Novosađani rasturali lažne dolare u Crnoj Gori

Novosađani rasturali lažne dolare u Crnoj Gori

Crnogorska policija saopštila je juče da je pet osoba, dva državljanina Srbije i tri državljanina Crne Gore, osumnjičeno da je na teritoriji te države stavilo u promet 246 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 100 američkih dolara, čime su za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 18.000 evra.

Savetnica crnogorskog MUP-a za medije Tamara Popović rekla je na konferenciji za novinare da su službenici Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, u saradnji s Tužilaštvom i po njegovom nalogu, realizovali aktivnosti u okviru međunarodnog predmeta „Frenklin”, koji se odnosi na otkrivanje, sprečavanje i suzbijanje falsikovanja novca na međunarodnom nivou, u okviru kojeg su juče protiv njih podnete krivične prijave.

Tamara Popović je rekla da su predmet „Frenklin” zajedno realizovale policije pet država – Crne Gore, Srbije, Rumunije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz učešće SELEC centra u Bukureštu.

Krivične prijave su podnete protiv D. D. (33) i S. S. (30) iz Novog Sada, J. V. (25), Lj. Đ. (25) iz Podgorice i S. K. (20) iz Bara. Kako je navela Tamara Popović, D. D. (33) iz Novog Sada, s prebivalištem u Temerinu, i J. V. (25) iz Podgorice sumnjiče se da su 30. avgusta prošle godine u poslovnici Pošte Crne Gore u Podgorici stavili u promet 96 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 100 američkih dolara, čijom su konverzijom dobili 6.900 evra, za koliko je oštećena i Pošta.

– Sumnja se i da je J. V. 29. oktobra prošle godine, zajedno s Lj. Đ. iz Podgorice, u promet stavio još dve falsifikovane novčanice od po 100 USD tako što ih je taksi vozač jedne firme preuzeo i na benzinskoj pumpi u Bloku V u Podgorici ih za njih konvertovao za 120 evra – dodala je Tamara Popović.

S.K. iz Bara, s prebivalištem u Podgorici, sumnjiči se da je 1. septembra prošle godine, u poslovnici Pošte Crne Gore u Podgorici, u opticaj stavio 14 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 100 USD, za koje je konverzijom valute dobio oko hiljadu evra, kolika je i nastala šteta po Poštu. Ta osoba sumnjiči se i da je istog dana u Baru, takođe u poslovnici Pošte, stavila u promet 50 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 100 USD, za koje je dobila oko 3,64 hiljada evra, kolika je i šteta po Poštu.

Tamara Popović je kazala da je Lj. Đ., kako se sumnja, 29. oktobra prošle godine vozaču jedne taksi firme uslugu prevoza platio falsifikovanom novčanicom od 100 dolara, po osnovu čega je dobio kusur od 70 evra.

Policija je, u okviru međunarodnog predmeta „Frenklin”, u odvojenoj aktivnosti procesuirali još S. S. (30) iz Novog Sada, koji se sumnjiči da je 26. avgusta 2014. godine u poslovnici Pošte u Budvi u promet stavio 83 falsifikovane novčanice u apoenima od po 100 USD, čijom konverzijom je dobio oko 5,97 hiljada evra.

Tamara Popović je dodala da je po nalogu nadležnog tužioca krivična prijava protiv D. D, J. V, S. K. i Lj. Đ. podneta Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, dok je krivična prijava protiv S. S. po nalogu tužioca podneta Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.

Ona je navela da se međunarodni predmet „Frenklin” sprovodio u pet država, a da su policijske aktivnosti i međunarodna policijska saradnja trajali gotovo godinu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad isključenje vode sahrane jkp lisje isključenja struje elektrovojvodina gradsko groblje Hitna pomoć betanija Vreme u Novom Sadu Novo naselje RHMZ novosadsko porodilište novi sad vremenska prognoza novi sad Republički hidrometeorološki zavod odbojka Spens bez vode bebe javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija vremenska prognoza novorođenčad bez struje Isključenje struje raspored sahrana novi sad novosađani JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo