Novosađani: Nisu bitne medalje – najvažnije je pobediti sebe

Novosađani: Nisu bitne medalje – najvažnije je pobediti sebe

Kad je pre šest godina, nakon rekreativnog bavljenja sportom, odlučio da se profesionalno posveti uličnom trčanju, Goran Vendlener nije ni sanjao da će ga sportska karijera odvesti u razne krajeve sveta. Ovaj Novosađanin na dobrom je putu da u naredne tri godine učestvuje na glavnim svetskim maratonima i osvoji titulu "Major marathon runner".

Goran se rodio u Novom Sadu 1982. godine. Nakon završetka srednje škole (fotograf), diplomirao je na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta. Trenutno je potpuno posvećen profesionalnoj atletici i živi od sportskih sponzora.

- Od osnovne škole sam se bavio sportom i trenirao rekreativno sprinterske discipline. Ali od 2010, u 28. godini, počeo sam ozbiljnije da se bavim uličnim trkama. Sve je počelo kad sam se, na insistiranje Zorana Markovića iz ARK Fruška gora, prijavio na prvi Noćni maraton u Novom Sadu, na trku građana od 5.000 metara. Tad sam se plasirao među prvih deset takmičara. Dopala mi se ta atmosfera, pozitivno je delovala i probudila je u meni borbeni duh – priča Vendlener i nastavlja: - Ubrzo sam se odlučio za svoj prvi polumaraton u Koceljevi (severozapadni deo centralne Srbije) 2011. godine. Bilo je preko 30 stepeni, a teren je bio valovit. Stigao sam među prvih deset. Sećam se samo da sam na cilju zagrlio banderu i da su me izneli sa staze – priseća se Goran Vendlener.

Uskoro su nagrade počele da se nižu jedna za drugom. Sportska karijera je, iznenada, ovom mladom čoveku otvorila prozor u svet. Goran je obišao sve republike bivše Jugoslavije, ali i mnoge zemlje sveta.

- Pre dve godine sam osvojio sedmo mesto u gradu Čangčunu u Kini, na Svetskom prvenstvu gradova pobratima (prvih osam mesta je nagrađeno), u konkurenciji od 3.500 takmičara. Tamo sam išao u pratnji Siniše Sevića, tadašnjeg predsednika Skupštine grada Novog Sada. Kinezi su nas tretirali kao VIP ličnosti i dan pred trku večerali smo u društvu njihovog ministra spoljnih poslova. Tokom večere pred nama je bilo promenjeno 13 tanjira sa različitim specijalitetima, a sve vreme smo pili čaj. Hrana je bila začinjena, nije mi sve ni prijalo, ali sam svaki put sve pojeo kako ne bih nekoga uvredio. Tada nisam znao da treba samo pomalo da degustiram od svake porcije. Prejeo sam se i sledeći dan sam čak i povraćao tokom trke, ali nisam odustao i ispunio sam lični rekord – priseća se Goran kroz smeh.

Prošle godine, Tanja Stojanovski, najbolja srpska ultramaratonka motivisala je sagovornika mojnovisad.com da učestvuje i na ultramaratonu. Tako je ovaj Novosađanin od Osijeka do Apatina pretrčao 53 kilometara i osvojio treće mesto u štafeti.

Vendlener je 6. marta ove godine na maratonu u Trevizu (Italija) postigao vreme 3:04, i time istrčao normu za ovogodišnji maraton u Čikagu.

- Ujedno sam istrčao i normu za Bostonski maraton sledeće godine. Za nekoliko dana ću predati zahtev za vizu za Ameriku. Cilj mi je da u naredne tri godine, u zavisnosti od finansijskih mogućnosti, osvojim titulu “Major marathon runner”, koju u Srbiji za sada ima samo jedna osoba. Da bih to postigao, moram da trčim na svim svetskim maratonima. To znači da pored ova dva američka, moram da učestvujem i na Njujorškom, Tokijskom, Londonskom i Berlinskom maratonu – objašnjava Goran Vendlener.

Samo sedam dana nakon trke u Italiji, mladi Novosađanin je u Beogradu trčao ultramaraton na 100 kilometara, osvojio drugo mesto i istrčao trinaesto vreme (9:14,20) u istoriji na području Srbije.

To mu je dalo dodatnu motivaciju da ispuni normu za Svetsko prvenstvo u Španiji, koje će se odžati 4. decembra ove godine.

Tokom svoje karijere Goran je bio član AK Vojvodina, AK Beogradsko trčanje, ARK Fruška gora, od 2012. godine AK Apatin i oni su ga registrovali kao člana Atletskog saveza Srbije, da bi se u prelaznom periodu u novembru prošle godine ponovo vratio u AK Vojvodina.

Veliko uporište ima u svojoj porodici. Živi sa mamom Marijom koja se tokom života rekreativno bavila različitim sportovima.

- Kažu da talenat dolazi sa ženske strane. Kada idem na duže trke, ona ponekad ide sa mnom, navija i dodaje mi vodu tokom takmičenja. Brat Ivan je oženjen i ima dva sina, osnovca, sa kojima sam blizak. Moj otac, po kome je brat dobio ime, se nikad nije bavio sportom, ali je ponosan na mene – kaže Goran.

Ovaj sportista poznat je i po humanitarnom radu. Poslednje tri godine organizovao je Novosadski kros – “Za dečji osmeh”. Prikupljena sredstva su poklonjena ustanovama socijalne zaštite.

Dnevno trenira nekoliko sati, redovno vodi računa o ishrani. Za maratone i ultramaratone, pored fizičke spremnosti, ipak, tvrdi da je najvažnija mentalna snaga.

- Kada su te duge trke u pitanju, trudim se da se koncentrišem na okruženje, ako sam u gradu. Ako se trči ukrug, negde van naseljenog mesta, onda razmišljam o bliskoj budućnosti i šta treba da uradim u životu. Često govorim sebi kada sam u krizi da nisu bitne medalje. Najvažnije je pobediti sebe - tvrdi Vendlener.

Svoju budućnost vidi u atletici i nema nameru da odustaje od sportske karijere.

- Čak su me zvali da budem osnivač i predsednik jednog novog atletskog kluba. Voleo bih jednog dana da dobijem i licencu atletskog trenera. Ljudi me često prepoznaju na ulici, naravno, kao pozitivnu osobu. Drago mi je zbog toga, jer je rekreativno atletsko trčanje u ekspanziji – kaže Goran Vendlener.

VLASNIK BROJNIH PRIZNANJA: U poslednjih šest godina Goran Vendlener osvojio je preko 40 nagrada. Neke od najznačajnijih su: Bosna i Hercegovina Maraton Stazama Branka Ćopića 2013 - treće mesto, Međunarodno takmičenje Barč – Virovitica 2013 - treće mesto na polumaratonu, Novosadski maraton 2014 - prvo mesto na 33 kilometara, Plavi krug oko Ade 2014 - prvo mesto na 42 kilometara, Crikvenica u Hrvatskoj 2014 - treće mesto na 5 kilometara, najbrži senior grada Apatina 2014, prvo mesto kao najbolji strani trkač na Gozo internacionalnom polumaratonu na Malti 2015, Prvenstvo države na 100 kilometara na Paliću u junu 2016 - vicešampion. ARK Fruška gora ga je proglasila za najbržeg novosadskog maratonca u okviru Noćnog maratona 2014.

Tekst: Aleksandar Jovanović
Fotografije: Privatna arhiva

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan