NOVOSAĐANI: Radionica za izradu nakita koja spaja tradiciju i modu

NOVOSAĐANI: Radionica za izradu nakita koja spaja tradiciju i modu

Uspela je da poveže tradicionalno sa savremenim. Znanje stečeno na fakultetu spojila je sa zanatom, koji je izučila u detinjstvu, da bi stvorila origalan i kreativan proizvod. Stare zanatske mašine svoje porodice koristi za stvaranje najlepših predmeta, koje prodaje preko društvenih mreža.

Jovana Nakarada je rođena u Novom Sadu 1980. godine. Po zanimanju je arhitekta, zaposlena je u Gradskoj kući u kancelariji za lokalni ekonomski razvoj. Pre godinu i po dana pokrenula je radionicu za ručnu izradu unikatnog nakita od tekstila i kože pod nazivom "Colorada by Nakarada". Ima dvoje dece, sina Andreja od jedanaest godina i ćerku Zoe od dve i po.

- Baka i deka su imali zanatsku radnju "Srna“"u Zmaj Jovinoj ulici i bavili su se presvlačenjem dugmića, šnala, kaiševa i postavljanjem nitni. Ja sam im pomagala od desete godine i polako učila taj posao, a već kao srednjoškolac svaki dan sam radila kod njih. Kada se butik zatvorio svu opremu sam donele kući i smestila u podrum – priseća se Jovana.


Tokom godina sagovornica portala Mojnovisad.com je završila studije, zasnovala porodicu, a porofesionalna karijera ju je odvela u drugom pravcu od one iz mladosti.

- Imala sam ogromnu želju da se kreativno izrazim. Sin mi je stalno govorio da moramo imati sopstveni biznis i on je bio začetnik priče koja je ubrzo pokrenuta. Iznela sam bakine i dekine mašine iz podruma, očistila ih i u stanu napravila malu radionicu. Uz pomoć zanata koji sam izučila u detinjstvu odlučila sam da pravim nakit. Prvo sam počela od dugmića praviti minđuše. Crtala sam šare na računaru pa printala na tekstil i od printanog tekstila pravila šarene minđuše. Međutim, kada sam shvatila šta sve mogu da printam, prešla sam i na kožu. Onda sam krenula da pravim i leptir mašnice i od tog trenutka kreativnost se samo razvijala – priča Jovana.


Ubrzo su se pojavile i ogrlice, narukvice, kompletan nakit. Prodaja je krenula preko sajmova, a ubrzo se nastavila na društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk.

- Celog života se poznanici šale sa mojim prezimenom, Nakarada, a ja još volim i da se oblačim šareno. Zato sam odlučila da spojim naziv svog brenda sa svojim prezimenom, i tako je nastala "Colorada by Nakarada", nešto što se pamti. Da bude šareniš, jer ja pravim šareno. Mogu reći da sam zadovoljna potražnjom i imam puno posla. Proizvodi su autentični i ne napravim mnogo od svakog komada. Nedavno sam krenula sa novim materijalom, mesingom koji je pozlaćen, ili posrebren – kaže Jovana.


Novosađanki
 su u započinjanju posla veliku pomoć su pružili porodica i prijatelji, bez kojih teško da je mogla tako brzo da postigne uspeh.

- Bakina i dekina oprema je stara, ali i dalje funkcioniše bez servisiranja. Mašina koja se koristi je zapravo presa sa mnoštvom kalupa, koji se menjaju u zavisnosti od toga šta pravim. Moj sin je takođe naučio da presvlači dugmiće. On je sada četvrto koleno koje radi na istoj porodičnoj mašini. Drago mi je što mi pomaže, jer dobro je imati zanat u ruci i pored fakultetske diplome – završava svoju priču Jovana Nakarada.Tekst i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
18
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 1720 dana i 17 sati

  Familijo, ziva bila

  Oceni komentar:
  0
  3