raditi – završava svoju priču Ivana Laketić. 

Oceni vest:
15
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Lila

  pre 1141 dan i 10 sati

  Kič i demode :/

  Oceni komentar:
  3
  3