NOVOSAĐANI: Nema boljeg osećaja od onog kada znate da ste pomogli drugom ljudskom biću

NOVOSAĐANI: Nema boljeg osećaja od onog kada znate da ste pomogli drugom ljudskom biću

U društvu sa poljuljanim vrednostima, u kojem su mladi svakodnevno izloženi šundu, nije se libila da se bori za bolje sutra. Zajedno sa vršnjacima učestvovala je u edukaciji srednjoškolaca, promovisanju kvalitetnih kulturnih sadržaja i prikupljanju pomoći za najugroženije.

Sofija Kulić je rođena u Novom Sadu 1999. godine. Učenica je četvrtog razreda Gimnazije „Isidora Sekulić“. Skoro dve godine redovno je bila posvećena volontiranju preko JAZAS-a. Takođe, u školi je učestvovala u organizovanju i promovisanju humanitarnih i kulturnih dešavanja.

- Od drugarice sam saznala za nevladinu organizaciju JAZAS (Asocijacija za borbu protiv side). Prijavila sam se da volontiram kod njih 2015. godine i prošla njihovu obuku, da bih ubrzo postala vršnjački edukator. Uskoro sam i sama počela da držim radionice u srednjim školama koje su bile zainteresovane za saradnju – počinje svoju priču Sofija i nastavlja: - U početku je bili malo nervoze, ali brzo sam se uhodala. Nisam ni pretpostavljala koliko mladi malo znaju o polnim bolestima i kako se one prenose i to me je jako iznenadilo. Ako na svakoj toj edukaciji bar jedna osoba nešto zapamti i nauči mislim da je to već uspeh. Shvatiće da to nije šala i da se radi o ozbiljnoj temi o kojoj se mora razgovarati pre nego što bude prekasno – objašnjava Kulić.

 

 

Nisam ni pretpostavljala koliko mladi malo znaju o polnim bolestima i kako se one prenose i to me je jako iznenadilo.

 

Sagovornica portala mojnovisad.com bila je aktivna u JAZAS-u skoro dve godine. Trenutno nije aktivan član, ali nakon što upiše studije namerava ponovo da se angažuje. Smatra da je draž volontiranja u tome da oseti satisfakciju kada nekome pomogne.

Sofija je trenutno predsednica đačkog parlamenta i zajedno sa ostalim učenicima i predstavnicima škole redovno učestvuje u organizovanju humanitarnih i kulturnih dešavanja.

- Imali smo filmske večeri u gimnaziji otprilike svaka tri meseca. Škola nam je obezbedila projektor, platno i ozvučenje u svečanoj sali. Želja nam je bila da mladi vide neke lepe i kvalitetne filmove koje inače ne bi pogledali. Tako su se na repertoaru našli klasici kao Društvo mrtvih pesnika, Život je lep i Milioner iz blata. Ovakva ostvarenja doprinose razvoju opšte kulture i pružaju omladini nešto lepo u današnjoj navali nekulturnih sadržaja sa malih ekrana – kaže Sofija.

Humanost takođe nije strana za učenike Gimnazije „Isidora Sekulić“. Pare se uvek skupljaju za bolesnu decu.

- Kada su bile filmske večeri pripremali smo kokice i prodavali smo ih na ulazu u salu. Organizovali smo humanitarne prodajne izložbe na kojima su se mogle kupiti naše rukotvorine. Imali smo i humanitarne čajanke na hodniku gde je čaša tog toplog napitka koštala pedeset dinara. Na ovaj način kod đaka se razvija humanost i saosećanje prema drugim ljudima. Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće bez direktorice, profesora i pedagoga gimnazije – rekla je Sofija.

Za angažovanje u radu đačkog parlamenta i afirmacije škole, mlada Novosađanka je ove godine dobila Svetosavsku nagradu. Ipak, tvrdi da sve ovo ne bi postigla da nije porodice, oca, majke, mlađe sestre i brata.

- Roditelji su ponosni i njima ništa nije teško kada meni nešto treba. Shvatili su da mene humanitarni rad ispunjava i da želim time i dalje da se bavim. Nema boljeg osećaja kada znate da ste pomogli drugom ljudskom biću – završava svoju priču Sofija Kulić.

Oceni vest:
15
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Republički hidrometeorološki zavod bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Isključenje struje servisne informacije novorođenčad isključenje vode jkp novosadska toplana novosadsko porodilište RHMZ gradsko groblje matičar novi sad novosađani bez vode sahrane Elektrodistribucija Novi Sad horoskop JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad jkp lisje restorani novi sad isključenja struje vremenska prognoza elektrovojvodina bebe raspored sahrana novi sad betanija Vreme u Novom Sadu raspored sahrana i ispraćaja