NOVOSAĐANI: Pare nisu toliko bitne, treba uživati u životu

NOVOSAĐANI: Pare nisu toliko bitne, treba uživati u životu

Njoj je za sreću potrebno malo. Iako su vremena teška, on uživa u sitnicama svakodnevnog života i, sigurna u sebe, očekuje bolje sutra.

Tridesetosmogodišnja Dragana Buha rođena je u Novom Sadu. Završila je Srednju ekonomsku školu, smer za trgovce, a diplomu iz civilne i poslovne bezbednosti stekla je na Fakultetu za pravne i poslovne studije u glavnom gradu Vojvodine. Godinama je radila kao trgovac, a poslednjih desetak godina je pomoćni komercijalista. Sa porodicom živi u Stepanovićevu.


- Kao srednjoškolac, na praksu sam išla na dečje odelenje nekadašnjeg Progresa. Tada sam zamišljala kako bih jednog dana volela da prodajem igračke za decu i to se i dogodilo. Ubrzo nakon diplomiranja, zaposlila sam se u jednoj prodavnici igračaka. To je bilo sredinom devedesetih i provela sam tamo deset godina. Bio je to veliki kolektiv, imali smo mnogo posla, ali lepo sam zarađivala i nisam ni u čemu oskudevala – priseća se Dragana i nastavlja:

- Sećam se da sam još tada, pre ove navale interneta i računara, išla na tromesečni kurs za kompjutere i svetsku mrežu. Ta predavanja su mi pomogla, jer sam htela da spremno dočekam buduće tehnologije. Mnoge kolege su se tada smejale da to nije potrebno za trgovinu, a danas u svakoj radnji imate laptop i fiskalnu kasu – priča Buha.

Prodajući igračke, sagovornica portala mojnovisad.com upoznala je velik broj ljudi, te je i dan-danas mnoga deca i roditelji prepoznaju na ulici i javljaju joj se. Nakon razmomilaženja sa svojim tadašnjim šefom, jer se zauzimala za druge, Dragana je napustila prodavnicu i promenila posao.


- Posle nekoliko meseci uspela sam da se zaposlim i počela da radim kao pomoćni komercijalista. Od tada stalno sam na terenu i obilazim velike prodajne sisteme. Proveravam stanje robe i izloženost u megamarketima. Dosta vremena provodim u kolima i putujem po Vojvodini, ali idem i do Beograda – kaže Dragana.

Ova mlada žena tvrdi, ako uporedi današnju situaciju sa onom pre deset i više godina, da je ekonomska situacija tada bila bolja.

- Uvek je bilo loše, ali sada je valjda najteže. Ranije je bilo više novca u opticaju, a roba je bila jeftinija. Meni pare nisu toliko bitne. Navikla sam da vredno radim i da imam dovoljno za preživljavanje. Treba uživati u životu i to je moto kojeg se držim. Nekada su se ljudi više družili. Danas je sistem vrednosti mnogih mladih osoba iskrivljen. Izlaze u skupe kafiće umesto da za manje para uživaju u nekim lepšim stvarima u životu – smatra Buha.

Dragana je uverena da je svaki problem rešiv i da se ne treba predavati. Tako je tokom bombardovanja, dok nije dobijala platu, završila obuku za vozače. Sa trideset godina je upisala fakultet, dobila stipendiju i završila studije na vreme. Kad ne radi, trenira aikido.


- Nije lako građanima Srbije, nikada im nije ni bilo lako. Naše generacije su odrasle u teškim vremenima i nikada nismo iskusili život kao u zapadnoevropskim zemljama. Za drugačije ni ne znamo. Ali, važna je životna energija koja te pokreće. Optimista sam i trudim se da svaki dan živim punim plućima, jer ne znam šta  donosi sutra – iskrena je Dragana Buha.

Tekst: Aleksandar Jovanović
Fotografije: Privatna arhiva

Oceni vest:
15
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Srbija novosađani Novo naselje bez vode Republički hidrometeorološki zavod ljubavni horoskop smanjen pritisak vode Vreme u Novom Sadu horoskop servisne informacije novi sad elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište novi sad bebe novorođenčad isključenje vode Isključenje struje OK Vojvodina isključenje grejanja klinika za ginekologiju i akušerstvo odbojkaši vojvodine vremenska prognoza tajne horoskopa betanija prognoza vremena bez grejanja jkp novosadska toplana bez struje horoskopski znaci