NOVOSAĐANI: Protiv kolotečine i u osmoj deceniji života

NOVOSAĐANI: Protiv kolotečine i u osmoj deceniji života

Posao profesora obavljala je vodeći se principom da "čovek čini radno mesto, a ne radno mesto čoveka". Đake je učila da razvijaju empatiju prema ljudima i da im posvete pažnju. Kada je bilo potrebno, nije se libila da izađe na proteste kako bi se borila za bolju budućnost omladine. Danas se najviše druži s bivšim učenicima, koji joj daju životnu snagu. Zajedno s njima, u virtuelnom svetu interneta, osnovala je klub čitalaca koji povezuje ljude širom bivše Jugoslavije i stvara veze koje se ne mogu pokidati.


Novosađanka Ljiljana Kosanović završila je književnost na Filozofskom fakultetu. Dugi niz godina bila je profesorka u Karlovačkoj gimnaziji. Ostala je društveno aktivna i u penziji. Jedan je od osnivača "Zadruge domaće radinosti" i Fejsbuk grupe “Carpe Librum – klub čitalaca Damira Zlatara Freya”. Ima kćerku koja je po zanimanju lekarka.

- Stalno su me privlačile neobične stvari i nikad nisam volela kolotečinu u bilo kojem segmentu života. Želela sam da imam sadržajan i osmišljen život primeren svakom dobu u kojem se nalazim, a to znači upoznati sebe i svoje mogućnosti i kretati se u tim okvirima. Uvek sam bila dobro informisana i znala sam šta se dešava u zemlji, ali i u inostranstvu. Smatrala sam da čovek ne sme samo da prolazi pored čoveka, nego treba da ga primeti, da mu bude sagovornik i da mu posveti pažnju – počinje svoju priču Ljiljana i nastavlja:

- U gimnaziji su me zanimali đaci koji su ponašanjem iskakali iz gomile, pa i oni sa negativnim predznakom. Htela sam da znam šta je proizvelo bunt u njima – kaže Kosanović.


Sagovornica portala mojnovisad.com je 5. oktobra 2000. godine bila ispred Savezne skupštine u Beogradu, ali i na studentskim protestima koji su prošle godine organizovani nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

- To jako osećanje za pravdu i slobodu sam zadržala ceo život. Izašla sam na ulicu, jer sam htela da podržim te mlade ljude i njihove ideje. Država u kojoj su roditelji živeli bolje od svoje dece je propala država, a mi živimo u takvoj. Verujem da ništa nije bilo uzalud, bez obzira na to što mnoge stvari traju dugo – rekla je Ljiljana.

"Država u kojoj su roditelji živeli bolje od svoje dece –  propala je država"


Nakon penzionisanja i dalje je nastavila da se bavi ljudima i stvarima oko sebe. Naučila je da tka i pre desetak godina učestvovala je u osnivanju ateljea za rukotvorine pod imenom “Zadruga domaće radinosti”, u okviru koje i danas funkcioniše škola pletenja i tkanja. Međutim, ljubav prema književnosti i čitanju nije zanemarila.

- Dogodilo se da sam u hrvatskoj štampi pročitala intervju sa njihovim poznatim dramskim i operskim rediteljem, koji se zove Damir Zlatar Frey. On je u šezdesetoj godini napisao prvu knjigu pod naslovom “Kristalni kardinal”, koja je uzburkala hrvatsku javnost, jer je u njoj javno progovorio o tome da ga je kao dete silovao sveštenik. Time je želeo da skrene pažnju na pojavu koja je postojala i onda, i danas, i o kojoj se ćuti, jer se ne sme dirati u crkvu. Progovorio je o tome i sve ogolio, i na taj način lečio sebe od te traume. Na najotvoreniji način je u toj knjizi pisao o sebi kao geju i šta je sve preživeo kao neko ko je drugačiji. A to je zabranjeno, bez obzira na to što imamo, koliko toliko, u ovoj demokratiji neke parade ponosa. Ta knjiga i njegova biografija su me fascinirali – objašnjava Kosanović.Pre nekoliko godina ova Novosađanka se našla na letovanju kod prijatelja u Istri, nedaleko od Damirovog doma. Posredstvom zajedničkog poznanika Ljiljana je poručila da želi da dobije posvetu.

- Rekao je da želi da upozna gospođu koja je iz Novog Sada donela njegovu knjigu i htela potpis. Od tada su prošle dve godine, bili smo stalno na vezi i nastalo je jedno snažno i posebno prijateljstvo. U međuvremenu, došla sam na ideju da sa svojim bivšim učenicima osnujem Fejsbuk stranicu “Carpe Librum – klub čitalaca Damira Zlatara Freya”. Stranica danas ima oko 300 pratilaca iz celog regiona nekadašnje države – kaže Ljiljana, te dodaje da se u glavnom gradu Vojvodine oko pedesetak članova kluba redovno sastaje.

Nakon uspeha koji je postigla prva Freyeva knjiga, isti izdavač, Fraktura iz Zaprešića, poručio mu je i drugu, "Stanziu Grande", za čijeg je čitača, u procesu nastajanja romana, izabrao upravo našu današnju sagovornicu, što je za nju, priznaje nam, predstavljalo veliku i jedinstvenu privilegiju.
 
- Damir ima fantastičan stil i piše knjige o kojima se mora razmišljati. Sada piše treći roman, a njegova prethodna dela se mogu naći u knjižari “Bulevar books”. On se trenutno nalazi u našem gradu. Drago mi je zbog svega, jer se na taj način povezuju ljudi i prostori, a mostovi sazidani od takvog materijala nikad ne mogu da se poruše – kaže na kraju razgovora za naš portal Novosađanka Ljiljana Kosanović.

 

ZLATAR FREY U SREDU I ČETVRTAK U NOVOM SADU: Knjiga “Kristalni kardinal” autora Damira Zlatara Freya biće predstavljena novosadskoj publici u sredu, 11. aprila, od 19 sati, u knjižari "Bulevar Books". O delu će govoriti Slobodan Tišma i Vladimir Kopicl. Druga promocija će se održati u četvrtak, 12. aprila, od 20 sati, na brodu Cepelin, u okviru književnog festivala “Razgovori o ljubavi prema čitanju”. O knjizi će tom prilikom govoriti Laslo Vegel i profesorka Vladislava Gordić Petković.


Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
15
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje matičar isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija bebe RHMZ Republički hidrometeorološki zavod betanija servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani vremenska prognoza novosadska policija policija Hitna pomoć gradonačelnik Miloš Vučević Novosađanka elektrovojvodina vremenska prognoza novi sad kosovo i metohija bez vode Goran Bajšanski Vreme u Novom Sadu Mirjana Bursać novorođenčad sremski karlovci isključenje vode novosadski sajam novosadsko porodilište Predškolska ustanova Radosno detinjstvo