NOVOSAĐANI: Od umetnosti se ne mogu plaćati računi

NOVOSAĐANI: Od umetnosti se ne mogu plaćati računi

Neki je smatraju čudnom, neki kreativnom, ali ona se ne obazire na tuđe mišljenje. Svoje emotivno stanje izražava kroz stihove, a odnedavno i preko slika.

Jasna Đukić rođena je u Novom Sadu, tu je završila gimnaziju i stekla diplomu iz ekonomije. Tokom devedesetih bavila se i rukometom, ali od malih nogu su je najviše privlačilo književnost i poezija. Dve, tri godine se oprobala u novinarstvu, ali se uvek vraćala umetnosti. Odrastala je na Novom naselju i Grbavici. Danas živi u centru grada, a svoj stan je pretvorila u mali atelje u kojem trenutno stvara.

- Svašta sam radila u životu. Prvo sam konobarisala, početkom studija, da bih sa 21 godinu počela da radim honorarno na televiziji. Posle prve redakcije usledila je i druga, pa treća. Nigde se nisam zadržavala duže od godinu dana. Oprobala sam se i u štampanim medijima, ali mi je u sećanju ostao "Građanski list". Atmosfera je bila divna, a ljudi uvek veseli i sa većinom njih sam ostala u kontaktu do danas. Tamo sam upoznala i svoju najbolju drugaricu Maju Vučković – priseća se Jasna.

Paralelno sa poslovima kojima se bavila, sagovornica portala mojnovisad.com, uvek je ostala verna pisanju poezije. Objavila je dve knjige pesama, "Kap u ogledalu" i "Hologramski dodiri (Gnoza putenosti) ".

- Volim da pišem poeziju od malih nogu. U prvoj knjizi akcenat sam stavila na ismejavanje materijalne realnosti. Trenutno radim na još dve knjige i želim i njih da objavim. U mojoj porodici nema umetničkih duša, pa su se pitali na koga sam. Kreativnost vezujem za ono što ja zovem duh. Sigurna sam da neka viša sila kreira ovozemaljski život. Zato smatram da se umetnost ne može naučiti, a sami umetnici obogaćuju svet – kaže Đukić.

Preko leta Jasna je prolazila kroz težak period, reagovala je mukom i nije više mogla da se izražava kroz pisanje.

- Nisam mogla pisati, a ranije to je uvek bio način da prebrodim teške situacije. Onda sam slučajno srela akademskog slikara Zlaticu Maksimović i pokazala joj jedan portret koji sam naslikala. Svidelo joj se i pozvala me je na časove. Odlučila sam da odsustvo pismenog izražavanja pretočim u slike. Otkrila sam jedan čaroban svet i uživala u njemu. Sadašnja mentorka mi je Maja Vulmanov – priča Jasna.

Novosađanka tvrdi da joj je ovo pomoglo da se izdigne iznad problema i da se vrati u stanje normalnosti. Zbog toga će ova slikarka amaterka 13. novembra održati izložbu svojih slika u kafiću "Crna ovca", kojom želi da poruči da granice ne postoje.

- Prikazaću desetak slika nastale akrilnim bojama. Nastaviću da stvaram i posle izložbe. Planiram i dalje da pišem. Završavam i napredni kurs programiranja, koji traje godinu dana, jer sam svesna da se od umetnosti, koja je životni smisao i cilj, ne mogu plaćati računi. Mogu živeti asketski, ali bez stvaranja ne mogu – završava Jasna Đukić.

Oceni vest:
12
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jasna Đukić

  pre 2181 dan i 18 sati

  I nakon svega, ostasmo nedorečeni i tajnoviti, jer surost reči ponekad uskrati magiju, zato evo prigodnog citata iz "Hronologije jednog graditelja", pisane pre mesec ipo dana...
  "...Govorim o lepoti, neuhvatljivoj bilo kojim medijumom. Govorim o onome što ne može da se reprodukuje. Jebote, samo jedan pogled je bio zaslužan za stvaranje neprekidnog niza pesama. Jedan pogled! I taj kadar egzistira, vrlo nadmen, sred jednog sazvežđa, ispresecan svim linijama finim emanacijama drugih nebeskih tela. Ja ti o tome pričam... Opravdano je nadmen, a ja sam besna, jer ne mogu nikako sem mislima da ga uhvatim. Jer mi ostaje da pokušavam da ga otelotvorim za neke druge oči i neke tuđe inspiracije, i neka ko zna kakva dela u vremenu..."

  Oceni komentar:
  4
  9
 • Spomenka

  pre 2181 dan i 18 sati

  Malo je medijskog prostora u jednom intevjuu za takvu multidimenzionalnu licnost. Pa kad procitas "kratku" biografiju, pitas se logicno koje su tu jos tajne neizrecene. Retkost je videti nekog da stvara sa tolikom energijom, a tako suptilno. Jedva cekam izlozbu.

  Oceni komentar:
  4
  5
 • Boogie

  pre 2181 dan i 18 sati

  Jasna je cool ns lik. Sve ume i sve može da nauči. Izostavljeno je da je i astrolog, da svira gitaru i da lepo peva, da piše i prozu, da trenira aikido...Redovno vozi bajs i uvek je možete sresti u gradu. ;)

  Oceni komentar:
  5
  9