NOVOSAĐANI PREDLAŽU: Od starog mosta napraviti brend i novu turističku ponudu

NOVOSAĐANI PREDLAŽU: Od starog mosta napraviti brend i novu turističku ponudu

Inicijativa da se, bez prevelikog troška, od privremenog drumsko-železničkog mosta "Boško Perošević" na Dunavu napravi nova turistička atrakcija i novosadski urbani brend poslata je na adrese nadležnih u Gradu, Pokrajini i Republici.

Kako saznajemo od idejnog tvorca predloga Marka Vranješa, Novosađanina zaposlenog u jednoj hrvatskoj firmi koja se bavi turizmom, postoji mogućnost da se razvije divan novosadski urbani brend uz, kako naglašava, simbolična ulaganja, te da se sa tim slažu i eksperti iz oblasti turizma.

- Sve je stvar dobre volje, a korist za Grad Novi Sad i celu zemlju je beskrajna. Kao, na primer, u Firenci ili Singapuru, što funkcioniše sasvim pristojno jer je ekonomski isplativo, energetski-ekološki održivo i efikasno za turistički profit u celosti. Nije cilj niti suština da se most sruši, nego da se oplemeni pažljivo utkanim sadržajima, umetničkim grafitima i vizuelnim umetnostima, kreativnim svetlima, vertikalnim (bio)farmingom i održivim zelenilom... Ekološki i ekonomski korisno, uz bezbednosne kamere i protivpožarne aparate, klupe za uživanje u pejzažima, sigurnosnim zidovima, uz sprave za fitnes i istezanje, kafu za poneti i slično – kaže Vranješ.Kako je dalje obrazložio, što je istaknuto i u dopisu koji je poslat nadležnima, članovi udruženja starih zanata preko dana bi mogli da prodaju lokalne suvenire i doprinose turističkoj ponudi i društvenom preduzetništvu. Noću mogu da se organizuju svirke.

- Takođe, sklanjanje mosta, iako je skupo, ne služi ničemu, jer se njegovom prodajom "u staro gvožđe" ne dobija trajni kapital već samo jednokratna dobit mizerne vrednosti. Unapređenjem sadražaja mosta stvara se trajna obrtna vrednost za lokalne preduzetnike i više poreza u državnoj kasi. Pešački most sa propratnim sadržajima bi bio unikatan novosadski brend i nova turistička lokacija za šetnju i fotografisanje i potrošnju turističkog džeparca. Novi Sad je odavno postao "City weekend relax" destinacija i treba da formira sadržaje koji će ga razvijati kao jedinstveni mozaični grad-svet u malom – kaže Vranješ.

Po njegovim rečima, u Novom Sadu postoji apsolutno sve što je potrebno da se ideja realizuje –  od građevinsko bezbednosnih stručnjaka sa UNS-a, umetnika sa likovnih akademija i tako dalje.Inicijativa je, kako saznajemo, poslata nadležnima u utorak 11. decembra.

Prema prvobitnom planu, montažno-demontažni most, koji je maja 2000. godine otvorio tadašnji predsednik Slobodan Milošević, trebalo je da bude u upotrebi samo četiri godine. Međutim, on je građane služio čitavih 18 godina, a o njegove stubove su tokom tog perioda nekoliko puta udarali brodovi koji su plovili Dunavom. 

Inače, idejno rešenje mosta izrađeno je na Saobraćajnom institutu CIP, a autori su profesori Ljubomir Jevtović i Milorad Luković.

Oceni vest:
12
8

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 716 dana i 5 sati

  brend od svakakavih gluposti, bolje ocistite grad nikad nije bio prljaviji... Nigde kante za djubre .. sramota

  Oceni komentar:
  6
  27
 • kubik

  pre 716 dana i 4 sata

  Marku pre nego što potroši papir treba objasniti:
  - Most nije u vlasništvu grada, njegovo održavanje platili smo već desetinama milona dinara
  - projektovan je da tu bude maksimalno 5 godina
  - nalazi se na nepogodnom mestu u rečnoj krivnini, niži je nego sto bi trebalo, sto dokazuje cinjenica da prodovi udaraju u njega
  - železnice srbije već su odlučile gde će ga dalje postaviti

  Oceni komentar:
  4
  11
 • Momcilo

  pre 716 dana i 4 sata

  Ovo je vrh ideja ! Ja kao neko mlad (23) bih stvarno uzivao u ovakvom sadrzaju !

  Oceni komentar:
  12
  6
 • Zecko

  pre 716 dana i 1 sat

  Ja ne verujem sta citam! Pa ko normalan bi hteo da gleda tu rugobu od mosta?! Jedva cekam da ga sklone da ga ne gledam vise, samo vraca lose uspomene. Treba ga demontirati i montirati negde gde je preko potreban, tj tamo gde je prvobitno i trebao biti , kod Neshtina.

  Oceni komentar:
  4
  12
 • Curuzan

  pre 715 dana i 14 sati

  U nasem Novom Sadu, zarad profita kojekakvih biznismena, mnoge bolje i lepse stvari nismo sacuvali. MDM most je smetnja plovnom putu i nije dzaba i stari i novi Zezelj ptavljen na isti nacin sa jednim stubom u reci na istom mestu. Plovila, barze, zbog matice i recnog toka udaraju u stubove MDM mosta.

  Oceni komentar:
  3
  9
 • Mihajlo

  pre 715 dana i 11 sati

  Sve to navedeno treba napraviti od podgradja tvrdjave. Zatvoriti saobracaj za putnicka i teretna vozila (sa mosta samo levo i desno). Uzane ulice idelane za suvenirnice, restorane itd...Isto vazi i za samu tvrdjavu. Ukloniti komplet parkinge i saobracaj, eventualno napraviti parking samo za turisticke autobuse na prilazu tvrdjavi (ne na samoj tvrdjavi). Tvrdjava sa podgradjem samo pesacka zona!

  Oceni komentar:
  0
  11
 • Rasha

  pre 714 dana i 20 sati

  Bilo bi interesantno videti neke ideje, pa onda odluciti o svemu ... Najlakse je baciti u staro gvozdje ..

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Slavko

  pre 714 dana i 7 sati

  E Marko, Marko, sigurno ti ne bi sedeo po vrućini i po kiši i vetru i prodavao zanatske proizvode. Zar takva stvar (prodaja zanatskih proizvoda) ne bi trebala da bude na Đavi? A pa da, tamo monopol drže Goranci/Albanci. Ne može im niko prići, kamoli porez naplatiti.
  Što se tiče mosta, nek ide nekome kome je potrebniji. U tu ideju bi se samo spucali novci i na kraju ništa od toga ne bi bilo.

  Oceni komentar:
  1
  1