Novosađani se okupljaju za Uskrs preko društvenih mreža

Novosađani se okupljaju za Uskrs preko društvenih mreža

Hrišćani širom sveta ove godine su Uskrs po Gregorijanskom kalendaru dočekali u jeku borbe protiv pandemije korona virusa.

Pošto su trenutno karantin i izolacija najbolje oružje u ratu protiv nevidljivog neprijatelja, mnogi su primorani da praznik proslave zatvoreni u svojim domovima, bez prisustva njihovih najmilijih. Čuveni italijanski tenor Andrea Bočeli za Uskrs nastupa u Milanskoj katedrali, a njegov nastup će se prenositi preko Jutjuba i time će se poslati snažna poruka vernicima da nisu sami.


U glavnom gradu Vojvodine, pored pripadnika Rimokatoličke crkve, najveći hrišćanski praznik slaviće i vernici Rumunske pravoslavne crkve, ali i protestanske zajednice. Međutim, zbog zabrane kretanja koja traje tokom celog vikenda, hramovi će biti zatvoreni.

Ipak, Novosađani nisu dali da im Kovid- 19 pokvari Uskrs. Iako su primorani da ostanu u svojim kućama i stanovima sa najužim članovima porodice, iskoristili su blagodeti savremene tehnologije, da atmosferu praznika podele sa ostatkom rodbine.

Novosađanka Tamara Kolar je rođena u mešovitom braku. U porodičnoj kući uvek su se slavili i katolički i pravoslavni Uskrs i Božić. 


Katoličke praznike smo obeležavali kod nas u kući, dok smo za pravoslavne išli kod tetke, tatine rođene sestre. Sada obeležavamo katolički Uskrs, muž mi je Mađar kao i mama, dok za pravoslavni idemo kod bliskih prijatelja. Imam dva sina – Milana od  devet godina i Leona od dve godine. Muž ima ćerku iz prvog braka, Galinu, koja ima 16 godina. Mi smo mozaik porodica, svako ima jedno svoje dete i imamo jedno zajedničko, a to je Leon – objašnjava Tamara sa osmehom na licu.

Zbog epidemije korona virusa ove godine Uskrs slave u najužem krugu . 

– Nas četvoro, plus moja mama. Nismo odustali od obeležavanja ovog praznika. Na Veliki petak smo ofarbali jaja, kao i svake godine. Deca mi uvek pomažu, više stariji, mlađi nam uglavnom odmaže, jako voli da jede kuvana jaja, pa ih razbija redom. Inače praznike provodimo kod svekra i svekrve, ali imajući u vidu trenutnu situaciju povodom pandemije korona virusa i, uzimajući u obzir njihove godine i zdravstveno stanje, dogovorili smo se da ćemo se onlajn družiti, putem mesindžera, zoom aplikacije, ili nečeg trećeg – objašnjava Tamara. 


Trpeza će biti klasična uskršnja – kuvana šunka, kobasice, kuvana jaja, rotkvice, mladi luk i ren. 

Za kolače se još nismo dogovorili, ali bez obzira na to, naći će se i ponešto slatko na stolu. Deca su veoma uzbuđena, čekaju zeku, razmišljaju kakve će poklone dobiti. Nažalost, zbog policijskog časa nećemo moći da izađemo na dvorište da sakrijemo gnezdo jer živimo u stanu, pa ćemo da improvizujemo ili na terasi, ili u nekom ćošku stana. Deca su svesna situacije, znaju zašto se ne ide napolje, navikli su se na novonastalu situaciju –  kaže Tamara.


Veoma joj je žao što će Uskrs ove godine provesti bez porodice jer ipak to nije to. 

–  Imamo veliku porodicu, veoma smo bliski svi, a za praznike nam bude posebno lepo, ceo dan provedemo zajedno. Družimo se, ručamo i večeramo, razmenjujemo poklone, jedemo kolače, razgovaramo. Sva sreća pa svekar dobro barata kompjuterom i pametnim telefonom, tako da nema bojazni što se tiče grupnog poziva. Već par godina unazad imamo viber grupu koja se zove Porodica Kolar, gde veoma često razmenjujemo fotografije dece, utiske sa godišnjeg odmora, putovanja, recepte i još mnogo toga – kaže Tamara.

Obeležavanje jednog od najvećih hrišćanskih praznika nije izostalo ove godine ni u porodici Valerije Bubalo Varga.

–  Slavimo Uskrs skromno u krugu porodice. Nekada smo išli porodično kod dede, mog oca, gde smo se okupili sa mojom sestrom i bratom i njihovim porodicama. Tada je bila puna kuća kod mojih roditelja, a deda je uvek spremao gnezdo i čokoladne zeke za unuke. Više toga nema. Sada na uskršnju nedelju budemo u krugu naše male porodice. Ove godine nas je još manje jer  nam se sin odselio i sa suprugom živi u stanu. Tako da zbog zabrane izlaska ni oni nisu sa nama. Čujemo se telefonom i preko društvenih mreža. Stalno smo u kontaktu. Sin, snaja i ja imamo našu posebnu malu onlajn grupu, tako da smo stalno na vezi – objašnjava Valerija.Tvrdi da je ove godine Uskrs  specifičan i mnogo je skromnije obeležen nego prethodnih godina. 

–  Čak ni kuvane šunke nemamo, a to je običaj na današnji dan. Od kolača će biti možda neke slane kiflice. Uspela sam naći i nabaviti par kesica suvog praška, mada sam ja naučila na svež – kaže naša sagovornica.


Ono što je uvek karakteristično za ponedeljak, dan posle Uskrsa, jeste polivanje. Tada  momci dolaze u kuću radi polivanja devojke. Valerija konstatuje da će ove godine najverovatnije izostati i polivači.

Daniel Katačić, kapelan u župi Imena Marijina u Novom Sadu poručio je vernicima da ne gube nadu, nego da upru pogled u Hrista Uskrsloga koji, kako je pobedio smrt, može pobediti i ovaj virus. 

Objašnjava zašto je važno obeležiti praznik bez obzira na to da li se porodica okupila ili nije.

Hrist je svojim uskrsnućem otkupio svakoga čoveka i ponudio mu mogućnost večnog spasenja. Praznično okupljanje svakako je važno, no može se dogoditi da se i cela porodica okupi, a da se Gospodin Isus uopšte i ne spomene. Verujem da je ovo prilika da dok ljudi čeznu za porodičnim okupljanjem ipak postanu svesni kako je proslava Uskrsa nešto više od tog okupljanja. Taj dan moramo zahvaliti Gospodinu što nas je otkupio, što je pobedio smrt i nama otvorio vrata Neba – poručuje Katačić.

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan