NOVOSAĐANI: Prava tamburaška muzika odavno je mrtva

NOVOSAĐANI: Prava tamburaška muzika odavno je mrtva

Komercijalnu muziku svira da bi zaradio za život, a onu koja ga inspiriše i definiše kao ličnost – svira iz ljubavi.

Milan Bireš rođen je 1982. godine i živi u Petrovaradinu. Završio je Gimnaziju "Svetozar Marković", a studirao je na Tehnološkom fakultetu. Danas je član, ali i osnivač nekoliko muzičkih bendova. Aktivan je u muzičkim strukovnim udruženjima gde se bori  za prava svojih kolega.

- Počeo sam da učim sviranje gitare sa sedam godina, da bih sa 14 imao svoj bend. U porodici su svi bili muzikalni, ali se niko nije bavio tom umetnošću profesionalno. Mama je provela radni vek kao medicinska sestra, a otac je po struci inženjer zaštite na radu – počinje svoju priču Bireš i nastavlja: - Paralelno sa muzikom nastavio sam školovanje. Kada je došlo vreme studiranja kolebao sam se između filozofije i teologije, da bih na kraju upisao tehnologiju, jer sam smatrao da će mi to obezbediti lepu budućnost. Ali do fakultetske diplome mi je ostalo još pet ispita, a ja sam u međuvremenu promenio dosta bendova i trenutno sam aktivan u više njih – kazao je Bireš.


Sagovornik portala mojnovisad.com tokom karijere se izveštio u mnogim muzičkim žanrovima i po potrebi može da svira sve što se od njega traži. Sam piše i postavlja aranžmane. Svirao je na različitim događajima, od krštenja, venčanja, rođendana, raznih proslava, žurki, penzionerskih druženja, u televizijskim emisijama, pa do sahrana.

- Sve sam naučio sam. Mogu da sviram klasičnu, stranu, rok, džez i narodnu muziku, sve što treba. Malo je grupa koje imaju tako širok repertoar. Trenutno sam aktivan u više bendova, a desetak njih su tamburaški u koje upadam po potrebi. Tu sviram na kontri, koja je slična gitari, ali je jača i upotpunjuje begeš. Tamburaši su popularni, ali nažalost i oni sviraju najkomercijalnije narodnjačke hitove. Prava tamburaška muzika je mrtva odavno i samo ponekad možete da je čujete. To je i zbog strahovitog uticaja medija – rekao je Milan.

Iako je narodna muzika najpopularnija, Bireš ne odustaje od ostalih muzičkih pravaca. Član je benda Kredarica  koji izvodi alpsku muziku.

- To je slovenačka narodna muzika. Pošto mi je mama iz Slovenije verovatno sam sa njene strane povukao sklonost ka njoj. Nastupamo u državama gde se prostiru Alpi. Naši nastupi imaju kulturni značaj i uglavnom se realizuju preko projekata i sponzora. Do sada smo obišli Austriju, Sloveniju, Švajcarsku i Nemačku – objašnjava Bireš.

Bend Kredarica – Milan Bireš na stolici s gitarom

Ipak, ovaj talentovani muzičar najviše voli zvuke rokenrola iz šezdesetih i sedamdesetih godina, ambijentalnu i klasičnu muziku.

- Nastupam i sa Retro-bandom, sa kojim sviram retro muziku pedesetih, ali i pesme Fredija Merkurija, Bi Bi Kinga i Eltona Džona. Tu sviram gitaru. Pored toga, sa prijateljem Petrom Pifatom, imamo autorski bend Varadin, za koji komponujem pop muziku, koju ćemo sledeće godine izdati na CD-u – kazao je Milan.

Kako je standard građana opao poslednjih godina, tako su i muzičari spustili cene angažmana i moraju sve više da rade. Naš današnji sagovornik aktivan je u više strukovnih udruženja, kako bi pomogao muzičarima da ostvare svoja prava i obaveze.

- Nije mi žao što sam krenuo ovim putem. Muzika je životna stvar, inspiriše me, ali i ja inspirišem druge. Zahvaljujući tamburici obišao sam svet. Život mi je normalan, jer živim po jednostavnim pravilima, bavim se čime želim i lepo mi je – završava Bireš.

Oceni vest:
17
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

magla bebe bez struje Isključenje struje sahrane novi sad zodijak novorođenčad betanija elektrovojvodina isključenja zagađenje JKP Vodovod i kanalizacija skupština grada novog sada Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište bez vode raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad zagađenje vazduha raspored sahrana i ispraćaja horoskopski znaci javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje isključenja struje astrologija RHMZ dnevni horoskop isključenje vode