Novosađani: Pesme svet čine boljim mestom

Novosađani: Pesme svet čine boljim mestom

Na Svetski dan poezije upoznajemo vas s našom sugrađankom za koju pisanje pesama predstavlja predah od izazova savremenog sveta.

"Moje ime je Biljana Grbin. Do sad sam napisala dve objavljene zbirke poezije, i više od 100 pesama. Bavila sam se jedno vreme TV novinarstvom. Uglavnom me je zanimala kultura i dokumentarni program. Kasnije sam otišla u štampane medije, ali kao prodavac reklamnog prostora. Kod nas se to zove marketing. I dan-danas to radim, ponosna sam na neke svoje projekte. Kao što je pisanje poezije. Ljubitelj sam filma, putovanja i prirode. Mnoge pesme su nastale iz ljubavi prema pomenutim oblastima. "

"Poeziju pišem od svoje šesnaeste, sedamnaeste godine. Imam par nastupa uživo, čitanja, i objava pesama u nekim časopisima. Poeziju doživljavam kao sažetak misli. Sposobnost pisca da se u par reči kaže mnogo, suština neke stvari. Ljubitelj sam knjiga i puno čitam. "

"Moja druga knjiga ‘Put u Beskraj’ sažetak je jedne oblasti filozofije koju sam u zadnje vreme proučavala. U njoj su se našle pesme koje govore o spiritualnim temama, one o prošlosti i one koje govore o budućnosti. Spiritualne pesme su odraz duhovnog shvatanja bića. Razumevanje pojma vremena, čoveka, prave stvarnosti fizičkog postojanja i sveta u kome živimo. Neke od pesama: ‘Treptaji vremena’, ‘Duša pesnika’, ‘Jahači vremena’, ‘Večnost’. "

"Pesme o prošlosti su počast ljudima koji su uspeli u svom nastojanju da se izbore za slobodu i istinu. Oni su skinuli stege vremena u kome su živeli. Njihovi gradovi koji su bili prelepi, ostali su netaknuti kako onda, tako i sada, u svojoj lepoti. Pesme: ‘Grad prošlosti’, ‘Katedrala’, ‘Zlatni grad’."

"Pesme o nekom budućem vremenu. Budućnost se kao proviđenje javlja u mom umu, u želji da neko novo vreme bude ostvarenje snova i ideja svih spiritualnih ljudi koje žele dobro sada. Pesme: 'Vladari Sunca', 'Bljesak u vremenu'."
 

"Moja prva zbirka 'Nemam sta da izgubim' deli se na dva ciklusa. Samim tim to su i dve zbirke koje sam spojila u jednu. U okviru ta dva ciklusa, sadrže poeziju koja govori o univerzalnim istinama, o sreći, traganju, putovanjima. Potrazi za boljim svetom. Govore o ljudima, državi, prirodi, duhovnosti i ljubavi. Ciklusi nisu jasno označeni, ali su prepoznatljivi. Glavni likovi, ako bi to sve pretočili u film, pošto su i same pesme slikovite, bili bi devojka, muškarac i Čarobnjak koji se pojavljuje na kraju. Devojka je glavni lik, muškarac se pojavljuje prvo kroz imaginaciju, snove, dolazi iz neke druge dimenzije, otelotvorava se u telo i na kraju se nalaze zajedno u ovoj fizičkoj dimenziji. Čarobnjak je mudrac, ako ne i Bog i on se pojavljuje na kraju, kao neko ko ispunjava želje junakinji. To je sve obojeno stvarnim svetom oko nas i stvarnim ambijentom."

"U pesmama gde govorim o buntu, traganju za boljim svetom, za putovanjima, jasno sam dočarala čovekovu potrebu da sanja, jer ako nema snove nema ništa. Kao što kažem u pesmi 'Muzika ptica' – 'sanjam da bi mi se san ostvario, ako nemam san nemam ništa'.To je objašnjeno i u pesmama 'Izlaz', 'Hodnici', 'Nema šta da se izgubi ( sažetak našega životnoga puta)'."

"Pesme donesu duhovni mir, svet čine boljim mestom. Mogu da doprinesu emotivnom i filozofskom otrežnjenju. Daruju nam tišinu u ovom vremenu svetske buke. Donose dodir sa svojim bićem, sa samim sobom, ma kakvu poeziju mi pisali i čitali. Pesme predstavljaju predah od savremenog sveta, daruju nam određenu zapitanost i poneki odgovor o svetu oko nas," kaže na kraju Biljana Grbin.

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ivica

  pre 1245 dana i 7 sati

  Prva zbirka pesama je odlična. Jedva čekam da pročitam "PUT U BESKRAJ". Moram da pohvalim izuzetno lepo urađenu naslovnu stranu.

  Oceni komentar:
  0
  5
havarija na vodovodu sahrane servisne informacije novi sad radosne vesti horoskopski znaci novorođenčad porodilište jkp lisje dunav betanija bez vode matična knjiga rođenih bez struje Novosadska toplana servisne informacije almaško groblje bebe gradonačelnik Miloš Vučević novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad isključenja struje Miloš Vučević horoskop telep elektrovojvodina raspored sahrana i ispraćaja RHMZ gradsko groblje EPS jkp novosadska toplana