Novosađani pišu: Deca u državnim vrtićima i na Spensu "kuvaju" se bez klime, evo šta kažu nadležni

Novosađani pišu: Deca u državnim vrtićima i na Spensu "kuvaju" se bez klime, evo šta kažu nadležni

Ovih dana redakciji našeg portala javilo se više Novosađana koji se žale na to da se u zatvorenim prostorima u kojima borave njihova deca ne koriste klima uređaji.

Između ostalog, stigle su kritike na račun vrtića predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" i sportskih sala na Spensu, u kojima je, tvrde naši sugrađani, nepodnošljivo boraviti po ovoj vrućini. Tim povodom, obratili smo se navedenim institucijama.

– U novosadskim vrtićima je uprava zabranila paljenje klima. Vaspitači i deca su pred padanjem u nesvest. Pola soba nije u funkciji, jer su u staklu i temperatura dostiže i 43 stepena. U domovima zdravlja i autobusima klima može, ali deca će jedino u vrtiću dobiti kovid ili pasti u nesvest – navodi jedna naša sugrađanka u svom dopisu (ime i prezime poznato redakciji).

Od PU "Radosno detinjstvo" potražili smo zvaničan komentar na ovu temu.

– Naša ustanova je u stalnom kontaktu sa Kriznim štabom Novog Sada, dakle, postupa po mišljenju shodno tenutnoj epidemiološkoj situaciji vezano za Kovid-19. Kako je trenutna situacija stabilna, a vremenske prilike takve da su klima uređaji neophodni, isti se koriste u svim našim vrtićima. Klima uređaji su se i u prethodnim nedeljama koristili prema potrebi, dok su deca boravila napolju da bi se sobe klimatizovale na idealnu temperaturu za boravak – kaže se u njihovom odgovoru.


U isto vreme, javio nam se i čitalac koji se žali na sličnu situaciju na Spensu.

– Znate li da Spens nije klimatizovan i da su juče deca džudo kluba “Slavija” polagala pred roditeljima na 46 stepeni. Samo da znate da nam je do šopinga stalo više nego do zdravlja dece, jer je "Promenada" na prijatnih 25 stepeni... Uzdravlje – glasi poruka ovog Novosađanina.

U želji da dobijemo zvanično objašnjenje, pozvali smo nadležne u SPC "Vojvodina", čiji je PR trenutno na godišnjem odmoru, ali nam se na brojeve telefona za kontakt s medijima u njenom odsustvu, nakon više pokušaja – niko nije javio.

Oceni vest:
10
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Uvek postoji rešenje

  pre 634 dana i 5 sati

  Uvek se mogu dodati plastični okrugli kanali koji će dovoditi hladan vazduh u prostorije.
  Ti kanali se mogu demontirati i prati posle sezone, a klima se može paliti na nekom mestu gde deca ne borave.

  Oceni komentar:
  1
  9
 • Mali Alek

  pre 634 dana i 2 sata

  Setite se kad bude glasanje...

  Oceni komentar:
  1
  10