NOVOSAĐANI: Treće doba s mladim šampionima

NOVOSAĐANI: Treće doba s mladim šampionima

Uvek je vredno radila i bila okružena prijateljima i porodicom. Kada su deca porasla, a suprug preminuo, nije se predala monotiji svakodnevnog života u Srbiji. Iako su pripadnici trećeg doba jedni od najugroženijih građana našeg društva, držala se izreke da život počinje sa penzijom. Promenila je grad i okruženje i posvetila se onome u čemu uživa.

Milka Milin rođena je 1943. godine u Aleksandrovu. Kao učenica preselila se u Zrenjanin, gde je završila Srednju ekonomsku školu i daktilografski kurs, te kasnije zasnovala porodicu. Tokom karijere promenila je nekoliko radnih mesta i vodila aktivan društveni život koji je jednako dinamičan i danas kada je u penziji. Pre nekoliko godina došla je da živi u Novi Sad i zaljubila se u njega. Kao kuvarica trenutno je angažovana u kuhinji doma za mlade igrače Odbojkaškog kluba Vojvodina. Zbog svojih kulinarskih sposobnosti prirasla je srcima mladih šampiona. Ima dva sina i dva unuka.


- Deset godina sam bila administrativni radnik u finansijskoj inspekciji pri Narodnoj banci u Zrenjaninu. Posle toga sam od ’70. do ’75. sa porodicom živela u Bosni u Novom Travniku. Tamo sam radila u kadrovskoj službi Vojnog kombinata "Bratstvo" koje se bavilo proizvodnjom oružja. Nakon toga smo se vratili u Banat, pa sam nastavila sam karijeru u DTD-u, gde sam ostala do penzije –
počinje svoju priču Milka i nastavlja:

 - Nisam mogla da mirujem, angažovala sam se u Lutriji kako bih ostala aktivna. Prodavala sam srećke i bila sam među boljim prodavcima, jer sam imala veliki promet. Mnoge bivše kolege su dolazile kod mene da uplate Loto ili Bingo – priča Milka.

Pokojni suprug sagovornice portala mojnovisad.com godinama se bavio folklorom i amaterskom glumom. Zbog toga je njihova porodična kuća često bila puna gostiju, a supruga se izveštila u kuvanju u kojem je uživala, ne sluteći da će se time jednoga dana baviti i profesionalno. Nakon smrti muža preselila se u najveći grad Vojvodine.

- Imala sam rodbinu u Novom Sadu. Došla sam da im pomognem u njihovoj pekari i ostala pet i po godina. Prodavala sam peciva, sekla i pakovala štrudle i služila mušterije. Bilo je interesantno to raditi – kaže Milin.


U međuvremenu, počela je da živi sa svojom unukom koja trenutno završava prvu godinu Medicinskog fakulteta. Pre šest meseci Milka je na preporuku angažovana da kuva u domu za mlade igrače OK Vojvodina.

- Dobijem jelovnik šta treba da pripremim, ali ja uz to dodam krofne, kiflice, ili pogače. Spremim od 20 do 25 obroka. Kuhinja je moderna, dobro opremljena i uživanje je raditi u njoj. Odbojkaši vole meso, slatko, ali i priloge. Najomiljenije su im lazanje i toga uvek spremim barem sedam plehova. Parčad su velika, ali posle treninga momci mogu pojesti i po tri komada. Za naredni vikend ću ispeći oko 120 palačinki – objašnjava Milka sa osmehom na licu.

Ova kuvarica kaže da se sa mladim odbojkašima odlično slaže i da je atmosfera u domu porodična. Iako nikad nije pratila sport, nakon druženja sa crveno-belima, postala je vatreni navijač Voše.


Kada ne radi, naša današnja sagovornica se druži ili putuje. Obišla je mnoge manstire po Srbiji, a nedavno je provela i petnaestak dana u Kotoru. Redovno se sastaje sa svojim komšijama i peče im kolače.

- Vitalna sam i ništa mi nije teško, jer ne volim monotoniju. Kod kuće spavam, a ako nisam u krevetu, onda sam van stana. U mojoj zgradi se čude kako sam stalno u pokretu i uvek pitaju gde žurim. Svaki drugi dan igram remi kod kume, često šetam kejom, a kada stignem odem u Mesnu zajednicu na druženje sa penzionerima. Sve mi se sviđa u Novom Sadu i došla sam u ovaj grad zbog aktivnosti. Sinovima u šali uvek kažem da me u Zrenjanin mogu vratiti samo u drvenom kaputu – završava svoju priču naša sugrađanka Milka Milin.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
13
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan