NOVOSAĐANI: Mirišljavi sapuni "Cice čistunice"

NOVOSAĐANI: Mirišljavi sapuni "Cice čistunice"

Dok mnogi bezuspešno traže zaposlenje, ona je odlučila da napusti stalan posao i da započne novu karijeru. Dokazala je da se i u teškim i neizvesnim vremenima može uspeti, ako veruješ u sebe i ako imaš podšku najbliže porodice.

Nataša Maksimović Knežić rođena je u Novom Sadu 1970. godine. Studirala je ekonomiju, ali je četrnaest godina provela radeći kao profesionalni novinar. Danas je vlasnica poznate zanatske radnje "Cica čistunica", koja se bavi proizvodnjom kozmetike od prirodnih sastojaka. Majka je troje dece.

- Svi u porodici su bili iz sveta novinarstva. Čitala sam novine od svoje šeste godine i nekako se prirodno nametnulo da i ja krenem tim stopama. Počela sam raditi u "Dnevniku" 2001. godine u Novosadskoj hronici, a kasnije sam prešla u Vojvođansku rubriku. U redakaciji sam upoznala budućeg supruga i vremenom sam se udala i dobila porodicu – priča Nataša i nastavlja:

- Međutim, uvek sam volela prirodnu kozmetiku, sapune pre svega, koje je bilo teško naći u prodaji. Nakon rođenja dece trudila sam se da koristim što manje hemije. Na internetu sam našla blog o tome kako se pravi sapun i odlučila sam da pokušam – kaže Knežić.


Sagovornica portala mojnovisad.com svoje prvo pravljenje sapuna je uporedila sa spremanjem kolača.

- Sve sam odradila u kuhinji. Trebale su mi dve posude, štapni mikser i kalupi. Posle toga sam se zainteresovala još više i nastavila. Ubrzo sam počela da posećujem prodajne manifestacije gde su se mogli naći ovakvi proizvodi i proširila sam svoje znanje. Pre šest godina sam počela da prodajem sopstvene sapune. Osmislila sam ime, a brat mi je pomogao sa dizajnom i izradom logoa. Tada sam počela proizvoditi i prirodnu kozmetiku. Pravila sam dezodoranse, balsame i kreme. Sve što postoji i u komercijalnoj proizvodnji, samo bez štetnih materija, jer sve što staviš na kožu prodire u telo – objašnjava Nataša.

Paralelno sa izradom preparata, Nataša je i dalje radila kao novinar. Tokom jednog dežurstva u redakciji, donela je sudbonosnu životnu odluku.

- Bio je lep dan, a ja sam bila zarobljena u kancelariji. Zapitala sam se šta ja ovde radim. Zbog obaveza mi je bilo teško da se organizujem i nisam dovoljno vremena ni sa decom provodila.  Odlučila sam da rizikujem i preko noći sam tražila sporazumni raskid ugovora sa medijskom kućom u kojoj sam bila zaposlena. Svi su u mom okruženju bili zapanjeni, osim moje majke, koja je rekla da treba da radim ono što volim – priseća se Knežić.


Nakon što je dobila sredstva za pokretanje sopstvenog posla od Nacionalne službe za zapošljavanje, ova Novosađanka je registrovala radionicu za izradu sapuna.

- Dobila sam i sertifikat da ova delatnost spada pod stare zanate, što mi je obezbedilo određene olakšice i  ozbiljno sam se posvetila svojoj novoj karijeri. Nije bilo lako, jer u početku nije bilo zarade, ali sam mogla lakše da se organizujem u svakodnevnom životu. Danas imam svoju radnju "Cicu čistunicu" koja se nalazi u pasažu broj 23 Dunavske ulice – priča Nataša.

Neke od ponuda koje se mogu naći u ovoj zanimljivoj prodavnici su i sapun od anisa koji u sebi sadrži kokosovo, maslinovo i palmino ulje, destilovanu vodu, eterična ulja anisa i limuna, med, kurkumu, ricinusovo ulje i natrijum- hidroksid. Tu su i dezodoransi u kojima se nalaze eterična ulja bergamota, narandže, grejpfruta i limuna i još razni drugi sastojci koji ovim proizvodima daju primamljive mirise.  Pored kozmetike u ponudi  se mogu naći i neseseri, antialergijski i jastuci protiv znojenja punjeni speltom.

- Osnovni sastojci su jako skupi, na granici su rentabilnosti i često sarađujem sa svojim koleginicama konkurentima da bismo zajednički nabavili sirovine i tako uštedeli.  Narod nema para i važno je da formiramo cene tako da im roba bude pristupačna. Ponuda je velika, ali svi smo mi u ovom poslu različiti i svako je kreativan na svoj način. Kod mene su trenutno najpopularniji sapuni u obliku kolača (kapkejk). Nekoliko komada  se čak našlo u Dubaiju, jer su ih naši ljudi tamo videli na Fejsbuk profilu radnje i naručili ih. Takođe, počela sam sa proizvodnjom prirodnog plastelina za decu i to je izuzetno traženo. U plastelinu se nalaze etarska ulja u malim količinama, brašno, voda, so i prehrambene bolje, tako da ne postoji opasnost za decu ako ga slučajno pojedu  – kaže Nataša.


Najbolje mušterije su žene koje kupuju sve. U poslednje vreme je i sve više  mladih kupaca, pre svega srednjoškolaca. Takođe, često dolaze i muškarci. Oni uglavnom kupuju dezodorans, ili kremu za posle brijanja.

- Ipak, nežniji pol je i dalje najbrojniji. Mnogi naručuju robu i preko našeg vebšopa i trudimo se da udovoljimo svima. Mnoge mušterije se vraćaju i postaju redovne. To je za mene potvrda kvaliteta – završava svoju priču Nataša Maksimović Knežić.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
32
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan