NOVOSAĐANI: Šah me je naučio da se život sastoji od pobeda i poraza

NOVOSAĐANI: Šah me je naučio da se život sastoji od pobeda i poraza

Pred manifetaciju "Noć istraživača", koja će se ove godine održati 30. septembra, u rubrici "Novosađani" predstavljamo vam desetoro naših sugrađana – cool naučnika i naučnica, koji će nam pomoći da razbijemo stereotip da se naukom bave samo "dosadni štreberi", čiji se ceo život svodi na rad u laboratoriji, obavezno nose naočare s velikom dipotrijom i hodaju pogrbljeno. Ali istina je, uglavnom, potpuno drugačija…

Iva Uzelac rođena je u Vršcu 1990. godine. Osnovnu školu završila je kao đak generacije. Osnovne studije biologije upisuje 2009. godine na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta, diplomira 2013. godine sa prosečnom ocenom 9.92. Doktorant je, stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Iva se od svoje šeste godine aktivno bavi šahom i do sada je postigla brojne uspehe u toj disciplini. Bila je dva puta druga i dva puta treća na Prvenstvu Srbije i Crne Gore, a učestvovala je i na Svetskom prvenstvu za mlade u Španiji. Takođe, više puta je osvajala titulu šampiona Vojvodine u kadetskoj konkurenciji. Istovremeno, Iva je aktivna i kao šahovski sudija i kao šahovski novinar. Poseduje međunarodnu licencu Svetske šahovske organizacije (FIDE) kao nacionalni sudija, a od septembra prošle godine uređuje šahovsku rubriku u listu Dnevnik pod nazivom "Dnevnikov šah četvrtkom".

Šta je cool?

- Biti cool znači pre svega imati široka interesovanja za mnoge oblasti života i biti dobar u onome što radiš, ali i poštovati onoga koji ne ume tako dobro kao ti. Cool je naučiti ljude da vole prirodu, da je čuvaju za buduće generacije i da u njoj uživaju. Cool je sakupljati čepove sa plastičnih boca za potrebe akcije Čep za hendikep, u okviru koje se finansira nabavka kolica za osobe sa invaliditetom. Cool je učestvovati kao volonter na mnogim naučno-popularnim manifestacijama kao što su Noć biologije na Departmanu za biologiju i ekologiju, Festival nauke, Noć istraživača... Cool je govoriti više jezika i sa lakoćom komunicirati sa ljudima svuda u svetu, upoznati njihovu kulturu i običaje i približiti im svoje sopstvene. Cool je imati hobi i negovati ga čitavog života, kao i baviti se sportom i brinuti o svom zdravlju. Cool je imati mnogočlanu porodicu i iskrene prijatelje, naći vremena za lepu reč i podršku svakome od njih kada je najpotrebnije. Na kraju, cool je biti otvoren za svaki predlog, saradnju i druženje. :)

Nauka kojom se baviš...

- Moja naučna disciplina je molekularna biologija i kao njena uža oblast otpornost insekata na hladnoću, pri čemu kao model sistem koristimo vrstu moljca Ostrinia nubilalis – kukuruzni plamenac. Interesuju nas molekularne i biohemijske osnove specifične pojave koja je uočena tokom hladnih zimskih meseci kod ove vrste, a to je proces dijapauze. Dijapauza je period kada gusenica kukuruznog plamenca prestaje da se hrani i ulazi u stanje mirovanja u kojem su sve metaboličke funkcije dovedene na minimum. Ovo stanje traje sve do ponovne pojave povoljnih uslova sredine, kada gusenica nastavlja svoj razvojni ciklus i pravi velike štete na usevima kukuruza.

Hobi kojim se baviš...

- Moj hobi je šah i njime se bavim preko 20 godina! Naučila sam da igram sa 5 godina od tate koji je bio strastveni šahista, a zatim sam radila sa trenerom do polaska na studije. Više puta sam osvajala titulu kadetskog šampiona Vojvodine i vicešampiona države. Kasnije sam postala i šahovski sudija nacionalnog ranga i sudila sam, između ostalog, i na Prvenstvu Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu 2015. godine. Želja mi je da položim ispit za međunarodnog sudiju i da jednog dana delim pravdu na Šahovskoj Olimpijadi. Takođe, više od godinu dana uređujem stranicu posvećenu šahu u novosadskom listu Dnevnik koja izlazi svakog četvrtka. Tu objavljujem najnovije vesti iz domaćeg i svetskog šaha, radim intervjue sa velemajstorima i uspešnim mladim šahistima, a posebna rubrika u okviru stranice je stručna analiza partija sa nedavno odigranih turnira.

Tačka spoja nauke i hobija?

- Rekla bih da su analitičnost, preciznost, velika posvećenost, strpljenje i marljiv rad karakteristični kako za šah, tako i za naučni rad. Šah je izuzetno dobar za razvijanje logičkih sposobnosti, strategije i veštine donošenja odluka u kratkom vremenskom roku, što sve može da se primeni i za rad u laboratoriji i planiranje eksperimenata. Takođe, šah me je naučio da se život sastoji od pobeda i poraza i da poraz nije smak sveta već samo prepreka na životnom putu koja zapravo treba da nam pomogne da spoznamo koliko smo jaki i sposobni. Zbog toga, kada mi ne uspe neki eksperiment u laboratoriji pomislim pa dobro, i to je neki rezultat, a sutra je novi dan i prilika da ponovo pokušam. Šahisti su veoma društveni ljudi, lako ostvaruju kontakte i sklapaju prijateljstva, a smatram da je to takođe od izuzetne važnosti i u nauci, jer je danas svuda u svetu akcenat na multidisciplinarnosti i povezivanju naučnika iz različitih institucija.

Život postoji i izvan laboratorije, zar ne?

- Naravno, život je prepun zadovoljstava koje čovek može sebi da priušti u svakom trenutku, šta god da radi! Svakako da je za mene šah prva ljubavi da najradije slobodno vreme provodim u društvu prijatelja šahista ili na turnirima za tablom gde je pravi izazov pronaći taj čarobni potez koji će protivnika staviti pred nerešive probleme. Osim šaha, moja druga velika ljubav su knjige i putovanja – sa radošću čitam brojne putopise iz svih krajeva sveta i maštam da moja noga kroči u sve one daleke i neobične destinacije i da upoznam prirodu i ljude koji tamo žive. Dok čekam da mi se ta želja ostvari, prikupljam kolekciju razglednica iz celog sveta i do sada imam preko 200 primeraka sa svih kontinenata izuzev Australije. Posebno uživam u odlasku u pozorišta i muzeje, na koncerte i projekcije filmova, a rado posećujem i sva druga kulturna dešavanja u gradu.

Poruka pred Noć istraživača...

- Dođite da nas posetite 30. septembra i pitate sve što vas je ikada zanimalo iz vaše omiljene oblasti, a povedite i vaše klince i klinceze da vide, čuju, dodirnu i dožive nauku iz prve ruke i da saznaju zašto je cool biti naučnik! Ako im se svidi, mogu i da odigraju partiju šaha sa nama, a pokazaćemo im i neke male tajne velikih majstora. :) Dobrodošli!

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan