Novosađani skupili novac za CTG aparat neophodan pri operaciji trudnica

Novosađani skupili novac za CTG aparat neophodan pri operaciji trudnica

Fejsbuk grupa "Free treninzi Đačko", koja je deo Sportskog društva "Novolin“, u sredu je Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu, donirala CTG aparat koji prati rad srca bebe tokom operacije trudnice. Ta zdravstvena ustanova je jedna od retkih koja obavlja zahvate na trudnicama obolelih od kancera.

U saopštenju Instituta za portal mojnovisad.com, rečeno je da je rak dojke najučestaliji karcinom koji se dijagnostikuje kod trudnica. Lečenje kod trudnih žena se ne razlikuje od lečenja koje se primenjuje kod žena koje nisu trudne, uključujući operativne zahvate i primenu hemioterapije.

- Generalno, današnji stav je da ne treba prevremeno završavati trudnoću i indukovati prevremeni porođaj u cilju ranijeg započinjanja lečenja raka dojke kod trudnice.Institut za onkologiju i radiologiju Srbije uključen je u zajednički projekat pod nazivom "Kancer i trudnoća" sa Institutom za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i ostvaruju saradnju u ovoj oblasti kroz zajedničke konzilijume i preporuke za lečenje u ovakvim delikatnim situacijama. U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije godišnje se dijagnostikuje najveći broj pacijenata sa rakom dojke, i shodno tome, obavlja najveći broj operacija u Srbiji. U poslednje dve godine operisano je nekoliko trudnica sa rakom dojke, koje su nakon opracije dočekale normalan termin porođaja i rodile zdravu decu. One su nakon porođaja nastavile lečenje raka dojke prema stručnim preporukama.

- Stalni napredak tehnologije u medicini omogućava da se hirurške procedure, koje su se od ranije sprovodile u lečenju bolesnica, izvode bezbednije, što je preduslov poboljšanja ishoda lečenja. Svaka operacija kod trudnice predstavlja rizik od prevremenog porođaja. Aparat CTG omogućava da se bolje prati stanje bebe kod trudnice tokom operacije i danas se smatra važnim delom opreme u operacijonoj sali kod ovakvih zahvata – rečeno je u saopštenju za mojnovisad.com.


Cela ideja o donaciji potekla je od Srboljuba Petkovića, jednog od trenera koji vodi besplatne treninge. Njegova supruga je tokom nedavne trudnoće morala da se podvrgne operaciji karcinoma dojke.

- Sat vremena dok je trajao zahvat nismo znali da li je beba živa, jer nisu imali CTG aparat za praćenje rada srca bebe. Srećom, danas su i supruga i dete dobro. Posle svega što smo prošli želeli smo da pomognemo trudnicama koje će se ubuduće boriti sa rakom, tako što ćemo nabaviti novac za kupovinu te medicinske opreme – kazao je Petković.

Novosađani su pokrenuli humanitarnu akciju u maju ove godine. Istog meseca je održan humanitarni turnir u Kameničkom parku. Nažalost, iako aparat košta samo oko dve hiljade evra, bilo im je potrebno šest meseci da prikupe sredstva. Nakon nedavno održane dobrotvorne žurke, celokupna suma bila je obezbeđena.

- Skupljeno je ukupno 210.300 dinara. Potrošeno je 197.000 dinara za CTG, a 13.300 je uplaćeno za operaciju kičme nepokretnog dečaka Luku Krivokapića – izjavio je Petković.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan