NOVOSAĐANI: Turčin koji se zaljubio u naš grad i ostao da živi u njemu

NOVOSAĐANI: Turčin koji se zaljubio u naš grad i ostao da živi u njemu

Napustio je jednu od najnaseljenijih metropola na svetu koja povezuje Evropu sa Azijom i doselio se u srce vojvođanske ravnice. Trgovačke veštine stečene od oca i sličnosti u mentalitetu balkanskih naroda, iskoristio je za ostvarivanje poslovnog uspeha. Danas porodičnu sreću planira u malom gradu na obali Dunava.

Tridesettrogodišnji Emre Atai (Atay) poreklom je iz Istanbula. U domovini je završio studije poslovnog menadžmenta i bavio se trgovinom. Poslednje dve i po godine živi u Novom Sadu odakle sa svojom kompanijom pokriva tržište Balkana. Oženjen je Makedonkom sa kojom ima tri sina i koji su trenutno u Turskoj, ali treba uskoro da mu se pridruže u glavnom gradu Vojvodine.

- Moj pokojni otac, iako je bio nastavnik istorije, celog života se bavio biznisom i od njega sam sve naučio. Prvi posao sam započeo sa njim u gradu Izmiru, a posle smo se vratili u Istanbul gde žive moja majka, brat i sestra. Nažalost on se kasnije razboleo i preminuo, a ja sam se u međuvremenu osamostalio i doselio u Srbiju – počinje svoju priču Emre i nastavlja:

- Moja kompanija se bavi distribucijom plastičnih proizvoda. Nabavljam robu od proizvođača i prodajem je firmama na Balkanu. To su gajbe za voće i povrće, palete i kutije. Pored toga, nudim i metalne proizvode kao što su radni stolovi i ormani za fabrike i teretane. Preko 1.800 proizvoda je u ponudi. Započeo sam ovde posao pre dve godine, mogu da pružim dobru uslugu mušterijama i zadovoljni su – objašnjava Atai.Dok je bio angažovan na prethodnom poslu, sagovornik portala Mojnovisad.com često je putovao po regionu. Kada je došao trenutak da krene svojim putem, odluka je prirodno pala na Srbiju.

- Dopao mi se Balkan, jer je sličan Turskoj, a povezuje nas i zajednička istorija. Mentalitet ljudi, hrana i arhitektura su mi bliski. Takođe, ima i puno Turaka na ovim prostorima i možete ih videti na ulicama – iskren je Emre.

Kao iskusan poslovni čovek ubrzo je uvideo mogućnosti koje su mu bile korisne za razvoj poslovanja.

- U Turskoj je velika konkurencija, a ovde sam u prednosti zbog nižih cena i brze isporuke. Da sam otišao u Beograd bilo bi isto kao da sam u Istanbulu, puno ljudi, gužva u saobraćaju i život na brzinu. Novi Sad sam posetio pre četiri godine i ostao mi je u lepom sećanju, jer je bio miran i tih. Zato sam odlučio da živim ovde. U početku sam stanovao u hostelu, ali sam kasnije našao stan – priča Atai.


Mladi trgovac se ubrzo zaljubio u najveći grad Vojvodine.

- U Novom Sadu volim Tvrđavu, Dunav, Frušku goru, Petrovaradin i centar koji odiše istorijom. Hrana je slična našoj, kao i njeni nazivi, kao što su sarma i dolma. Ukusi su skoro identični, samo su kod nas jela više začinjena. Srpski još nisam progovorio, ali skoro sve razumem. Težak je jezik i možda teže krećem sa konverzacijom zbog činjenice da ovde skoro svi znaju engleski. Ipak, nameravam da pričam srpski. Sami Novosađani su veoma mirni i slični su Turcima, jer ponekad deluju kao da im je teško da završe neke obaveze. Kao i Turci, žele nešto da promene nabolje, žale se, ali ništa ne rade povodom toga. Mentalitet je donekle drugačiji u Beogradu i na jugu Srbije – kaže naš sagovornik.

Emre navija redovno za turski Galatasaraj, ali kada se Crvena zvezda plasirala u grupnu fazu Lige šampiona, beogradski crveni-beli postali su predmet njegovog interesovanja. Sada nestrpljivo iščekuje dolazak predstavnika evropske fudbalske elite u Srbiju.


Bez obzira na to što ga poslovni uspesi i stalna putovanja ispunjavaju, zadovoljstvo nije potpuno. Razdvojenost od porodice je ono što mu najteže pada. Zahvaljuljući svetskoj mreži svakodnevno je u kontaktu sa suprugom i decom, ali ni savremena tehnologija ne može da zameni zagrljaj najmilijih.

- Oženio sam se pre osam godina. Svi se iznenade kada kažem da sam suprugu upoznao preko interneta. Ona je iz Makedonije i šest meseci smo se dopisivali pre nego što je došla da me poseti u Turskoj. Posle toga sam ja uzvratio posetu. Tada sam bio mladić koji je prvi put napustio svoju državu, sećam se da sam osećao strah, ali ubrzo sam ga savladao. Godinu dana smo se zabavljali i onda smo odlučili da više ne trošimo novac na avioprevoznike, već da se venčamo. Ona se doselila u Istanbul i danas imamo tri sina. Najstariji ima sedam godina, a blizanci dve i po. Teško mi je bez njih i to mi ponekad stvara problem da se fokusiram na posao, jer prođe i tri meseca dok se ne vidimo uživo. Moji su se kod kuće iznenadili kada sam odlučio da pokrenem biznis ovde, jer je odluka doneta na brzinu, ali sve što radim je zbog njihove dobrobiti – priča Emre.

Pošto planira da proširi svoje poslovne delatnosti, u bliskoj budućnosti namerava da u Novi Sad dovede i svoju porodicu.

- Hoću da otvorim jedno veliko skladište za robu koju distribuiram. Srbija je centar balkanskih država i želim iz Novog Sada da pokrivam susedne zemlje. Ženu i decu ću dovesti da žive sa mnom. Neće im biti teško, jer već govore turski, engleski i makedonski koji je sličan srpskom – kaže Atai.


Iako voli Tursku i sve vezano za nju, novopečeni Novosađanin ne želi da živi u Istanbulu koji je prenaseljen i opterećen gustim saobraćajem.

- Moj dom je ovde u Srbiji, a Srbi su prijateljski i gostoljubiv narod. Ljudi su dobri domaćini i stekao sam mnoge drugare. Novi Sad je lep i miran grad, koji je kulturološki i nacionalno šaren. Uživam u bogatstvu te različitosti i zato je idealan za podizanje porodice – završava svoju priču Emre Atai.


Tekst i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
17
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan