Novosađani: "Sosa" koja promoviše bogatstvo različitosti Vojvodine

Novosađani: "Sosa" koja promoviše bogatstvo različitosti Vojvodine

Novosađanka Slobodanka Beba Markov kaže za sebe da nije nacionalno svesna, ponosna je što živi u multinacionalnoj Vojvodini, jedan je od osnivača i trenutni predsednik Udruženja građana "Sosa" koje promoviše bogatstvo različitosti ove pokrajine. Novu godinu uvek provodi s prijateljima iz bivših jugoslovenskih republika. Zaposlena je u “Gradskom zelenilu”. Samohrana je majka i s kćerkom Lenom u svoj dom redovno prima učenike koji preko školske razmene dolaze s Kosova i Metohije u Novi Sad.

Slobodanka se rodila u Novom Sadu 1977. godine, završila je Karlovačku gimnaziju, upisala je Pravni fakultet, ali je prekinula školovanje kad se zaposlila. Nakon što se razvela, pre pet godina, odlučila je da promeni svoj život i nastavila je studije.

- Uvek sam mislila da ću imati posao koji traje do 15 sati, nakon kojeg se vraćam porodici. Ali sudbina je htela drugačije. Nakon razvoda odlučila sam da uradim nešto za sebe i za svoje dete. Bilo mi je dosta da gledam ljude, za koje sam znala da nisu ni bolji ni pametniji od mene, kako napreduju samo zato što imaju diplomu. Zato sam se pre nekoliko godina vratila studiranju na jednom privatnom Pravnom fakultetu, koji ima program za zaposlene – priča Beba i nastavlja: - U početku smo se mi stariji osećali malo blesavo među mladima, ali sam na kraju ispala najveći štreber, jer redovno učim i uvek sam aktivna. Volim miris novih knjiga i radujem se što školovanje privodim kraju – iskrena je Slobodanka.

Slobodanka voli bogatstvo različitosti Vojvodine

Naša sagovornica kaže da iako su joj, sada već pokojni, roditelji po opredeljenju bili monarhisti i nacionalno svesni, u porodici je nikad nisu učili da je to nešto što je važno.

- Tata je poreklom bio Ličanin, a mama Hercegovka, ali posle raspada Jugoslavije ja sam se uvek izjašnjavala kao Vojvođanka i na to sam veoma ponosna. Trudim se da svoju petnaestogodišnju Lenu vaspitavam u sličnom duhu. Pre nekoliko godina s prijateljima smo osnovali Udruženje građana “Sosa”. Preko te organizacije promovišemo multikulturalnost i suživot u Vojvodini. Predstavljamo hranu (različite specijalitete) i muziku naših etničkih zajednica, i promovišemo naše mlade umetnike. Takođe se bavimo edukacijom dece i njihovih roditelja u vezi zaštite životne sredine. Želimo da porodice i na taj način provedu što više vremena zajedno i da se druže međusobno – kaže Slobodanka.

Pre dve godine Beba je u svoj dom prihvatila studentkinju iz Rusije. Tada je ćerki objasnila da je to normalno i da se to u svetu svuda radi, kako bi se ljudi s različitih prostora i iz različitih kultura upoznali.

- Nakon što je ta devojka boravila kod nas, moja Lena mi je posle nekoliko meseci rekla da se u školi prijavila da primimo osnovce s Kosova. Jako smo se lepo proveli s njenim vršnjacima koji su tada došli u posetu. Ove godine, kad nam je škola ponudila mogućnost da ta deca i njihovi roditelji uzvrate gostoprimstvo, nismo se dvoumili i odmah smo prihvatili. Proveli smo dva prelepa dana u opštini Štrpce, kod porodice Tasić. Njihova kćerka Katarina prirasla nam je za srce još u Novom Sadu. Njena mama Bogica je profesor u školi, a otac Rastko carinik koji radi za nezavisnu državu Kosovo. On nam je pričao kako su mu kolege Albanci na poslu čestitali Uskrs i iznenadili ga uskršnjim jajima. Ta priča me je obradovala i samo ojačala moja uverenja o mogućnosti suživota, tako da smo se vratili sa pozitivnim utiscima i u nadi da ćemo ponovo posetiti Kosovo – kaže Slobodanka.

Kćerka Lena u zagrljaju s drugaricom iz Štrpca 

Beba i njen brat Đura imaju puno prijatelja po bivšim jugoslovenskim republikama, s kojima uvek zajedno provode Novu godinu, tako da pripreme za najluđu noć uvek počinju nekoliko meseci ranije.

- Za prošli doček iznajmili smo na dva dana kuću u Čereviću. Bilo je divno, slušali smo tamburaše, rok muziku i naravno hitove naše stare, zajedničke države. Sledeću Novu godinu dočekaćemo u Sarajevu, a pored domaćina biće nas i iz Novog Sada, Zagreba i Osijeka. Jugoslavija u malom, baš kako meni prija – iskrena je Slobodanka Markov.

Tekst: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
13
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Geza LENNERT

  pre 2941 dan i 15 sati

  Divan tekst, divan pristup svetu oko nas...

  Oceni komentar:
  0
  3