Novosađani partnera za putovanje pronalaze i kroz oglase

Novosađani partnera za putovanje pronalaze i kroz oglase

Na brojnim internet forumima i društvenim mrežama poput Fejsbuka sve češće je moguće pronaći i društvo za putovanje. Dovoljno je postaviti oglas, a oni koji žele s vama na put uzvratiće vam poruku. Ipak, i ovde treba biti oprezan.

Od skijanja na Zlatiboru, do odlaska u Zanzibar ili neko još egzotičnije mesto, sve su to destinacije koje postavljaju oni koji tragaju za partnerom spremnim da se upusti u ovu avanturu.

- Možda je u društvu bolje, možda neko planira obići neku od 200 banja u Mađarskoj, par dana autom, podeliti troškove, zima je, sezona je, saune, termalna voda, džakuzi itd, bez skupih hotela, restorana i sl. Eto, ko ima ideju o malo relaksa, opuštanja, možemo pokušati nekakakav dogovor – stoji u jednom od oglasa.


Ponuda je na desetine, a "društvo za put" traže jednako muškarci i žene, dok su razlozi za ovakav vid organizovanja odlaska na odmor različiti. Oni sa kojima smo razgovarali, a imaju iskustva u ovakvoj vrsti avanture, naglašavaju da je oprez obavezan, a da je – pored toga što godišnje odmore nisu uspeli da usklade sa prijateljima, te su se zbog toga "oglasili" na internetu – ušteda troškova još jedan od razloga za pripremu za put na internetu.

- Godinama sam pokušavala da se uskladim sa drugaricom. Jednom ona ne može dobiti godišji, drugi put ja i oba puta izvisim za putovanje. Ove godine sam potražila nekog ko bi se uputio sa mnom na Jahorinu i pronašla sam devojku mojih godina. Moje pravilo je da nikada na taj način ne bih otišla s muškarcem na put, a postavljam oglas jer bi me zimovanje, da idem sama, koštalo duplo više. Ovako sa cimerkom podelim troškove smeštaja i bude okej – objašnjava Andrea.

Kaže i da joj je na početku bilo neprijatno, misleći na to šta će drugi reći, te kako će protumačiti, ali nakon prvog putovanja, sve to je nestalo.


Troškove goriva, smeštaja, sve to je prepolovio Mario koji je odlučio da u Sloveniju pođe upravo sa nepoznatom osobom.

- Najpre sam postavio oglas da tražim jednu osobu. Međutim, ispostavilo se da nas je na put krenulo troje. Svi smo ljubitelji skijanja i sportova na snegu, tako da smo se lepo uklopili – kaže naš sagovornik. Ipak, Mario napominje da nije sve tako ružičasto.

- Niko vam ne garantuje da ćete naleteti na nekog ko vam odgovara. Tako i meni "desio" neko s kim sam se posvađao i bilo je vrlo neprijatno…– kaže on. 

Čovek je, po rečima psihoterapeuta Aleksandra Šibula, biće zajednice. Upravo zbog toga kako je pojasnio svi imamo potrebu za društvom i to ne samo puko prisustvo drugog nego i potreba da podelimo radost sa drugim, oduševljenje sa doživljenim i viđenim...

 - Mislim da je ovo na prvom mestu, a da je na drugom praktičan momenat u vezi sa smanjivanjem troška putovanja. Naravno da postoji rizik da nećemo naići na kompatibilnu osobu. Praktičan savet je da se ipak obavi razgovor sa mogućim saputnikom i da pokušate da procenite da li ima potencijala za zajednički put, tako ćemo minimalizovati rizik – kaže Šibul.


U turističkim agencijama takođe potvrđuju da ima onih koji žele da pronađu partnera za putovanje i to na razne načine.

Po rečima Aleksandra Velimirovića, direktora turističke agencije "Deus travel", raznovrsna je populacija ljudi, odnosno putnika koji se odluče da sami uplate aranžman ili pokušaju da partnera nađu u agenciji ili na internetu…

- Imamo takvih putnika, i jedan deo njih zahteva da im mi nađemo partnera za putovanje. Mi u nekim slučajevima to i radimo, ali, iskreno, izbegavamo, jer je praksa pakazala da je jako teško uklopiti dve osobe koje trebaju da se upoznaju tek kada putovanje započne – kaže Aleksandar i napominje da nije uočen veći broj putnika koji putuju sami, ili koji traže saputnika, a da je, ukoliko se odluče na tako nešto, aranžaman skuplji u proseku od 50 pa do celih 100 odsto.


- Broj muškaraca i žena koji putuju sami je podjednak. Razni su razlozi zbog kojih to čine: nemaju partnera, nemogućnost da usklade godišnje odmore sa prijateljima, udovci ili udovice, ima i onih koji putuju sami nadajući da će na putovanju upoznati čoveka svog života ili ženu, naravno. Imali smo slučaj da je od nas jedna gospođa zahtevala da joj nađemo partnerku za putovanje u Beč. Njen razlog putovanja  je bio da, tokom vikenda, kćerci koja živi u Beču sredi stan, pa je želela da prođe jeftinije. Uspeli smo da joj nađemo partnerku koja je u to vreme želela da ide u Beč radi šopinga ali nije imala partnerku. Takođe, imamo putnika koji prvobitno rezervišu sami za sebe aranžman, a iza toga krenu intezivno da traže partnera. Kada sa tim novim partnerom dođu kod nas da i njega prijave za put, mi nekada primetimo da su se tek upoznali i našli zajednički interes da krenu na neko putovanje – zaključuje naš sagovornik.

Oceni vest:
10
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan