NOVOSAĐANI: Tetoviranje i umetnost idu ruku pod ruku

NOVOSAĐANI: Tetoviranje i umetnost idu ruku pod ruku

Ljubav prema papiru i olovci se kod našeg današnjeg sagovonika rodila u najranijem detinjstvu. Vredno ih koristi i dan-danas, ali svoje umetničke ideje sada češće realizuje koristeći malo drugačije "platno" – ljudsku kožu.

Nikola Stevanović crtanjem se bavi manje-više od kako zna za sebe. Osoba koja je prva prepoznala njegov talenat bio je njegov deda, uz koga je napravio svoje prve crteže. Ljubav prema crtanju pretvorila se u ljubav prema tetoviranju, koja ga je kasnije odvela u poznati novosadski studio “Be Beauty”. 

- Počeo sam da crtam kad sam bio mali. Kao i svako dete, prvo sam šarao po papiru, zidu ili nekoj trećoj površini, što se kasnije pretvaralo u neki oblik koji su odrasli prepoznavali. Toga se ni ne sećam, ali moj prvi crtež bila je ptica koja je u sebi imala još jednu malu pticu. Sve je bilo veoma detaljno za moj uzrast. Zapravo, ljubav prema crtanju je počela spontano. Deda je prvi primetio moje interesovanje za ovaj vid umetnosti, što se nastavilo tako što mi je crtao neke predmete, ali najviše ljude i životinje. Na taj način se rodila ljubav prema olovci i papiru. Kada mi je bilo šest godina, deda mi je nacrtao jedan portret, a ja sam kasnije pokušavao da uradim to na isti način kao on. Imao je veliku ulogu u mom životu, bio mi je uzor i podsticao me da nastavim da se bavim crtanjem  – priča Nikola o tome kako je sve počelo.

- Nastavio sam da crtam sve dok nisam došao na ideju da kupim mašinice i pokušam sve to da prenesem na kožu. Tetoviranje je bio izazov za mene, ali i logičan nastavak. Prve dve mašinice su bile ručno izrađene i sa njima sam učio da tetoviram. Još uvek  ih čuvam, ponekad ih samo upalim i slušam kako rade. Prve tetovaže su bile jednostavne, da bih kasnije postepeno prelazio na komplikovanije i detaljnije – nastavlja Nikola.

- Tetoviranje je postalo veliki deo dana, način života. Nosiš ga kući, u glavi, kad odem negde, dolazim do motiva, ideja, pronalazim inspiraciju. Tetoviranje i ja demo u paketu. Podstiče me na kreativno razmišljanje, uvek pokušavam da nadmašim ono prethodno. Najviše volim da radim realizam u svakom smislu – portrete, priodu, životinje, mašine. Volim da zajedno s mušterijama dolazim do konačnog motiva, volim kada su oni spremni da izdvoje dovoljno vremena za pripremu i sam rad, jer dobra tetovaža zahteva vreme i posvećenosti, kako od strane majstora, tako i od strane osobe koja se tetovira.  – završava Nikola svoju priču za portal mojnovisad.com.

Tekst: Mirela Kuč
Foto: Mirela Kuč, privatna arhiva, "Be Beauty" studio

Oceni vest:
17
33

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan