Novosađani (ne)zadovoljni uslugama lekara, pregled kod privatnika od 3.000 dinara pa naviše

Novosađani (ne)zadovoljni uslugama lekara, pregled kod privatnika od 3.000 dinara pa naviše

Zdravstvenom sistemu, ovakvom kakav je, nikako ne ide u prilog ni to što poslednjih godina veliki broj lekara napušta državu i odlazi u inostrane bolnice.

S druge strane su pacijenti, čija su mišljenja podeljena, ali su, kako kažu, svesni u kakvoj državi žive, dok u Kliničkom centru Vojvodine navode da liste za specijalističke preglede ne postoje.

- Otišla sam s majkom na Polikliniku. Izašla sam na 20 minuta, a ona me je pozvala vidno uznemirena. Rekla mi je da je medicinska sestra vikala na nju, pošto je mojoj majci bilo loše, čak joj je rekla, "Šta mi ovde padaš?!" Kada sam se vratila, rečeno mi je da se uputim u Urgentni, jer majci nije dobro i da na Poliklinici ne mogu da je pregledaju. U Urgentnom nas je sestra na pultu dočekala rečima: "A ko je vas ovde poslao?!". Nakon toga smo razmišljali da angažujemo advokata, ali smo odustali jer i ta medicinska sestra ima decu koju treba da hrani. Odlučili smo se za privatne klinike. Mesečno izdvajamo oko 10.000 dinara, ali spremni smo i više, samo da sačuvamo zdravlje, dostojanstvo i živce – kaže Dragana T. za naš portal.


Naša sugrađanka S. P. zaključuje da je najbolje kada čovek ima dovoljno znanja, pa da može izbegne  "golgotu". 

- A dok čovek ispita koji privatnik je najbolji i koji doktori su nestručni, izgubi se vreme, koje je ponekad presudno. Naoružati se znanjem pre bolesti je najpametniji korak. Ima dosta informacija koje su lažne i nepotrebne, tako da je to, nažalost, poduži proces i zato treba raditi na sebi. Jer ko ne misli na sebe ni bog mu ne može pomoći, a kamoli doktor – kaže S. P.

P. M. kaže da ne ide kod lekara, a decu vodi samo kod privatnika, i to od kad mu je dete "zaglavilo" u bolnici zbog nestručnog lečenja u domu zdravlja. Kod privatnika je, kako kaže, pregled 3.200 dinara.

Moja iskustva? E, baš i nisu tako pozitivna. U Domu zdravlja je solidno, a što se specijalističkih pregleda tiče, užas… Čak ni lekar opšte prakse ne može, uz svu dobru volju da pronađe termin, a sa druge strane zdravstveni radnici kada su na televiziji pričaju o prevenciji – kaže M. K.V.


Lj. M.
uglavnom ide privatno kod fizijatra, i na pregled i na vežbe. Pregled, kaže nam, košta 3.000, a terapije dodatnih 1.500 dinara. Međutim, naša sagovornica spada i među one Novosađane koji su zadovoljni uslugama u državnim zdavstvenim ustanovama pa tako Lj. M. kaže da ima pozitivno iskustvo sa pedijatrima.

- Imenovaću dr Miru Jokić, kod koje nikad nismo čekali, detaljna, iskusna i divna sa decom. Kao i "njena" medicinska sestra. Što se mene tiče, dr Vladislav Petković je isto okej, ali se kod njega uvek čeka. Da napomenem da smo, srećom, retko bolesni, pa i nismo imali baš puno prilike da budemo nezadovoljni. Uzgred, VTO smo radili u Betaniji, uspela iz prve! Potom i porođaj prošao super... – kaže Lj. M.


S
. L. navodi da se i na zakazan termin čeka barem 30 minuta, ponekad i duže.

- Privatne klinike nisu dostupne svima... Osnovni pregled košta od 2.500 do 3.500, a što je pregled stručniji cena, raste, pokazuju njena iskustva.

 Za Dom zdravlja kod Dunavskog parka jedna od anketiranih ima samo reči hvale.

- Sjajna doktorka Danijela i njena medicinska sestra. Žene vole svoj posao iako rade za mizeriju od plate, odgovaraju strpljivo i stručno na beskrajna pitanja dosadnih pacijenata. Sve pohvale za njih dve, ostali ne znam kakvi su. Svuda ima i dobrih i loših. Kao i u svakoi firmi – kaže naša sugrađanka koja je želela da ostane anonimna. .


M
. P. kaže da je svesna gde živi, ali i da njena iskustva nisu loša.

- Za urgentne situacije su mi uvek izlazili u susret i bez zakazanih termina. Iskustva iz bolnice su takođe dobra. Neke preglede obavljam u privatnim ordinacijama gde su cene oko 4.000 dinara – kaže M. P.

U privatnim klinikama, kako je pokazalo i naše istraživanje, pregledi koštaju u proseku po 3.000 dinara, a ukoliko je potrebna dodatna intervencija – cena raste.

OPERACIJE NA KOJE PACIJENTI U KLINIČKOM CENTRU VOJVODINE NAJDUŽE ČEKAJU

• ugradnja endoproteze kuka, bescementna proteza

• ugradnja endoproteze kuka, cementna proteza

• ugradnja endoproteze kuka, proteza za koleno

• ugradnja endoproteze kuka, hibridna proteza

• ugradnja endoproteze kolena, cementna proteza

• ugradnja endoproteze kolena, proteza za koleno

• operacija katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva, meko sočivo


Pacijenti čekaju u proseku od šest do dvanaest meseci. Podaci o broju su promenjivi, a liste se ažuriraju svakodnevno. Liste čekanja koje postoje prati RFZO i nalaze se na ovom linku.


U Domu zdravlja "Novi Sad" kažu da se prvi pregledi kod izabranih lekara obavljaju u roku od 30 dana, kao i u specijalističkoj službi.

- Kontrolni pregledi se zakazuju u skladu sa tempom i potrebama terapije. U dijagnostici se najviše čeka na ultrazvuk dojke. S jedne strane zbog prevelikog broja nekada nepotrebnih uputa, a sa druge strane broj radiologa koje je normiralo Ministarstvo zdravlja za sada, ne može brzo da odgovori na povećan broj raznolikih pregleda. Strpljenje pacijenata je potrebno i kod dijagnostičkih mamografija, kontrolnih, kao i na dopler venskih krvnih sudova –  ističu u Domu zdravlja "Novi Sad".


Kako objašnjavaju u ovoj ustanovi, pacijenti svakodnevno ocenjuju rad lekara samim tim što su poverenje dali onima kod kojih se leče. 

- Jednom godišnje se naši pacijenti anketiraju o zadovoljstvu radom i uslugama lekara. Na osnovu podataka poslednje sprovedene ankete o zadovoljstvu kvalitetom zdravstvene zaštite svih službi Doma zdravlja "Novi Sad", procenat zadovoljnih je 77 odsto, neodlučnih 15, a nezadovoljnih 8 odsto. Ako ovih 8 odsto podelimo sa preko 6,5 miliona usluga koje smo ove godine pružili našim sugrađanima, procenat nezadovoljnih je minimalan. Ipak, za nas je svaki glas značajan, tako da sa posebnom pažnjom analiziramo ono na šta nam ukazuju upravo ti pacijenti – kažu u toj ustanovi.

Lekari se sukcesivno zapošljavaju, te ih je u 2018. godini u stalni radni odnos primljeno sedmoro, a na određeno vreme trinaestoro.

- Kako bi naši lekari na što bolji način odgovorili na zahteve pacijenata sukcesivno se šalju na specijalizacije. Posebno izdvajamo da je naš specijalistički kadar u petoj deceniji života, dakle. iskustvo i znanje u jednom – zaključuju u Domu zdravlja "Novi Sad".


U Kliničkom centru Vojvodine kažu da liste čekanja za specijalističke preglede ne postoje, a da se pojam "izabrani lekar" odnosi na primarni nivo sistema zdravstvene zaštite.

Na naše pitanje da li postoji način da pacijenti ocenjuju rad lekara, a da to nisu obavezna istraživanja državnih službi, i, ukoliko ga nema, da li će i kada tako nešto biti uvedeno, u ovoj ustanovi nam je odgovoreno da ne postoji i da neće biti uvedeno.

Rad lekara ocenjuje sa kroz redovne i vanredne provere kvaliteta stručnog rada, a koja je regulisana važećim pravnim aktima koja regulišu tu oblast. Pacijenti (ne)zadovoljstvo mogu da iznesu putem sistema za upravljanje pohvalama i žalbama pacijenata.


