NOVOSAĐANI: Protiv kolotečine i u osmoj deceniji života

NOVOSAĐANI: Protiv kolotečine i u osmoj deceniji života

Posao profesora obavljala je vodeći se principom da "čovek čini radno mesto, a ne radno mesto čoveka". Đake je učila da razvijaju empatiju prema ljudima i da im posvete pažnju. Kada je bilo potrebno, nije se libila da izađe na proteste kako bi se borila za bolju budućnost omladine. Danas se najviše druži s bivšim učenicima, koji joj daju životnu snagu. Zajedno s njima, u virtuelnom svetu interneta, osnovala je klub čitalaca koji povezuje ljude širom bivše Jugoslavije i stvara veze koje se ne mogu pokidati.


Novosađanka Ljiljana Kosanović završila je književnost na Filozofskom fakultetu. Dugi niz godina bila je profesorka u Karlovačkoj gimnaziji. Ostala je društveno aktivna i u penziji. Jedan je od osnivača "Zadruge domaće radinosti" i Fejsbuk grupe “Carpe Librum – klub čitalaca Damira Zlatara Freya”. Ima kćerku koja je po zanimanju lekarka.

- Stalno su me privlačile neobične stvari i nikad nisam volela kolotečinu u bilo kojem segmentu života. Želela sam da imam sadržajan i osmišljen život primeren svakom dobu u kojem se nalazim, a to znači upoznati sebe i svoje mogućnosti i kretati se u tim okvirima. Uvek sam bila dobro informisana i znala sam šta se dešava u zemlji, ali i u inostranstvu. Smatrala sam da čovek ne sme samo da prolazi pored čoveka, nego treba da ga primeti, da mu bude sagovornik i da mu posveti pažnju – počinje svoju priču Ljiljana i nastavlja:

- U gimnaziji su me zanimali đaci koji su ponašanjem iskakali iz gomile, pa i oni sa negativnim predznakom. Htela sam da znam šta je proizvelo bunt u njima – kaže Kosanović.


Sagovornica portala mojnovisad.com je 5. oktobra 2000. godine bila ispred Savezne skupštine u Beogradu, ali i na studentskim protestima koji su prošle godine organizovani nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

- To jako osećanje za pravdu i slobodu sam zadržala ceo život. Izašla sam na ulicu, jer sam htela da podržim te mlade ljude i njihove ideje. Država u kojoj su roditelji živeli bolje od svoje dece je propala država, a mi živimo u takvoj. Verujem da ništa nije bilo uzalud, bez obzira na to što mnoge stvari traju dugo – rekla je Ljiljana.

"Država u kojoj su roditelji živeli bolje od svoje dece –  propala je država"


Nakon penzionisanja i dalje je nastavila da se bavi ljudima i stvarima oko sebe. Naučila je da tka i pre desetak godina učestvovala je u osnivanju ateljea za rukotvorine pod imenom “Zadruga domaće radinosti”, u okviru koje i danas funkcioniše škola pletenja i tkanja. Međutim, ljubav prema književnosti i čitanju nije zanemarila.

- Dogodilo se da sam u hrvatskoj štampi pročitala intervju sa njihovim poznatim dramskim i operskim rediteljem, koji se zove Damir Zlatar Frey. On je u šezdesetoj godini napisao prvu knjigu pod naslovom “Kristalni kardinal”, koja je uzburkala hrvatsku javnost, jer je u njoj javno progovorio o tome da ga je kao dete silovao sveštenik. Time je želeo da skrene pažnju na pojavu koja je postojala i onda, i danas, i o kojoj se ćuti, jer se ne sme dirati u crkvu. Progovorio je o tome i sve ogolio, i na taj način lečio sebe od te traume. Na najotvoreniji način je u toj knjizi pisao o sebi kao geju i šta je sve preživeo kao neko ko je drugačiji. A to je zabranjeno, bez obzira na to što imamo, koliko toliko, u ovoj demokratiji neke parade ponosa. Ta knjiga i njegova biografija su me fascinirali – objašnjava Kosanović.Pre nekoliko godina ova Novosađanka se našla na letovanju kod prijatelja u Istri, nedaleko od Damirovog doma. Posredstvom zajedničkog poznanika Ljiljana je poručila da želi da dobije posvetu.

- Rekao je da želi da upozna gospođu koja je iz Novog Sada donela njegovu knjigu i htela potpis. Od tada su prošle dve godine, bili smo stalno na vezi i nastalo je jedno snažno i posebno prijateljstvo. U međuvremenu, došla sam na ideju da sa svojim bivšim učenicima osnujem Fejsbuk stranicu “Carpe Librum – klub čitalaca Damira Zlatara Freya”. Stranica danas ima oko 300 pratilaca iz celog regiona nekadašnje države – kaže Ljiljana, te dodaje da se u glavnom gradu Vojvodine oko pedesetak članova kluba redovno sastaje.

Nakon uspeha koji je postigla prva Freyeva knjiga, isti izdavač, Fraktura iz Zaprešića, poručio mu je i drugu, "Stanziu Grande", za čijeg je čitača, u procesu nastajanja romana, izabrao upravo našu današnju sagovornicu, što je za nju, priznaje nam, predstavljalo veliku i jedinstvenu privilegiju.
 
- Damir ima fantastičan stil i piše knjige o kojima se mora razmišljati. Sada piše treći roman, a njegova prethodna dela se mogu naći u knjižari “Bulevar books”. On se trenutno nalazi u našem gradu. Drago mi je zbog svega, jer se na taj način povezuju ljudi i prostori, a mostovi sazidani od takvog materijala nikad ne mogu da se poruše – kaže na kraju razgovora za naš portal Novosađanka Ljiljana Kosanović.

 

ZLATAR FREY U SREDU I ČETVRTAK U NOVOM SADU: Knjiga “Kristalni kardinal” autora Damira Zlatara Freya biće predstavljena novosadskoj publici u sredu, 11. aprila, od 19 sati, u knjižari "Bulevar Books". O delu će govoriti Slobodan Tišma i Vladimir Kopicl. Druga promocija će se održati u četvrtak, 12. aprila, od 20 sati, na brodu Cepelin, u okviru književnog festivala “Razgovori o ljubavi prema čitanju”. O knjizi će tom prilikom govoriti Laslo Vegel i profesorka Vladislava Gordić Petković.


Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
23
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Petar Preradović

  pre 1716 dana i 13 sati

  Ljiljana Kosanović je u Karlovačkoj gimnaziji predavala stenografiju, a potom dugo godina bila sekretarica. U penziju je otišla kada je na njeno mesto došao diplomirani pravnik, tako da predpostavljam da književnost nikada nije ni završila jer bi je inače predavala. Iz teksta se stiče pogrešan utisak da je bila profesor književnosti u Karlovačkoj gimnaziji.

  Oceni komentar:
  1
  2