NOVOSAĐANI: Od "prljavog" igrača do vrhunskog hokejaškog sudije

NOVOSAĐANI: Od "prljavog" igrača do vrhunskog hokejaškog sudije

Tokom karijere imao je uspone i padove, ali se uvek borio za sebe. Svaku ukazanu priliku je iskoristio i trudio se da bude najbolji. Nije se bojao da promeni sredinu kako bi stekao nova iskustva i učio od boljih. Sazrevao je u sistemu gde se moglo napredovati samo uz saradnju sa kolegama i kroz dobar i pošten rad. Danas, kao profesionalac koji je priznat u svetu, vratio se u domovinu s namerom da svoje znanje prenese na druge.

Ivan Nedeljković je rođen u Novom Sadu 1989. godine. Petnaest godina je trenirao hokej i igrao za većinu klubova u državi. Kao sportista učestvovao je na dva svetska prvenstva. Nakon povrede povukao se iz igre i završio osnovne i master studije na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u najvećem gradu Vojvodine, te postao sudija za hokej na ledu. Prošao je prestižni program za razvoj sudija (USA Hockey ODP) u Sjedinjenim američkim državama i drugi je Evropljanin kojem je to pošlo za rukom. U Americi je sudio dve sezone, prvo u NAHL-u (Severnoamerička hokejaška liga), a kasnije u USHL-u (najbolja juniorska liga). Trenutno sudi u austrijskoj, mađarskoj i u Internacionalnoj hokejaškoj ligi. Angažovan je u Savezu hokeja na ledu Srbije kao supervizor, gde učestvuje u stvaranju razvojnog programa za nove sudije i prenosi znanje i iskustva stečena u SAD. Tokom desetogodišnje karijere sudio je u preko četiri stotine utakmica, od toga šest svetskih prvenstava. Živi u Beogradu sa devojkom Milicom sa kojom očekuje prinovu i redovno dolazi u rodni grad.


– Prvobitna želja mi je bila da treniram američki fudbal, jer sam to video na televiziji, ali je otac rekao da toga kod nas nema. Upisao me je na hokej kada sam imao pet godina. Meni se svidelo i bio sam prvi u porodici koji se bavio tim sportom. Počeo sam u Vojvodini, pa nastavio u Zvezdi, Partizanu, Tašu i na kraju u Novom Sadu u seniorima. Posle petnaest godina završio sam karijeru igrača u dvadesetoj nakon drugog učestvovanja na svetskom prvenstvu. Imao sam probleme sa kolenima i ramenima i samo sam spakovao opremu i otišao –
počinje svoju priču Ivan.

Iako je to bio težak trenutak za njega, sagovornik portala Mojnovisad.com nije očajavao. Posvetio se studijama i paralelno radio za Egzit. U sudijske vode, kako kaže, otišao je slučajno kada ga je prijatelj pozvao.

– Bio sam student i trebale su mi pare, a mogao sam se baviti i sportom koji volim. Nije mi u početku delovalo da ću nešto posebno postići, ali supervizorima se dopalo ono što sam pokazao na ledu i nastavio sam da sudim. Onda se desilo da su me iz našeg saveza delegirali za svetsko prvenstvo i to me je dodatno motivisalo. Ja sam tokom hokejaške karijere bio "prljav" igrač, a oni kasnije valjda budu dobre sudije. Kada sam učestvovao na trećem prvenstvu primetio me je Met Lif iz SAD, koji je u Americi zadužen za razvoj njihovih sudija i koji je supervizor IHF-a (Međunarodna hokejaška federacija) na svetskim prvenstvima – priseća se Nedeljković.


Mladi Novosađanin je sledeće godine otišao u Sjedinjene države i prošao obuku u njihovom kampu za sudije (USA Hockey ODP). Iako je dobio ponudu da ostane, odlučio je da se vrati na Stari kontinent. Nakon što je godinu dana sudio u Mađarskoj, ponovo se vratio u Ameriku.

– To je bila sezona 2016/17. i odradio sam dve cele sezone kod njih. U prvoj sam sudio pretežno u NAHL-u (Severnoamerička hokejaška liga), a druge u USHL-u (najbolja juniorska hokejaška liga). Tamo su tereni manji pa je zato igra brža, ali i kvalitetnija. Supervizori su uglavnom iz NHL-a (Nacionalna hokejaška liga), koja je najbolja liga na svetu, i oni ne žele robote već pametne sudije. Cene ako znaš šta se dešava tokom celog vremena na ledu – priča Ivan.Redovno je održavao kondiciju, jer je američki hokej agresivniji, pa je morao biti u formi kako bi mogao razdvojiti igrače kada se sukobe.