Istraživanje o zadovoljstvu korisnika se, kako dalje kažu u KCV,  sprovodi svake godine, a prema stručno-metodološkom uputstvu Instituta za javno zdravlje "Batut".

- Izveštaj se nalazi na internet prezentaciji KC Vojvodine i pokazuje visok procenat zadovoljnih pacijenata, a rukovodstvo kontinuiranim unapređenjem kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga nastoji da poveća zadovoljstvo korisnika. Ulaganja u kadar, prostor i opremu u prethodnom periodu su na zavidnom nivou – kažu u KCV-u.
 

DA ČUJEMO I VAŠE MIŠLJENJE: Kao i obično, pozivamo Vas da nam u komentarima kažete kakva su vaša iskustva sa lekarima, koliko dug

Oceni vest:
6
6

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Aleksandra

  pre 793 dana i 6 sati

  Ne znam odakle vam ti podaci da je 77% zadovoljno uslugama lekara... Nema sumnje da je nas zdravstveni sistem toliko izopacen kada se u bolnicama nocu ne rade sestre ni lekari. Moja baka je imala mozdani udar nocu i niko nije bio da joj pomogne, morali su pacijenti da je podignu na krevet.. da ne pominjem da je posle umrla a da se uzrok smrti- NE ZNA. Nesavesno lecenje i nemarnost za pacijente je zabrinjavajuca..

  Oceni komentar:
  0
  14
 • Mrazzomor

  pre 793 dana i 5 sati

  Ja lično imam pozitivna iskustva sa organizacijom pedijatrijskog odeljenja na Limanu. Lepo su organizovani, nema čekanja. Problem su ljudi, koji dolaze bez zakazivanja i poremete satnicu svima koji su zakazali.

  Oceni komentar:
  6
  5
 • Hi

  pre 793 dana i 4 sata

  Danas sam cekala sat vremena na zakazan pregled. Svi se blago bunili al niko nas nije pitao o nasem misljenju. Inace na oglasnoj tabli - ginekologija 1 sprat -stoji skoro ravnomerno po 1/3 zadovoljna, neutralna i nezadovoljna sa uslugama doma zdravlja ns!!! Tako da 77% zadovoljnih ne znam odakle podatak.

  Oceni komentar:
  0
  12
 • Pomada

  pre 793 dana i 4 sata

  Dva deteta skolskog uzrasta, supruga i ja, primarnu lekarsku uslugu koristimo u Rumenackoj ulici.
  Sve pohvale za sve zaposlene! Divno je kako su svi puni razumevanja. Posebna pohvala za doktorku Zec, na decijem skolskom!

  Oceni komentar:
  4
  3
 • Marija

  pre 792 dana i 20 sati

  Bože sveti koji smo poltroni i u ovako ozbiljnoj anketi lažemo, 77% zadovoljni!
  Pa mi smo definitivno kolektivni mazohisti

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Kris

  pre 792 dana i 5 sati

  Ono cime sam najvise nezadovoljna je cinjenica da velika vecina lekara otaljava posao u drzavnoj sluzbi koji im bukvalno sluzi da samo prikupljaju pacijente za svoju privatnu praksu. Liste cekanja su izmisljenje samo da bi se pacijenti prebacili na privatne klinike. Drugo, ne znam nijednu osobu koja u nekom momentu nije platila mito lekarima za obavljanje njihovog posla, bilo to u formi novca, kafe, pice ili bilo kog poklona, ma koliko sitan bio. I na kraju, odnos lekara prema pacijentima je, cast izuzecima, katastrofalan, taj stepen neljubaznosti, nekulture, nedostatka empatije i osnovnog kucnog vaspitanja je uvreda za svakog coveka koji se nadje u ulozi pacijenta. Pored lose ekonomske situacije ovako lose zdravstvo je jedan od glavnih razloga zasto ljudi napustaju ovu zemlju, tako da od mene dobijaju debelu jedinicu.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • nema deda mraza

  pre 792 dana i 1 sat

  zaposleni u privatnim ordinacijama nisu posteniji od onih u drzavnim.
  majka je uvela blizance u privatnu ordinaciju.
  pregledan je jedan a naplacen pregled za oba deteta

  Oceni komentar:
  0
  3