NOVOSAĐANI: Pedikirka koju mušterije ne puštaju u penziju

NOVOSAĐANI: Pedikirka koju mušterije ne puštaju u penziju

Reklama joj nikad nije bila potrebna. Zbog stručnosti i humanosti mušterije su joj lojalne i nakon četrdeset godina rada. Zanat je izučila zahvaljujući dobroj školi, praksi i požrtvovanošću struci.

Mira Puhača rođena je u Srpskoj Crnji 1955. godine. Kao osnovac, sa porodicom se doselila u novosadsko naselje Klisa, gde je ostala do danas. U Novom Sadu je završila Srednju medicinsku školu, smer za kozmetičare. Radni vek je provela kao medicinski pedikir. Udata je, ima sina i ćerku i četiri unuka.

- Bila sam prva generacija kozmetičara koja je izašla iz medicinske škole. Sećam se kao da je juče bilo. Od trideset i jednog učenika samo nas je troje ostalo u poslu. Ostali su se vremenom prekvalifikovali u medicinske sestre i negovateljice – priseća se Mira i nastavlja: - Ja sam se posle šest meseci zaposlila  u firmi "Dunav ortopedsko". Imali su radnju u Miletićevoj ulici. U prednjem delu lokala su prodavali ortopedska pomagala, a pozadi je bio salon. Ubrzo su me poslali u Beograd na šestomesečnu obuku za medicinskog pedikira i time sam se bavila celog života – kaže Mira.


Sagovornica portala mojnovisad.com je nakon pet godina prešla u "Frizersku zadrugu" u Jevrejskoj ulici. Nakon jedne decenije provedene tamo, sa koleginicom je otvorila sopstveni salon u Temerinskoj, koji su vodili dvadeset i jednu godinu, sve do penzije.

- Ali mušterije nisu dopustile da ne radim, tako da sam nastavila da se bavim svojim zanatom. Danas imam klijente koji imaju i preko devedeset godina, i koji dolaze kod mene od 1975. kada sam se zaposlila. Nisam mogla da ih ostavim na cedilu. Dva dana provedem na terenu radeći sa nepokretnima, a tri dana u salonu kod kuće. Ovo nije težak posao. Lep je i human, jer pomažete ljudima. Mnoge starije osobe mesecima, a neke i godinama, ne izlaze iz svojih domova. Uvek vam se obraduju, jer imaju sa kim da se druže i razgovaraju – priča Puhača.

"Imam klijente koji dolaze kod mene još od 1975. godine"


Dijabetičari moraju ići kod medicinskog pedikira, koji je stručan tako da se Mira posebno specijalizovala za ovu kategoriju pacijenata.

- Kod njih postoji opasnost od amputacije, ako dođe do gangrene. Zato je važno da imaju svog pedikira. Posebno su mi deca dijabetičari ostala u sećanju. Uvek sam dobijala poklone od njih, jer nisam želela da im naplatim kada su ih roditelji doveli zbog jednog upaljenog nokta. Takođe su dolazili i mnogi sportisti koji nisu imali zdravstevenih problema, ali su zbog patika i kopački imali naboje na tabanima – kaže Mira.Radna oprema ove Novosađanke su makaze, klešta, skalpeli i turpije. Na stočiću u salonu, pored alata, poređane su flašice sa hidrogenom i asepsolom, kutija sa vatom i antibiotskom kremom i sterilizator.

- Imam i posebnu lupu koja je montirana sa strane. Nju koristim kada treba da utvrdim da li se na nozi mušterije nalazi kurje oko, ili bradavica, jer od toga zavisi tretman. Bradavice ne diram, jer one se spaljuju laserom i te ljude uputim dalje – objašnjava Mira.

"Zanat se mora naučiti kroz praksu"


Međutim, vremena su se promenila i pedikirski saloni su preplavili glavni grad Vojvodine, često na uštrb kvaliteta.

- Neretko se dešava da mi dođu ljudi, jer su im negde napravili štetu na tabanima, i onda ja to moram da ispravljam. Danas imate puno estetskih pedikira koji su završili kurseve od nekoliko meseci i nemaju radnog iskustva, dok smo mi završili medicinsku školu i posle toga išli na dodatne višemesečne obuke. Zanat se mora naučiti kroz praksu – kaže Mira Puhača.


Tekst i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
45
7

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zorka

  pre 932 dana i 5 sati

  Retko se srecu takvi strucnjaci.A Dali je nekime prenela znanje.Bilo bi dobro ,zar ne?

  Oceni komentar:
  0
  23
 • DuKa

  pre 277 dana i 22 sata

  Gde se nalazi gospodjin salon? Moja mama traga za njom od kada je zatviren salon u temerinskoj.

  Oceni komentar:
  3
  6
 • Ljubica

  pre 277 dana i 20 sati

  Meni je hitno potrebna usluga imam kurje oko kojd moram skinuti...u petrovaradinu sam pfije isla u suboticu.gde se nalahi Mira gdja?adresa

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Marijana

  pre 277 dana i 6 sati

  Da li neko moze da ostavi kontakt ili adresu? Hvala,unapred

  Oceni komentar:
  2
  7
 • Вељко

  pre 277 dana i 5 sati

  Мира се налази у Краља Вукашина 15 ,Нови Сад на клиси ,број телефона је 0643463262

  Oceni komentar:
  3
  12
 • Rada

  pre 276 dana i 4 sata

  Molim adresu gospođe Mire Puhače u Novom Sadu.Hvala.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Valerija

  pre 276 dana i 1 sat

  Molim vas adresu

  Oceni komentar:
  2
  2