Novosađani "luduju" za Bokinim slatkišima, a posebno za mini krofnicama (FOTO)

Novosađani "luduju" za Bokinim slatkišima, a posebno za mini krofnicama (FOTO)

Američke mini krofnice su vrlo popularno jelo, a nastale su kao verzija severnoameričkih krofni koje u SAD imaju status nacionalne hrane. Ono po čemu su poznate u čitavom svetu jeste njihov simpatični oblik, veličina, ali i način služenja.

Ova poslastica je nezaobilazni deo trpeze Amerikanaca i Kanađana, a poslednjih godina sve je popularnija i među Novosađanima. Mini krofnice danas mogu da se kupe u mnogim gradskim lokalima, ali jedna vrsta ovog slatkog jela razlikuje se od svih ostalih. Njih priprema dvadesetogodišnja Novosađanka Bojana Veselinović, studentkinja druge godine marketinga na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu.



Završila je gimaziju "Veljko Petrović" u Somboru, a trenutno se pored studija bavi izradom mini krofnica, torti iznenađenja, numeričkih torti i ostalih slatkiša. Nakon završenog faksa planira da se bavim marketingom, a kako kaže, kasnije bi tu svoju ljubav prema slatkišima zadržala za sebe i svoje bliske osobe. Mada, nikad se ne zna jer Bojana je sve ovo počela da radi slučajno i to zahvaljujući korona virusu, te u šali voli da kaže da su usled epidemije nastale i Bokine poslastice

− Ideju za pravljenje torti i kolača dobila sam tokom karantina i onlajn nastave. Imala sam previše slobodnog vremena, te sam odlučila da ga iskoristim na pravi način. Prvo sam počela da radim u svom rodnom mestu, Stanišiću, a sada kako se nastava na fakultetima odvija uobičajeno pre nekoliko meseci vratila sam se u Novi Sad te sam nastavila i ovde sa svojim poslom – priča Bojana.  



Naša sagovornica kaže da sve sama radi jer na ovaj način zapravo zarađuje za život. Naime, izrada i ukrašavanje slatkiša njen su jedini posao ako se izuzme učenje. Bojana se i svakodnevno nadograđuje jer ističe da u potpunosti želi da bude zadovoljna svojim radom, pošto najviše poverenja ima u sebe samu. Jedina pomoć koju dobija od drugih jeste pranje posuđa nakon i tokom izrade kolača.

Ljubav prema mešenju kolača i poslastica najviše mi je usadila mama koja takođe obožava da pravi slatkiše, ali je sada već sve to prepustila meni. Od malena mi je bilo zanimljivo da gledam majku kako pravi kolače i torte, pa sam već s početka  srednje škole počela da učestvujem u tome. Posle sam sve sama preuzela u svoje ruke. Sve znam da pravim, ali najviše volim da kreiram krofnice jer na njima  mogu da iskažem svoju svoju kreativnost. Za mene svaka krofnica ima svoju priču. Mislim da su savršen poklon za svaku priliku – objašnjava naša sagovornica.



Najčešće se smatra kako je svaki početak težak, ali očito da kod Bojane ovo pravilo ne važi. Ona objašnjava da je veoma zadovoljna količinom porudžbina koje ima i zato joj se ponekad desi da ne može sve da primi jer joj je ipak učenje i školovanje na prvom mestu. Upitana da li su Novosađani probirljivi i šta je to što najviše vole da poručuju, ova studentkinja navodi kako je primetila da naši sugrađani upravo najviše vole krofnice, možda zato što su one i njen omiljeni proizvod.

Takođe su dosta zainteresovani i za velike i mini numeričke torte, koje ukrašavam sa puslicama i svaka ima svoju priču. Svaka mušterija se razlikuje, neki pošalju slike toga šta žele, neki puste mojoj mašti na volju, ali uglavnom budu zadovoljni rezultatom, a meni je to na kraju i najbitnije. Ipak, kako sam primetila krofnice i srca iznenađenja se najviše naručuju kao pokloni ili za slatke stolove na rođendanima. A numeričke torte uzimaju za rođendane – navodi Bojana.

 


Ova mlada studentkinja iz Stanišića kaže kako je oduševljena Novosađanima, koji su prema rečima sagovornice, vrlo razumne osobe i nemaju neke specijalne želje. Međutim i kada joj se javi mušterija sa posebnom željom, trudi se da tu osobu  maksimalno ispoštuje, pošto želi da zadrži svoje mušterije.

− Volim i da se igram dok pravim poslastice jer obožavam da napravim nešto novo, što pre nije viđeno i isprobano. Takvi su i  filovi, kore i sve ostalo što ide u jednu tortu ili kolač. Takođe i cene proizvoda su pristupačne svima. Trudim se da pokrijem materijal i zaradim nešto za sebe. Cene krofnica variraju i u zavisnosti od punjenja staju od 50 do 90 dinara. Numeričke torte su 2.000, a srca iznenađenja su od 900 dinara pa naviše – saznajemo od sagovornice.

 


Pitali smo Bojanu da li će možda ipak jednog dana bataliti marketing i nastaviti profesionalno da se bavi izradom kolača, sagovornica kaže: "Moja mama je oduvek imala želju da ima svoju poslastičarnicu, ja baš nisam toliko razmišljala o tome, ali što da ne, nikad se ne zna šta nam budućnost donosi, a u sve to može da se uključi i marketing".

Novosađani mogu da je pronađu i na Fejsbuku pod imenom Bokini Slatkiši, i na Instagram profilu  krofnice.novisad.

Oceni vest:
40
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Bravo Bojana

    pre 1061 dan i 12 sati

    Udaće se nama Bojana, bez problema. A ako nađe start-up projekat, eto nama i vrhunske firme. Ovakvih krofnica Evropa nema.
    Ne ispuštaj iz ruku nešto što je dobro krenulo, hrana je budućnost.
    Veća budućnost nego bilo šta drugo, što će vreme pokazati.

    Oceni komentar:
    4
    37
  • Pošaljite mi broj telefona bokini slatkiši

    pre 1061 dan i 11 sati

    Potrebna mi je porudzbina

    Oceni komentar:
    7
    13
  • Jela

    pre 1061 dan i 6 sati

    Bravo Boko svaka cast Dacino dete

    Oceni komentar:
    4
    13
  • milosav

    pre 1061 dan i 5 sati

    trla baba lan da joj prodje dan ispadose bolje Ameeičke nego nase krofne koje budalastine katastrofa treba drustvo da se leči pod hitnoo

    Oceni komentar:
    33
    13
  • A što ne bih rekao

    pre 1060 dana i 16 sati

    Kao prvo, Milosave, od 1999-te se piše malim slovom američke, kao i sve što počinje tim nazivom. To je posebna vrsta gramatike, kako bi dotična sila, svakom danom bila sve manja i manja. Veruj mi, deluje.
    Kao drugo - Š'a tebe briga šta ko jede i šta mu se sviđa?
    Ako nemam nikog da mi prži srpske krofne, dobre su i ove male, koje ti zoveš američkim.
    Ja bih ih nazvao jevrejskim, jer su male. A može i škotlanđanskim ili pirotskim.

    Oceni komentar:
    6
    17