– Njihovi hokejaši provedu od trideset do šezdeset sekundi na ledu, a kod nas celu utakmicu. Ti klinci žele da se dokažu i ako nisu dovoljno dobri sa kordinacijom paka, sa postizanjem golova i asistencijama, onda pokušavaju da se pokažu na drugom polju, a to je fizička snaga. Zato često dolazi do tuča kada na ledu brane kolege. Sudije moraju biti u komunikaciji, jer ako uđeš na pogrešan način, a igrač te ne vidi, možeš dobiti udarac – kaže Nedeljković i nastavlja:

– Nikad neću zaboraviti utakmicu u Linkolnu u Nebraski, kada su igrali protiv Omahe. To je rivalitet kao Zvezda i Partizan, a tada su se borili za plej-of. Jedan od hokejaša je jednim udarcem nokautirao protivničkog i izbio mu šest zuba. Njegova pesnica je prošla samo na nekoliko centimetara od mog lica. Još uvek pamtim kao usporen snimak kako leti pesnica, pa zubi. Izbila je tuča i bilo je krvi na sve strane. Domaćini su na kraju izgubili i posle utakmice ceo stadion se sjatio do naše svlačionice, tako da su nas na kraju dana policajci i obezbeđenje ispratili iz grada – priča Ivan.


Bez obzira na pojedine incidente sa navijačima, naš sagovornik je ipak imao više lepih nego ružnih uspomena. Za američke kolege ima samo reči hvale, jer su uvek bili srdačni i hteli su da pomognu.

– Amerikanci nisu ni znali za Srbiju, mislili su da dolazim iz Sibira. Uvek su govorili kako je tamo hladno i pitali su kako podnosim te niske temperature. Međutim, vremenom sam ih naučio gde se nalazi moja država i čudili su se da se kod nas igra hokej. Prijatni su i redovno sam ih posećivao kod kuće tokom njihovih praznika. Bili smo kao porodica. Išli smo na večere, kuglali smo se, igrali smo bilijar i pikado. To i nije iznenađujuće, jer smo od četvrtka do kraja vikenda provodili zajedno u kolima od 15 do 25 sati, dok smo putovali na utakmice. Njihov program za razvoj sudija je odličan. Cilj je da napredujete uz uzajamnu pomoć. Imate mogućnost da postanete najbolji među najboljima. Rade sa vama svaki dan tokom cele sezone. Protekcije ne postoje i niko nije zapostavljen i svi imaju podjednaku šansu – kaže Nedeljković.


Iako je imao ponudu da ostane još jednu sezonu odlučio je da se vrati kući. Želeo je da sudi profesionalni hokej u Evropi i da stečeno znanje prenese u Srbiju.

– Šef iz SAD mi je pomogao i kontaktirao je Austrijance. Od ove sezone sam u Srbiji, ali sudim i austrijsku ligu kao linijski sudija, a kao glavni arbitar sudim mađarsku i Internacionalnu hokejašku ligu (okuplja klubove iz Srbije, Slovenije i Hrvatske). Takođe, radim i za Savez hokeja na ledu Srbije kao supervizor. Stvorili smo razvojni program za nove srpske sudije u koji sam uneo iskustva iz Amerike i prilagodili smo ga mogućnostima u Srbiji. Zadovoljan sam, jer smo uradili više nego što sam očekivao – priča naš današnji sagovornik.

Pored svih navedenih obaveza, Nedeljković je sudio i na nedavno održanoj 29. Zimskoj univerzijadi u Rusiji i bio je jedan od arbitara na utakmici za zlatnu medalju u kojoj su domaćini pobedili hokejaše Slovačke.

Sa tog susreta, kao i sa mnogih drugih, Novosađanin je poneo pak za uspomenu. Kod kuće ima tri rama, a u svakom se nalazi po petnaest pakova. Više od pedeset komada još čeka na uramljivanje.Ivan se zaljubio u Beograđanku Milicu i to je razlog zbog kojeg živi tamo, a ne u svom voljenom Novom Sadu. Mladi par očekuje prinovu i nameravaju da se uskoro venčaju.

– Želim ostati hokejaški sudija iako je naporno. Samo ove sezone sam svojim kolima prešao 32.000 kilometara, imao sam i letove, a uskoro ću ići u Talin u Estoniji da sedmi put sudim na Svetskom prvenstvu. Za sada sam zadovoljan kako se sve odvija. Imam podršku saveza, ali što je najvažnije, imam i od buduće supruge, jer ipak je porodica na prvom mestu – završava svoju priču Ivan Nedeljković.

Tekst: Aleksandar Jovanović
Fotografije: Aleksandar Jovanović i privatna arhiva Ivana Nedeljkovića

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 581 dan i 2 sata

  Milice sto nedodjes u NS? Lepsi je od BG

  Oceni komentar:
  3
  9