Novosađani se žale na hladne radijatore

Novosađani se žale na hladne radijatore

Gradskim medijima gotovo svakodnevno stižu pritužbe građana koji su nezadovoljni grejanjem u stanovima. Najveći problem predstavljaju hladni radijatori tokom toplijih dana. S obzirom na to da Novosađani tokom cele godine plaćaju račune za grejanje, postavlja se pitanje je li to propisno i imaju li pravo na umanjenje računa?

Iz Javno-komunalnog preduzeća "Novosadska toplana" kažu da svi toplotni izvori rade punim kapacitetom, kao i da se isporučuje dovoljna količina toplotne energije. 

- Kada je reč o pojedinačnim reklamacijama na kvalitet grejanja, pozvala bih sve naše korisnike da se u tim slučajevima obrate nama kako bismo bili u mogućnosti da po prikupljanju svih neophodnih podataka izađemo na teren, odnosno da ovlašćeni radnici "Novosadske toplane" pravovremeno reaguju na reklamaciju", kaže Ivana Stanimirović, portparol JKP "Novosadska toplana".

Mnogi građani se pitaju zašto su računi isti tokom cele godine, kada grejanje nije ujednačeno. Kao rešenje toga nametnulo se plaćanje prema potrošnji, odnosno ugradnja kalorimetara koji bi očitavali koliko se toplotne energije utroši i shodno tome, koji je iznos na računu.

Što se tiče novog sistema obračuna i naplate prema potrošnji, on se za sada primenjuje samo u novim zgradama, jer su stare zgrade veoma energetski neefikasne i veoma loše izolovane, pa bi stoga bili zabeleženi veoma visoki računi.

S obzirom na podatak da se za sada samo u 97 novijih zgrada obračunava prema potrošnji, postavlja se pitanje na koji način će stanari koji žive u starijim zgradama, ali i oni u novijim koji nemaju kalorimetre, imati kvalitetno grejanje i račune u skladu sa tim?

 

Oceni vest:
1
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • kome pricaju

  pre 2402 dana i 19 sati

  ovi iz toplane pricaju price. Podesena im je automatika da cim je temperatura spolja nesto visa smanje grejanje, a ako je preko nekog limita i iskljucuju ga. Zato su nam hladni radijatori. Kada se postavi pitanje oko kvaliteta grejanja, odmah se poteze pitanje kalorimetara, koji ne mere isporucenu toplotnu energiju, nego protok vode. A to, sto je voda mlaka ili hladna nikom nista, vazno je da tece. Ovo je kradja potrosaca, ocigledno!

  Oceni komentar:
  1
  13
 • Dejan

  pre 2402 dana i 8 sati

  Konkretan primer, ja sam zrtva kradje toplane. Da bi razumeli kako kradu moram da objasnim par tehnickih stvari . Obracun potrosnje energije za zagrevanje se racuna vrlo prosto protok vode puta gustina puta razlika u temeraturi izmedju ulazne voda i izlaznog voda grejanja. Posto zivim u zgradi u kojoj se naplacuje po samo ocitavanju u danima kada je suncano toplana isporucuje oko 30 stepeni temperaturu vode u sistemu. I ako placam grejanje po samo ocitavanju tj utrosku ako zelim da taj dana imam nesto vecu temperaturu u stanu meni ce da traba duplo veci protok vode kroz merac i ako je toplana duzna da isporucuje u grejnoj sezoni uvek istu temperaturu vode od 55 do 60 stepeni bez obzira na spoljnu temperaturu.

  Oceni komentar:
  0
  3