NOVOSAĐANI: Ne brinite previše zbog mogućnosti neuspeha

NOVOSAĐANI: Ne brinite previše zbog mogućnosti neuspeha

Pred manifetaciju "Noć istraživača", koja će se ove godine održati 30. septembra, u rubrici "Novosađani" danas vam predstavljamo poslednjeg od desetoro naših sugrađana – cool naučnika i naučnica, koji su nam pomogli da razbijemo stereotip da se naukom bave samo "dosadni štreberi". Jer, kako smo više puta naveli, istina je, uglavnom, potpuno drugačija…

Malkolm Aleksander Votson rođen je 1979. godine u Njukasl na Tajnu, u Velikoj Britaniji. Živi u Novom Sadu. Završio je hemiju na Univerzitetu u Edinburgu, a u Srbiju se doselio 2005. godine i zaposlio na PMF, na Katedri za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine. Autor je i koautor 16 radova u međunarodnim časopisima, 29 radova publikovanih na međunarodnim konferencijama…

On je, kažu njegove kolege, "fantastičan" – zna da radi na svakom mogućem aparatu koji ustanova u kojoj radi poseduje, uvek je spreman da pomogne i to uz osmeh. Ali da bi ste malo bolje razumeli šta jedan Škot radi u Srbiji vratićemo se par godina unazad – Malkolm je studirao u  Edinburgu, a zatim je, u cilju usavršavanja, proveo godinu dana u Kajzerslauternu, u Nemačkoj, gde je upoznao jednu Anu iz Novog Sada – s kojom dolazi u Srbiju.

Pored nauke, Malkolm se bavi žongliranjem, svira afrički bubanj i baca frizbi. Takođe, svira gitaru i član je PMF benda Vis Izomeri, a trenutno uči i klavir. Fasciniran je japanskom kulturom, kinematografijom i načinom života. Malkolm je nepokolebljivi vegetarijanac, govori više stranih jezika, ali najdraže mu je da psuje na srpskom. :)

Naravno, oženjen je Anom i tata je dve devojčice, Fione (na slici dole) i Tamare.

Šta je cool?

- Putovati naokolo, širiti sopstvene horizonte. Uzimati sve što vam život pruža, biti fleksibilan u razmišljanju kad se suočiš s problemima, spreman na nekonvencionalne pristupe u rešavanju tih problema i ne brinuti previše zbog mogućeg neuspeha.

Nauka kojom se baviš...

- Hemija životne sredine: 1) istraživanje vode za piće: istraživanje tehnologija za tretman izvorske vode u laboratoriji ili na pilot-nivou, s posebnim naglaskom na uklanjanje arsena, način na koji prirodne organske materije i drugih sastojci u vodi deluju na uklanjanje arsena raznim tehnikama; 2) GC/MS (organsko zagađenje) i ICP/MS (neorgansko zagađenje) analiza zemljišta, sedimenta i uzoraka vode, 3) tehnike sanacije zemljišta i sedimenta; 4) procena rizika za prirodnu okolinu.

Hobi kojim se baviš...

- "Slobodno" vreme nakon posla obično provodim uz svoje dve luckaste kćerke. Ali ako uspem da odvojim malo vremena za sebe, onda najčešće žongliram, sviram klasičnu, električnu ili bas gitaru (povremeno i u bendu), učim japanski, učim da sviram klavir, mnogo čitam SF i fantastičnu literaturu i pijem pivo i viski.

Tačka spoja nauke i hobija...

-  Po mom mišljenju, nauka se zasniva na novinama – treba raditi nešto novo, opet to uraditi, a onda, ako se ispostavi da se radi o nečem zanimljivom ili korisnom, upoznati ljude s tim. Zahvaljujući takvom pristupu stvarima, imam i mnogo hobija, ali ne mogu reći da se posebno ističem u bilo kom od njih. No, to je okej, jer sam, po sopstvenom izboru, generalista, a ne specijalista. A biti generalista zna biti veoma važno u nauci, jer tako lakše stekneš pravu sliku o sopstvenom radu.

Život postoji i Izvan laboratorije, zar ne?

- Istraživanje postoji čak i izvan laboratorije – kao hemičar životne sredine konstantno imam svest o pesticidima na poljima, teškim metalima u rekama i jezerima, česticama u vazduhu. To me pomalo deprimira i zbog toga mislim da je sjajno imati dvoje dece – ona mi pomažu da manje razmišljam o poslu.

Tvoja poruka u susret Noći istraživača?

- Pokušajte da stvorite što više mogućnosti za nova iskustva – i ugrabite ih. 

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan