NOVOSAĐANI: Treningom do vitalnosti i u desetoj deceniji života

NOVOSAĐANI: Treningom do vitalnosti i u desetoj deceniji života

Iako je ove godine napunio devedesetu, to ga nije sprečilo da na nedavno održanom polumaratonu stoji u prvom redu starta, rame uz rame sa najmlađim trkačima. Javnosti je poznat kao najstariji učesnik Novosadskog maratona i polumaratona na deonicama od deset i šest kilometara. Iz poštovanja prema njegovom sportskom duhu i godinama života, organizatori su ga ove godine nagradili posebnim peharom.

Silvester Kovač rođen je 1928. u Donjim Andrijevcima u Hrvatskoj. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a Srednju tehničku školu u Osijeku. Nekoliko godina posle završetka Drugog svetskog rata doselio se u Novi Sad. Radni vek je završio u Elektrovojvodini 1983. godine. Oženjen je Rozinom sa kojom ima dve ćerke i četvoro unučadi. Trčanjem se bavi sedamdeset godina. Tokom amatereske sportske karijere savladavao je deonice od 1.500 metara do 60 kilometara. Za rekorde, koje je postigao na balkanskim prvenstvima u atletici za veterane, tvrdi da su i dalje neprikosnoveni.

- Moje detinjstvo je bilo takvo da sam morao stalno ići pešice, jer nije bilo automobila. Sa ocem sam kao dete uvek išao na vršidbu u okolna sela. Imali smo mašinu i vršali žito seljacima. Stalno sam bio u pokretu i često spavao i na slami. Bio sam predodređen da trčim, a ne da vozim – počinje svoju priču Kovač.Sport ga je zainteresovao kao dvadesetogodišnjaka 1948. godine.

- Prvi put sam trčao na krosu u Osijeku i postigao dobar rezultat. Bio sam u prilici kasnije da upoznam tadašnje čuvene atletičare Franju Mihalića i Đorđa Stefanovića koje sam voleo kao ljude i sportiste i koji su mi bili inspiracija. Učlanio sam se u Atletski klub "Proleter" iz Osijeka i nastavio da se bavim trčanjem. Tamo sam trenirao i išao sa ekipom na atletska takmičenja. Obišli smo već tada celu Jugoslaviju – priseća se Silvester.

Sagovornik portala mojnovisad.com sa dvadeset i nešto godina preselio se u glavni grad Vojvodine, ali nije odustao od svoje strasti.

- Učlanio sam se u Atletski klub "Vojvodina", gde sam još uvek član. Išao sam na mnoge trke. Posebno mi je ostao u sećanju "Super maraton Zagreb – Čazma" dugačak 60 kilometara, koji sam savladao nakon skoro četiri sata, i na kojem sam učestvovao nekoliko puta. Nikad neću zaboraviti ni trku povodom Titove smrti od Rume do Kuće cveća u Beogradu 1982. godine – kaže Kovač.


Kao penzioner, Silvester je redovno učestvovao na balkanskim prvenstvima u atletici za veterane koja se svake godine održavaju u drugoj državi. Zahvaljujući tome obišao je Bugarsku, Rumuniju, Albaniju, ali i zemlje nastale raspadom nekadašnje Jugoslavije. Ponosno pokazuje brošure od pre pet godina iz Zagreba gde je upisano da je 10.000 metara istrčao u vremenu 56.13.86. i tvrdi da taj rekord još uvek nije oboren.

- Tek nekoliko godina pred penziju sam počeo da vodim evidenciju o trkama. Sada kada prelistavam tu knjižicu deluje mi neverovatno da sam ponekad godišnje učestvovao i na dvanaest, ili više trka. Međutim, trkača mojih godina nema, a ove mlađe od 70 i 80 godina slabo poznajem, a i njihov broj se proredio – priča Silvester.


Porodični stan Kovača je prepun pehara, medalja i diploma koje govore o sportskim uspesima od sredine prošlog veka do danas. Mnoga priznanja su spakovana u džakovima i sklonjena u podrum, jer mesta dovoljno nema.

- Deca se nisu bavila trčanjem. Unuk, koji studira u Beogradu, ponekad trči sa mnom i zbog toga mi je drago, a i najmlađa pokazuje sklonost ka sportu – kaže Kovač.


Supruga Rozina objašnjava da iako nisu krenuli sportskim stopama supruga, porodica ga je tokom godina redovno pratila na trkama u kojima je učestvovao i navijala za njega.

- Trebalo je znoja, naporno je bilo, ali pomirio sam se sa tim. Kada sam se umorio samo sam smanjio tempo i mislio na trku i ni na šta drugo. Danas mladi slušaju muziku dok trče, ali ja to ne radim. Nemam čak ni mobilni telefon, jer mi ne treba – kaže Silvester sa osmehom na licu.


Celog života skoro svaki dan je trenirao bez obzira na vremenske uslove.

- I danas sa devedeset godina treniram svako posle podne, jer bez toga nema rezultata. Zdrav sam i osećam se dobro i bolje spavam kada trčim. Uveren sam da je sport uticao na moje zdravlje i životni vek – završava svoju priču Silvester Kovač.

BIVŠI ZATOČENIK ZLOGLASNOG LOGORA: Pokrajinski javni servis je pre šest godina izvestio da je tadašnji predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović primio Silvestera Kovača, nekadašnjeg zatočenika nacističkog logora Aušvic, i sa njim razgovarao o teškim trenucima koje je proveo u zarobljeništvu. Kako je tada rečeno, Kovač je bio zatočen u tom koncentracionom logoru godinu dana, 1944. godine, kada je imao samo 15 godina.


Tekst i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
30
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode betanija horoskop sahrane novi sad isključenja struje Isključenje struje Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode zodijak vremenska prognoza gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević dnevni horoskop JKP Vodovod i kanalizacija Vreme u Novom Sadu novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad servisne informacije novi sad Dom zdravlja Novi Sad Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje matičar novi sad bez struje bebe Nebojša Stefanović štrajk poštara elektrovojvodina raspored sahrana novi sad horoskopski znaci