NOVOSAĐANI O BESKUĆNIŠTVU: Opšte karakteristike društva su glavni rizik

NOVOSAĐANI O BESKUĆNIŠTVU: Opšte karakteristike društva su glavni rizik

U Omladinskom centru CK 13 predstavljani su rezultati istraživanja stavova stanovništva Novog Sada o beskućništvu i o osobama koje su u situaciji beskućništva.

Rezultate su predstavile sociološkinje Ana Bilinović Rajačić i Jovana Čikić, koordinatorke istraživanja i saradnice na projektu "Svakodnevno je političko: Pravo na slobodu od beskućništva" koji realizuje Omladinski centar CK13.
 
Upitnik je popunilo 858 Novosađana i Novosađanki, što je, smatraju u CK 13, broj koji može da pruži i više nego adekvatnu sliku o stavovima sugrađana na temu beskućništva. Tako 72 odsto ispitanih uviđa višedimenzionalnu prirodu ovog fenomena, dok 57% njih kao glavni faktor rizika od situacije beskućništva vidi opšte karakteristike društva, a samo 15 odsto smatra da su glavni uzroci lične karakteristike pojedinaca.Odsustvo strategije za borbu protiv beskućništva, izraženo siromaštvo, neadekvatna društvena pomoć i visoka nezaposlenost su glavne karakteristike društva koje nose najveći rizik od beskućništva. Više od 50 odsto anketiranih smatra da je broj beskućnika u Novom Sadu porastao u prethodnih 10 godina, a 29%  misli da je broj beskućnika porastao pod uticajem pandemije korona virusa.
 
Jedna četvrtina ispitanih smatra da beskućnici ruže grad, a kao profil prosečnog beskućnika naveden je muškarac srednjih godina koji se bavi prosjačenjem i zavisnik je o alkoholu, narkoticima ili kockanju. Gradske institucije i organizacije treba da pomognu osobama bez doma smatra 47 odsto anketiranih dok 44% kao glavnog aktera pomoći prepoznaje državu, kroz republičke i pokrajinske institucije.

Ovo je inače samo prvi deo istraživanja o beskućništvu u Novom Sadu, druga faza uključuje istraživanje neposrednog iskustva ljudi u situaciji i riziku od beskućništva, a treća istraživanje kapaciteta javnog i civilnog sektora u prevenciji beskućništva – poručili su iz CK 13.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan