NOVOSAĐANI: Preporuke zadovoljnih klijenata najbolja su reklama

NOVOSAĐANI: Preporuke zadovoljnih klijenata najbolja su reklama

Uz pomoć oca ušao je u svet gospodskog zanata, a zahvaljuljući praksi kod majstora starog kova i sam je postao vrhunski zanatlija. Pošto se od jednog posla danas teško može živeti, sa suprugom je odlučio da se posveti još jednom plemenitom zanimanju.


Ivan Gregurić
je rođen 1987. godine u Novom Sadu i od tada živi u Petrovaradinu. Završio je Srednju mašinsku školu i danas je vlasnik časovničarske radnje "Doxa by Synchron" koja se već trideset godina nalazi u ulici Bate Brkića 12 na Novom naselju. Pored toga, sa suprugom drži uzgajivačnicu pasa Jorkširskih terijera.


- Otac mi je puškar, što je redak zanat, ali je voleo iz hobija da popravlja zidne satove. Kao mali često sam se igrao u radionici. Dodavao sam mu alat, rastavljao šta treba i pored njega zavoleo sajdžijsku struku – počinje svoju priču Ivan i nastavlja:

- U srednjoj školi smo bili prva i poslednja generacija časovničara. Međutim u drugom razredu nam nisu obezbedili praksu, ali tata se za to postarao kod jednog starijeg majstora, koji je držao radnju "Big Ben" u Miletićevoj ulici i koji je znao sve da popravi. Posle završenog školovanja zaposlio me je na godinu dana – priseća se Gregurić.


Nakon izučenog zanata i stečenog iskustva, poslodavac je svom nekadašnjem šegrtu ponudio da preuzme posao.

- Stari majstor je zatvorio radnju u centru, a ja sam preuzeo njegovu drugu radnju, koja se od ’89. nalazila na Novom naselju i poslednjih desetak godina je vodim kao svoju. Mnogi Novosađani i dalje dolaze redovno. Mušterije mi često donose stare zidne vekere koji su mnogo kvalitetniji od današnjih zidnih satova. Naravno, treba mi više vremena za popravku tih starih mehanizama. Često za njih nema ni rezervnih delova, ali pošto moj otac ima strug, on ih sam izradi. Što se tiče ručnih satova, tu i dalje ima kvalitenih, pa se ljudima isplati da ih redovno održavaju. Naravno, ima dosta i jeftinih i tu ima svašta da se popravlja. Leti se mnogi kupaju, pa im uđe voda i onda moram rastaviti i servisirati ceo sat. Ima ljudi koji donesu časovnik na popravku pa se teška srca rastaju od njega, kao da im je rod najmiliji – kaže Ivan.


Sagovornik portala mojnovisad.com u svom poslu koristi posebne alate. Tako se na sajdžijskom stolu mogu videti mali šrafcigeri, prese, alati za otvaranje, vibrograf za štelovanje mehaničkih satova i neizostavna lupa. Poseduje i specijalnu mašinu za pranje, pre čije upotrebe se časovnik rastavi i nakon završenog procesa sat bude čist kao da je tek iz fabrike izašao. Posle toga se sklapa i podmazuje specijalnim uljima.

- Ovo je zanat i volim ga. Nažalost, popravka satova u Novom Sadu je prilično jeftina u odnosu na Beograd, tako da je teško živeti od jednog posla, ali to je generalno tako u Srbiji. Pre tri godine smo supruga i ja pokrenuli i uzgajivačnicu pasa pod imenom "Made in Fantasy". Držimo Jorkširske terijere i do sada smo imali dva legla. Supruga veoma voli životinje i ona vodi taj posao, a ja joj uglavnom pomažem kada su izložbe. Lepo je raditi sa psima i siguran sam da ćemo uspeti u tome. Što se tiče časovničarske radnje, ona i dalje radi i radiće. Mušterije nam dolaze redovno, ne oglašavamo se previše, jer su nam preporuke zadovoljnih klijenata najbolja reklama – završava svoju priču naš sugrađanin Ivan Gregurić.Tekst i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
20
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zdenka

  pre 710 dana i 19 sati

  Sve pohvale za Ivana, godinama donosim satove kod njega* (skupljam po kancelariji, od prijatelja) svi zadovoljni, brz, precizan, cene vrlo povoljne. Mlad čovek za primer.

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Marko

  pre 301 dan i 8 minuta

  Ne postuje radno vreme. Ne vraca ljudima satove na vreme, zavlaci nedeljama, ne javlja se na telefon. Neozbiljan i neprofesionalan, zaobidjite ga.

  Oceni komentar:
  3
  2